Ezeket látta már?

Roska Botond kutatócsoportja áttörést ért el: újra lát egy egykor vak beteg

szem kozeli

Egy új eljárásnak köszönhetően részlegesen visszakapta a látását egy vak beteg.

Egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy az optogenetikai terápia segítségével sikerült részben visszanyerni a látásfunkciókat egy retinitis pigmentosában szenvedő betegnél. Ez mérföldkő a látást helyreállító génterápia felé vezető úton – írja a Portfolio

Magyar vezető kutató is részt vett a látást helyreállító eljárásban

Az eredmény a Nature Medicine szaklapban jelent meg, ráadásul magyar vonatkozása is van - a nemzetközi kutatócsoport egyik vezetője magyar: José-Alain Sahel és Roska Botond vezette a kutatócsoport, amelynek tagjai a párizsi Institut de la Vision és a Hôpital National des Quinze-Vingts, a Pittsburghi Egyetem, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet (IOB), a StreetLab és a GenSight Biologics.

"Az eredmények bizonyítják, hogy az optogenetikai terápia segítségével lehetséges a látás részleges helyreállítása" - mondta az utolsó és felelős szerző, Roska Botond, az IOB alapító igazgatója és a Bázeli Egyetem professzora.

Az optogenetika lényege, hogy a sejteket genetikailag úgy módosítják, hogy azok fényérzékeny fehérjéket termeljenek - ez a technika körülbelül 20 éves múltra tekint vissza az idegtudományokban, de eddig nem sikerült kimutatni az optogenetika klinikai hasznát.

Szemüveggel képes volt látni az addig vak beteg

A kutatás célja az öröklött fotoreceptor-betegségek kezelése, amelyek az emberi vakság széles körben elterjedt okai. A fotoreceptorok a retina fényérzékelő sejtjei, amelyek az opsin nevű fehérjék segítségével továbbítják a látási információkat az agyba a látóidegen keresztül. A fotoreceptorok fokozatosan degenerálódnak, és ekkor következik be a vakság. A fényérzékelő képesség helyreállítása érdekében a kutatócsoport génterápiás módszereket alkalmaz, hogy a retina ganglionsejtjeibe channelrhodopszinokat juttasson.

A kutatócsoport speciális szemüveget is kifejlesztett, amely egy kamerával van felszerelve, amely a borostyánszínű fény hullámhosszán vizuális képeket rögzít és vetít a retinára. Ezzel kellett edzenie a betegnek, aki 12 hónap után tapasztalt változást.

Képes volt megtalálni, megérinteni és megszámolni a tárgyakat az eléje helyezett fehér asztalon, de csak a szemüveg segítségével. A szemüveg nélkül képtelen volt ezeket a gyakorlatokat elvégezni. Egy második teszt során az alany az asztalra helyezett üvegpoharakat az esetek 63%-ában helyesen számolta meg.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához