Ezeket látta már?

Gyerek-bajok: télen romolhat a rövidlátás

Egy kínai tanulmány eredményei szerint a rövidlátó gyerekek látásromlásának mértéke gyorsabb volt az év legrövidebb napjain és jóval lassabb a nappali órákban bővelkedő nyári hónapokban.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy vajon a nappali világosság lassítja-e a gyermekek látásának romlását. "Nagy valószínűség szerint a nappali fény okozza a rövidlátás (miópia) előrehaladásának lassulását az év azon időszakaiban, amikor hosszabbak a nappalok" - húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Cuj Tung-mej, a kínai Szun Jat-szen Egyetem szemésze, aki kollégáival elsőként szolgáltatott adatokat a rövidlátás erősödése és a nappali órák száma közötti összefüggésre.

Gyerek-bajok: télen romolhat a rövidlátás

A kutatók olyan klinikai vizsgálat adatait vonták elemzés alá, amely több mint 200 gyermek bevonásával készült. A nyolc és tizennégy éves kor közötti résztvevők mindegyike rövidlátó volt. A vizsgálat Dániában készült, ahol télen hét, nyáron akár 18 is lehet a nappali órák száma. Az Ophthalmology című folyóiratban közölt tanulmány készítői a gyermekek látási képességeiben és a szemük alakjában bekövetkező változásokat vizsgálták.

A legkevesebb napfénnyel kísért fél év alatt a gyerekek látása átlagosan 0,32, míg a legnaposabb hónapokban 0,28 dioptriával romlott. A szemgolyó hosszának növekedésével erősödhet a rövidlátás mértéke: a résztvevők szemgolyójának hossza télen átlagosan 0,18 milliméterrel, míg nyáron 0,14 milliméterrel növekedett.

A szakemberek nem vizsgálták külön, hogy a gyerekek mennyi időt töltöttek a szabadban, csupán az évszakra alapozott becslésekre támaszkodtak.

Egy korábban az Egyesült Államokban végzett vizsgálat szerint a rövidlátó gyerekek szeme az iskolaév hat hónapja alatt jobban, míg a nyári hónapokat is felölelő fél év során kevésbé romlott. Egy másik tanulmány, amelyet Szingapúrban végeztek - ahol nagyjából egész évben ugyanannyi a nappali órák száma - nem mutatott ki szezonális eltérést a rövidlátás erősödésében.

Az emlősökön és madarakon végzett korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a fényhatás komoly szerepet játszik a szem fejlődésében, és azon állatok, amelyek fiatal koruktól fogva rendszeres, nagy intenzitású fényhatásnak vannak kitéve, valamilyen mértékben védettek lehetnek a miópiával szemben - húzta alá Jeffrey Cooper, a New York-i Állami Egyetem hálózatához tartozó College of Optometry professzora, hozzátéve, hogy felnőttkorban ugyanakkor nem mutattak ki hasonló jótékony hatást.

A szakember hozzátette, egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fokozott szabadtéri fényhatás valóban csökkenti a miópia előrehaladását, ám a szükséges vizsgálatok elvégzéséig a rövidlátás szempontjából kockázatos helyzetben lévő gyerekeket érdemes fokozottabb szabadtéri tartózkodásra bátorítani.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához