Ezeket látta már?

Mitől fájhat a szemem? A szakorvos válaszol

szemfájás oka zöldhályog, szemfájdalom, száraz szem

A szemfájdalom nem ritka jelenség. Bár általában nem okoz komoly problémát, néha súlyos betegség áll a háttérben.

Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukóma specialistáját arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja a problémát és mikor kell komolyabb zavarra gyanakodni.

A szemfájdalom okai

Az egyik leggyakoribb szemészeti panasz a szemfájdalom, mely érintheti az egyik vagy mindkét szemet is. A szemfájdalom jellege erősen függ az azt okozó betegségtől. Az érzetet szövegesen leírni nem lehet pontosan, ezért a panaszok alapján az osztályozás nem megbízható, és a szemorvosi vizsgálat általában elkerülhetetlen. Gyakorlati szempontból tekinthetjük úgy, hogy a fájdalom a szem felszínét, illetve a szem “belsejét” érintheti.

1. Szárazszeműség és szemfelszín-gyulladás

Az életkor előrehaladtával a könnytermelés csökken, és a megtermelt könny minősége romlik. Ezért a könny gyorsan elpárolog, a szemfelszín pedig szabadon marad, ami fájdalmat okoz. Amennyiben valaki hosszan használ tartósítószerrel konzervált szemcseppet, a tartósítószer sejtkárosító hatása is megjelenik, és a szárazszeműség okozta panaszokat rontja.

A sok monitor és mobiltelefon használat miatt szárazszeműség ma már a fiataloknál is probléma, és gyakorisága a fejlett világban meglepően nagy méretet öltött. A beteg kétszemes irritációt, szemvörösséget érez, ami a nap folyamán a felkeléstől az esti órákig egyre romlik, fokozódik. A szem és a szemhéjak vérágasak, izgatottak és vörösek.

Az irritáció érzése gyakran vált ki hirtelen erős könnyezést (sírást), ami nem a károsodott kis könnysejtekből, hanem a könnymirigyből ered. Nemritkán a könnytermelés csökkenése és a szemfelszín gyulladása a szemhéj mirigyeinek kóros működésével társul. A szemhéjszél gyulladása lehet rozáceás alkat részjelensége is.

Korrekt szemorvosi diagnózis alapján sűrű könnypótlás, az irritáló anyagok és külső hatások (pl. légkondicionálás) kiküszöbölése szükséges, a szemhéjszéli gyulladás kezelése és a szemhéj higiénés önkezelésének elsajátítása, esetleg enyhe helyi gyulladáscsökkentő kezelés mellett a panaszok jól uralhatók.

2. Nem megfelelő szemüveg viselése közeli munkához, olvasáshoz

Ez a szemfáradásos panaszok egyik gyakori oka. Hatása és az általa okozott tompa fájás, szemhéjszél és kötőhártya vörösség gyakran a szárazszeműséggel kombináltan jelentkezik. Megfelelő szemüveggel és a szárazszeműség kezelésével oldható meg ez a probléma.

3. Idegentest a szemfelszínen

A hirtelen fellépő és nem gyorsan elmúló, égő, szúró fájdalom, erős könnyezés esetén szemfelszíni idegentestre kell gondolni. A panasz legtöbbször egy szemen lép fel.

Általában a szemfelszínre vagy a szemhéjak belső oldalára került idegentest okozza (pl. szempilla, homokszem, por, köszörüléskor lepattanó apró fém vagy rozsdaszemcse). Ha a könnyezés az

idegentestet kimossa, a panasz megszűnik. Ha azonban az idegentest a kötőhártyán vagy a szaruhártya felső rétegében rögzül, a panasz nem szűnik meg, sőt fokozódhat is. Ilyen esetben szemorvoshoz kell fordulni, aki szemcseppes érzéstelenítésben eltávolítja az idegentestet, és a szükséges kezelést megadja.

4. Kötőhártya-gyulladás

Szinte nincsen olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg életében a kötőhártya gyulladását. Ez jelentkezhet egy szemen és mindkét szemen (egyszerre vagy időeltolódással). A szem vörössé válik, könnyezik, váladékozik, összeragadhat és olyan érzés kísérheti, mintha idegentest lenne benne. Leggyakrabban baktériumos vagy vírusos fertőzés okozza, de lehet allergiás eredetű is. Mivel a fertőzéses eredetű kötőhártya gyulladás átadható a környezetben lévőknek (fertőző betegség), a gyulladás okának meghatározására szemorvosi vizsgálat szükséges.

Fertőzéses kötőhártya gyulladás esetén fokozott higiéne, kézmosás és a közösség kerülése elengedhetetlen a gyógyulásig. A bakteriális és vírusos kötőhártya gyulladás gyakran egy éppen zajló felső légúti fertőzés részeként jelentkezik. Amennyiben a kötőhártya gyulladás bakteriális eredetű, úgy antibiotikumos szemcseppel orvosolható a probléma, pollenallergia esetén pedig allergia ellenes szemcseppek alkalmazhatók sikerrel.

5. Zöldhályog

A szemben "mélyen” érzett, a szem körüli csontokban megjelenő illetve a “ szem mögött” jelentkező fájdalom általában komoly betegség jele, és mindenképpen érdemi szemorvosi vizsgálatot igényel. A magas szemnyomás az érintett szemben vagy szemekben okoz tompa, de erős fájdalmat. Ez általában zöldhályog (glaukóma) következtében lép fel. Csak egyik (bár kiemelten fontos) típusa a hevenyen kialakuló zárt zugú glaukóma (glaukómás roham), mely azonnali ellátást igényel.

Jellemzői a jelentős szemfájdalom, a szem körüli területek fájdalma, az érintett szem vörössége, a látás megromlása, homályossá válása, a fényforrás körül szivárványszínű karika látása, a hányinger, általános gyengeség, elesettség. Ilyen tünetek esetén azonnali szemorvosi vizsgákat szükséges a diagnózis felállításához, és a kezelés sürgős megadásához - mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukóma specialistája.

Zöldhályog vs. szürkehályog: hasonló név - hatalmas különbség! - olvasson tovább!

6. Homlok- és orrmelléküregek gyulladása

Gyakran okoz szem körüli fájdalmat a homlok és orrmelléküregek gyulladása. A szem mögött érzett fájdalmak egy részét pedig a rostacsont gyulladása okozza. Ezek elkülönítése a veszélyes szembetegségek okozta hasonló fájdalmaktól a szemorvos feladata. A látóideg gyulladásával járó állapotokban (pl. szkelózis multiplexben) a szem mögötti bizonytalan fájdalom nem ritka, ez szemmozgásra fokozódhat is.

7. Vérnyomás kiugrás

A nagy vérnyomás kiugrás a fejfájás mellett a szemekbe sugárzó fájdalmat is eredményezhet. Természetesen a korrekt diagnózis felállítása ilyen panaszok esetében is a hozzáértő szemorvos feladata.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szemdaganat: ha ilyen pöttyöt lát a szemén, azonnal forduljon orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemdaganat

Forrás: Szemészeti Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához