Ezeket látta már?

Zöldhályog: ezek a kezelési lehetőségek segíthetnek

glaukoma, zöldhályog, oka vakság

A kezeletlen glaukóma a látás elvesztéséhez vezethet, mivel ez a betegség a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával jár. A szem belső nyomása egy fontos tényező a glaukóma kockázatának felmérésében.

Világszerte a glaukóma (zöldhályog) a vakság második vezető oka, több mint 80 millió embert érint.

Kiket érinthet a glaukóma?

A glaukóma magas kockázati csoportjába tartoznak mindazok, akiknek magas a szemnyomása; életkor tekintetében mindenki, aki elmúlt 60 éves; afrikai származásúak viszont már 40 éves kortól. Ezenkívül minden olyan ember, akinek felmenői között előfordult a betegség. Annak érdekében, hogy a magas kockázati csoportba tartozók elkerülhessék a látásvesztést, fontos, hogy évente járjanak szemészeti szűrővizsgálatra.

Mi a szerepe a szemnyomásnak a glaukóma kialakulásában?

Az intraokuláris nyomás (IOP) a szem belső nyomása, amely lehetővé teszi, hogy a szemgolyó megtartsa alakját és megfelelően működjön. A szem elülső kamráját kitöltő tiszta folyadék, a csarnokvíz termelődése és elvezetése közötti egyensúly határozza meg a szemnyomást. Az érték normál tartománya általában 10 és 21 higanymilliméter (Hgmm) között van.

Bár a szemnyomás fluktuálása természetes, aggodalomra ad okot, ha a nyomás meghaladja a normál tartományt. Az emelkedett szemnyomás, a látóideg károsodásához vezethet. A látóideg az a csatorna, melyen a vizuális információ továbbítódik a retinából az agyba. A látóideg károsodása a látótér beszűküléséhez, de akár teljes látásvesztéshez is vezethet.

A szemnyomás szerepe kulcsfontosságú a glaukóma kezelésében. A szemnyomás szabályozásával, beállításával megelőzhetjük vagy késleltethetjük a glaukóma progresszióját és a látásromlást, javíthatjuk az érintettek életminőségét.

Milyen formái vannak a glaukómának?

A glaukómának több típusa van. A leggyakoribb az elsődleges, nyitott zugú glaukóma. A legnagyobb probléma, hogy a glaukóma ezen formája gyakran tünetmentes egészen addig a későbbi szakaszig, amikor már jelentős látásvesztés következhet be.

Egy másik típus az akut, zárt zugú glaukóma. Ez akkor jelentkezik, amikor a csarnokvíz-elvezető csatornák hirtelen záródnak el, ami a szemnyomás gyors emelkedését eredményezi. Bár a glaukóma ezen formája kevésbé gyakori, kezelése azonban sürgős, mivel a glaukómás roham gyorsan vaksághoz vezethet.

„Annak ellenére, hogy a glaukóma 80 millió embert érint a földön, a vele kapcsolatos egészségtudatosságban nem járunk élen. Ezért is nagyon fontos a World Glaucoma Week, mely minden év márciusában igyekszik felhívni a figyelmet a betegségre. Fontos tudni, hogy bár a magas szemnyomás fontos kockázati tényező, mégsem csak ez határozza meg a betegséget. Normál szemnyomás mellett is kialakulhat zöldhályog, és fordítva, a magas szemnyomás esetén sem feltétlenül biztos, hogy zöldhályogja lesz az egyénnek. Emiatt fontos, hogy akik a kockázati csoportba tartoznak, azok évente járjanak szemészeti szűrővizsgálatra, hogy a glaukóma korai szakaszában születhessen diagnózis” – mondja Dr. Mészáros Franciska, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A glaukóma kezelése

Az emelkedett szemnyomás a glaukóma legfontosabb kockázati tényezője, de ennek ismerete nem elégséges a diagnózis felállításához. A glaukóma megállapításához számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni, ideértve a látóideg egészségét, a látótér vizsgálatát, a csarnokvíz elvezetési szögének, helyének vizsgálatát és a szaruhártya vastagság mérését is.

A diagnosztizált glaukómás beteg élete végéig részletes szemészeti ellenőrzést, gondozást igényel a látásromlás, látásvesztés megelőzése érdekében. „A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást konzervatív kezeléssel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve egyéb sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Elsőként leggyakrabban a szemcsepp-kezelést írjuk elő, ezek rendszeres és pontos alkalmazása nagyon fontos. Ha a szemcsepp nem elégséges, mérlegelni kell a műtéti beavatkozás előnyeit és kockázatait is” – zárja Dr. Mészáros Franciska.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas vérnyomás csökkentése gyógyszer nélkül? Erről jó, ha tud!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

magas vérnyomás

Forrás: budai szemészeti központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához