Ezeket látta már?

Rövidlátó a gyerek? Ezt teheti szülőként

szemüveg, rövidlátás, gyerek, szem

A rövidlátás minden harmadik embert érinti már hazánkban is, és ezzel együtt a gyermekkori rövidlátás is egyre gyakoribb.

A gyerekeknél pedig különösen fontos résen lenni, hiszen a látásromlás jelei óvodás korban nehezen észrevehetők, gyakran csak az iskolában derül ki, hogy egy gyerek rosszul lát, és nem ritkán csak akkor, amikor már komolyabb tanulási nehézségek is társulnak mellé. Ha azonban időben lépünk, mindez megelőzhető. Elindult a „Mesél a szemünk” kezdeményezés, aminek keretén belül mesebeli fénygömböcök kalauzolják a családokat a látás világában és játékos, interaktív gyakorlatok segítik a gyerekeket a látásromlás elkerülésében.

Rövidlátás: fontos a megelőzés

A rövidlátás, vagy más néven myopia előfordulása az egész világon rohamosan növekszik. 2020-as adatok alapján Közép-Európában a népesség közel harmada rendelkezett ilyen fénytörési hibával, 2050-re pedig ez a szám a becslések szerint eléri az 54%-ot.1 Ez azt jelenti, hogy jelenleg a közvetlen környezetünkben minden harmadik ember rövidlátó, 30 éven belül pedig minden második az lehet. A myopia azonban nem csak a felnőttek számára jelent problémát, általában már gyermekkorban megjelenik, ugyanis leggyakrabban a szem fejlődése során alakul ki, és bizonyos életmódbeli szokások is befolyásolják. Tehát ha odafigyelünk, gyermekünk látásáért minden nap tehetünk valamit.

Mesékkel a gyerekek látásáért

A Mesél a szemünk kezdeményezés pontosan erre szeretné felhívni a figyelmet. A játékos gyerekneveléssel foglalkozó Plukkido pszichológusai és a rövidlátás visszaszorításáért régóta küzdő HOYA a mesevilág segítségével szól a szülőkhöz. A kezdeményezés keretében létrehozott weboldal gyűjtőpontként és kapaszkodóként is szolgálhat a családok számára, hiszen a felnőtteket hasznos tanácsok, fontos információk és szakmai tippek várják, míg a gyerekeket interaktív, a képzeletet is megmozgató játékos gyakorlatok (Fényleckék és Fénypróbák) segítik.

„A rövidlátás hazánkban is egyre több gyermeket érint, ezért különösen fontos, hogy időben felismerjük a fénytörési hiba megjelenését, hiszen minél korábban derül fény egy problémára, általában annál több lehetőségünk van a megoldására. A Mesél a szemünk projekt elindításával arra szeretnénk ösztönözni a szülőket, hogy ne hanyagolják el a rendszeres szemvizsgálatokat, és hogy a gyerekeknek is könnyebb legyen a látásromlás megelőzését, illetve lassítását elősegítő életmódbeli szokásokat megtanulni” - fűzte hozzá Andorfi Tamás, optometrista, a HOYA szakmai tanácsadója.

Tippek a mindennapokra

A Fényleckék mesés küldetései látásszakértők azon ajánlásai alapján készültek, melyek betartása a kutatások alapján hozzájárul a látásromlás lassításához, illetve segíthet annak megelőzésében is. Ez a legfontosabb négy alapelv a következő:

  1. Naponta legalább két órát töltsünk szabadtéren a napfény pozitív hatása miatt.
  2. Kötelezettségeinken túl (pl. iskola, tanulás, munka) a szabadidőnkben napi két óránál többet ne nézzünk aktívan közelre (pl. telefonra, könyvre, stb.).
  3. A közelre tekintést igénylő tevékenységek közben kb. 20 percenként nézzünk legalább 20 mp-ig 20 méternél távolabbra.
  4. „Könyök-szabály”: általában semmit ne nézzünk közelebbről, mint a vállunk és a könyökünk közötti távolság.

Ahhoz, hogy szülőként időben felismerjük a látásromlás jeleit, kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk azzal is, milyen tünetekre kell odafigyelnünk a hétköznapokban. Ha gyermekünk

  • szokatlanul sokat hunyorog, gyakran dörzsöli a szemét vagy sokszor panaszkodik fejfájásra,
  • feltűnően közelről nézi a TV-t, a tabletet, a telefont, szinte belebújik a könyvekbe, és a korábban messzebbről is jól észlelt tárgyakhoz egyre közelebb igyekszik kerülni,
  • játék közben vagy különböző feladatok megoldása során nehezen fókuszál, koncentrációs nehézségekkel küzd és fáradékonyabb, mint általában,

akkor mindegyik esetben állhat rövidlátás vagy más szemészeti probléma a háttérben. Dr. Serfőző Csilla, gyerekszemész szakorvos így egészítette ki a fentieket: „Óvodás korban nehezen észrevehetők a látásromlás jelei, gyakran csak az iskolában derül ki, hogy egy gyerek rosszul lát, és nem ritkán csak akkor, amikor már komolyabb tanulási nehézségek is jelentkeznek. Ezért azt javasoljuk, hogy a gyerekek 3 éves kora körül a szülők mindenképpen kérjenek egy teljes körű szem- és látásvizsgálatot, ezután pedig célszerű, ha iskolakezdés előtt, az óvoda utolsó évében, 6-7 éves korban is ellenőriztetik a fiatalok látását. Iskolás korban ajánlott évente elvinni a gyerekeket egy szemvizsgálatra, lehetőleg a tanévkezdés előtt, hogy az esetlegesen társuló problémák elkerülhetőek legyenek.” Ha a szemvizsgálat gondolata esetleg szorongással tölti el a gyerekeket, akkor a Fénypróbákat tartalmazó mesés történet segíthet a szorongás oldásában és a felkészülésben.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem tréfadolog: azonnali ellátásra van szüksége, ha ilyen a látása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zöldhályog

Forrás: EgészségKalauz