Ezeket látta már?

Színes kontaktlencse: igazi rémálomá válhat a halloween buli miatta

szemszárazság szemcsepp kontaktlencse szemfertőzés halloween

A kozmetikai kontaktlencsék viselése fertőzéshez is vezethet. Nem árt az óvatosság!

A kozmetikai vagy színes kontaktlencsék a legnépszerűbb halloweeni kiegészítők közé tartoznak. Általuk egy merőben új kinézetet kölcsönözhetünk az arcunknak, illetve a lencsék segítségével könnyebben lényegülhetünk át vámpírrá, macskává vagy éppen filmsztárrá az október végi bulikra.

A jelmezboltokban, online kiskereskedésekben és drogériákban kapható kozmetikai kontaktlencsék számos problémát okozhatnak. A Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa, Dr. Nagy Angéla szedte össze a legfontosabbakat.

Megnő a szemfertőzés kockázata

A szemfertőzés a leggyakoribb probléma, amelyet a kozmetikai kontaktlencsék okoznak. A fertőzések akkor fordulnak elő, ha a lencsék kezelése nem a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett történik, vagy a rutintalan használó megsérti a szemfelszínt a lencsefelhelyezés közben. Esetleg a halloweeni smink elkészítése után helyezzük a szemre, és így órákra alá kerül a szemfestékből származó festékpor. Ha fertőzés tüneteit tapasztaljuk, akkor azonnal keressünk fel szemész orvost.

A szemfertőzés jelei:

  • Idegentest érzés a szemben
  • Homályos látás
  • Szemvörösség
  • Fényérzékenység
  • A szemből származó váladék

Kozmetikai kontaktlencsék által okozott szemfelszíni károsodás

Ha a színezett, 0 dioptriás lencsék nem megfelelően illeszkednek a szemünkre, könnyen felkarcolhatják annak külső rétegét. Főleg abban az esetben, ha valaki még soha nem viselt kontaktlencsét, és egy halloweeni buli miatt próbálja ki először. A lencsét ki- és betenni tapasztalatot igénylő mutatvány. Mivel nem vagyunk gyakorlottak, a művelet akár egy órába is beletelhet.

Nem csak macerás, de veszélyes is, mert közben könnyen megsérthetjük a szemünket, ami komoly következményekkel járhat. „A fájdalmas szaruhártya-horzsolás hatására a szem vörössé és fényérzékennyé válhat. Előfordulhat az is, hogy váladék jelenik meg a szemben, de olyan érzetünk is lehet, mintha valami folyamatosan lenne a szemünkben” – figyelmeztet Dr. Nagy Angéla.

A szaruhártya sérülés a szaruhártya gyulladásos megbetegedéseihez vezethet, akár szaruhártya-fekélyhez is. A szaruhártya-fekély fehér pontként jelenhet meg a szaruhártyán, a szem áttetsző részén, a szivárványhártya előtt. Egy korábbi tanulmány arra mutat rá, hogy a kozmetikai kontaktlencsét viselők körében 16-szor nagyobb valószínűséggel fordul elő szaruhártya-gyulladás (keratitis), mint a hagyományos kontaktlencsét viselők között!

A szaruhártya-fekélyt általában gyógyszeres szemcseppekkel kezelik. Azonban a gyógyult fekély hegesedhet, és tartósan befolyásolhatja a látást. Extrém esetben a szaruhártya annyira károsodhat, hogy a látás helyreállításához szaruhártya-átültetés válhat szükségessé.

Többféle mérgező anyagot tartalmazhatnak

A kozmetikai, színezett kontaktlencsék használatát azért is kell alaposan átgondolnunk, mert azok akár mérgezőek is lehetnek. Egy tanulmány szerint a színezett kontaktlencsék előállításához használt vegyi anyagok klórt, nehézfémeket és más mérgező anyagokat tartalmazhatnak. Ezek az anyagok károsíthatják a látást és az idegrendszert.

Bizonyos kontaktlencse minták és színek korlátozhatják a perifériás látást, amivel megzavarhatják az egyensúlyérzékelést és veszélyessé tehetik a gépjárművezetést.

Az internetről rendelhető, olcsó kozmetikai kontaktlencsék tehát szórakoztató kiegészítőnek tűnhetnek, de nem biztos, hogy megérik a kockázatot. Az egyetlen kontaktlencse, amely a szemünkbe kerülhet, az a megbízható forrásból, pl. optikában vásárolt, bevizsgált minőségű lencse.

Válasszunk ismert gyártó márkanevével ellátott terméket, és ha nincs gyakorlatunk kontaktlencse illesztésben, akkor a felhelyezéshez és az eltávolításhoz kérjünk segítséget egy optikában. A kozmetikai kontaktlencséket nem tartós viselésre fejlesztették ki, így a buli végén távolítsuk el őket a szemfelszínről, semmiképp sem aludjunk benne!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához