Ezeket látta már?

Vérmérséklet és egészség - káros gondolkodásmódok

7 káros gondolkodásmód. Személyiségünk sokkal többre képes, mint hogy meghatározza szociális helyzetünket. A vérmérséklet direkt hatással lehet az emberek egészségére is.

Az elképzelés, mely szerint személyiségünk komoly befolyással lehet egészségi állapotunkra, nagyon régi keletű. Jelenleg is rengeteg kutatás folyik ebben a témában, és még éppen hogy csak elkezdtük megérteni ezeket a folyamatokat - nyilatkozta Dr. Stephen Boyle, a Duke Egyetem Orvosi Központjának munkatársa.

A teljes higgadtság és a lobbanékony természet mellett más szellemi tulajdonságok is komoly befolyással lehetnek a fizikai egészségre. És bár egy neurotikus ember egészsége sokkal rosszabb, mint másoké, vannak olyan személyiségjegyek, amelyek akár meg is hosszabbíthatják életünket.

1. Cinizmus

A cinikusok általában gyanakvóak és bizalmatlanok másokkal szemben ez pedig ellenségességhez vezethet, és fokozhatja a szívbetegségek kialakulásának esélyeit. Ezek az emberek nem feltétlenül forrófejűek, de hajlamosak mások ártatlan cselekedeteit ellenségesnek látni - nyilatkozta Dr. Boyle - Ez a stressz pedig károsíthatja a C3 immunfehérje működését, ami fokozhatja egyes krónikus betegségek kialakulásának esélyeit.

2. Értelmetlenség

Azok, akik nem hiszik, hogy életüknek lenne valamilyen mélyebb értelme, hamarabb halnak, mint azok, akik hisznek valamilyen nagyobb cél létezésében. Azok, akik úgy vélik, van értelme az életüknek, és valamilyen nagyobb célt szolgálnak, sokkal erősebb immunrendszerrel rendelkeznek mint azok, akik csak egyik napról a másikra élik életüket.

3. Nyugtalanság

A neurotikus emberek, akik állandóan szoronganak, aggódnak és hajlamosak a depresszióra, sokkal hamarabb halnak, mint nyugodtabb társaik. A nyugtalan típusú emberek emellett hajlamosak a dohányzásra is, ami tovább rontja a várható élettartamukat.

4. Az önkontroll hiánya

Egy nemrég végzett felmérés szerint a lelkiismeretes, maguk körül rendet tartó emberek két évvel tovább élnek, mint a kapkodó, rendetlen, önuralom nélkül élők. A higgadt és lelkiismeretes emberek ritkábban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ezen kívül stabilabb és kevésbé stresszes életet élnek.

5. Aggodalom

A legújabb kutatások szerint a túlzott aggodalmaskodás is árt az egészségünknek. Az extrovertált személyiségek közül a nyugodtabb típusúaknak körülbelül 50 százalékkal kisebb az esélyük az Alzheimer-kór kialakulására, mint az állandóan aggodalmaskodó és szorongós társaiknak.

6. Szomorúság

A D-típusú, vagyis depresszióra hajlamos szomorú személyiség általában mindig csak az élet árnyoldalait látja. Az ilyen típusú embereket rengeteg negatív érzelmi hatás éri, ennek hatására pedig immunrendszerük is gyengébb, ezért korábban halnak, mint egészségesebb szemléletű társaik.

7. Stressz

Bármit is teszünk, a legfontosabb, hogy ne hagyjuk a stresszt eluralkodni az életünkben, az ugyanis növeli szinte az összes krónikus betegség kialakulásának esélyeit. Egy nemrég végzett kutatás szerint az állandó stresszben élők körében kétszer nagyobb a kettes típusú cukorbetegség előfordulása, mint a nyugodtabb életvitelt folytatóknál.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához