Ezeket látta már?

Új anyaggal a sebgyógyulásért

2011.05.10. Módosítva: 2015.11.04.

Új üveggyapot-rost segítségével gyógyítható a sebgyógyulás. Egy egészségügyi cég munkatársai egy olyan új anyagot fedeztek fel, mely sebzés esetén csillapítja a vérzést, antibakteriális hatású, serkenti a sebgyógyulás folyamatát, gátolja a hegesedést. Az anyag ráadásul szövetbarát, ezért a későbbiekben sem kell eltávolítani.

Az Amerikai Kerámiai Társaság magazinjának májusi számában közölt eredmények a nanotechnológiára épülnek. A létrehozott speciális üvegrost segítségével cukorbetegségben, vénás pangásban (a végtagok renyhe keringése) és más betegségekben szenvedők hosszan elhúzódó sebgyógyulására próbáltak megoldást találni. Vénás pangás esetén a 12 vizsgált esetben 8-szor eredményezte a gyógyszer a seb gyógyulását. A tesztelésre a Phelps Megyei Regionális Egészségügyi Központban került sor.

Új anyaggal a sebgyógyulásért

A vizsgált betegek mindegyike cukorbeteg volt, és a sebeik évente óta képtelenek voltak begyógyulni. Az üvegrost hónapokra gyorsította fel a gyógyulási folyamatot, nyolc esetben a bőr teljes, négy esetben részleges regeneráció volt tapasztalható.

A módszer várhatóan nagyobb beteganyagon való vizsgálatot követően bekerül a rutinszerű klinikai használatba.

Forrás: Medipress