Ezeket látta már?

Viszket, váladékozik a szeme? Ezeket a betegségeket jelezheti

Csipás szem oka betegségeket jele gyulladás viszketés

A legtöbbször természetes jelenség okozza - mikor lehet betegség tünete a csipa?

A szem sarkában összegyűlő váladék (hétköznapi nevén csipa) folyamatosan termelődik, és segít tisztán tartani a szemünket: a pislogással ezt is, és az esetleges szennyeződéseket is eltávolítjuk. Azonban éjjel, amikor nem pislogunk, a váladék és a szennyeződések felgyűlhetnek a szem sarkában. Ez tulajdonképpen teljesen természetes jelenség, és a váladék vízzel egyszerűen el is távolítható.

Szemhéjgyulladás a váladékozás mögött

Előfordulhat azonban, hogy a váladék színe, állaga vagy mennyisége megváltozik. Ez pedig mindenképpen aggodalomra adhat okot, vagyis betegséget jelezhet. Természetesen a váladékozás mellett a legtöbbször más tüneteink is vannak, de a váladék jellege segíthet a pontos diagnózisban, és a legmegfelelőbb terápia meghatározásában is.

A sűrű, kemény váladék a szemhéjgyulladásnak (blepharitisznek) az egyik jellegzetes tünete. Olyan nagy mennyiségű és olyan sűrű lehet, hogy reggel alig bírjuk miatta kinyitni a szemünket, vagyis egyszerűen "összeragasztja" a szemhéjakat. A gyulladás hátterében állhat fertőzés, krónikus betegség, de parazita is. A szemhéjgyulladás egyéb tünetei között találhatjuk a szem kipirosodását, a szemhéj bedagadását (főként a szempillák közvetlen közelében), a fokozott könnyezést, a viszketést, a szemhéj hámlását, az állandó pislogási ingert, illetve a fényérzékenységet. A szemhéjgyulladás önmagában nem okoz látászavarokat, és általában jól kezelhető, de sajnos könnyen krónikussá válhat, és ha nem foglalkoznak vele, akkor idővel egyre súlyosabb és súlyosabb tünetek kísérhetik.

Kötőhártya-gyulladás okozta váladékozás

Rendkívül gyakori betegség a kötőhártya-gyulladás, amelynek a legjellegzetesebb tünetei (a fokozott váladékozáson kívül) a szem kipirosodása, az állandó könnyezés, a viszketés, az idegentest-érzés és a fájdalom. A kötőhártya-gyulladás lehet vírusos, allergiás vagy bakteriális eredetű – ez utóbbinál a leggyakoribb a sűrű, ragacsos, sárgás, esetleg zöldes árnyalatú váladék, mely könnyen rászárad a szempillákra, illetve a szem körüli területre. Az alapbetegség kezelésével a kötőhártya-gyulladás is elmúlik, hideg vagy meleg borogatással pedig otthon is enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

Váladékozás árpa miatt

A sárgás, sűrű váladék az árpa egyik tünete is lehet, melyet a szempilláknál megfigyelhető kerek, piros vagy fehér göböcskék, fényérzékenység, viszketés, könnyezés és idegentest-érzet kísérhet. Az árpát okozhatja bakteriális fertőzés, de a szemhéjon található faggyúmirigyek eltömődése is. Megfelelő kezeléssel (pl. meleg borogatással, a higiéniás szabályok betartásával, esetleg gyógyszer segítségével) általában néhány napon, maximum két belül elmúlik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen, amikor koleszterin-lerakódás van a szem körül

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemszárazság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához