Ezeket látta már?

Zsírszöveti hormon csökkenti a depressziót!

2012.07.12. Módosítva: 2015.11.04.

A zsírszövet által termelt hormon csökkentheti a depressziót. A zsírszövetek által termelt adiponektin nevű hormon egérkísérletekben csökkentette a depressziószerű tüneteket és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is - közölték a Texasi Egyetem orvosi karának kutatói.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban a szerzők kiemelték, hogy mivel minden jelenleg használt antidepresszáns növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, különösen nagy jelentősége lehet egy új típusú szernek. A zsírszövetekben termelődő adiponektin hormon befolyásolja a szervezet válaszát az inzulinra, egyúttal védi az ereket bélelő sejteket a gyulladástól.

Zsírszöveti hormon csökkenti a depressziót!

Xin-Yun Lu kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy ha hosszabb időn át folyamatosan kudarc éri az egereket, akkor alacsonyabb lesz az állatok vérében mérhető adiponektin hormon szintje. Ekkor "társaságkerülő", depressziószerű viselkedést mutatnak.

A kísérletben az állatokat 14 napon át újra és újra náluk nagyobb, agresszív egyedekkel zárták össze, így sorozatosan vereséget szenvedtek. Vérükben minden így eltöltött nap után mérték az adiponektin koncentrációját, felfedve az összefüggést a depressziószerű viselkedés és az alacsonyabb hormonszint között.

A későbbiekben megvizsgálták a kívülről adagolt adiponektin hatását cukorbeteggé tett, illetve depressziószerű viselkedést mutató egereknél is, és azt tapasztalták, hogy a hormonbevitel mindkét csoportban javította a tüneteket.

"Az adiponektin a maga diabéteszellenes aktivitásával új típusú, innovatív terápiás célpont lehet a depresszió kezelésében, különösen azoknál, akik cukorbetegek vagy a betegség megelőző állapotában vannak" - idézte Lu professzort a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál

(www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120709155415.htm).

Forrás: MTI