Ezeket látta már?

Vakok segítsége lehet: az echolokáció

2011.06.20. Módosítva: 2015.11.04.

Nem a denevérek és a delfinek az egyetlenek az emlősök közül, akik az ekholokációt - vagyis a tárgyakról visszaverődő hangok segítségével történő tájokozódást - használják látás helyett.

A legújabb kutatások szerint az emberek is képesek lehetnek az ekholokációra.

Vakok segítsége lehet: az echolokáció

A PLoS ONE című szaklap május 25-i számában közölt kutatási eredmények szerint a vakok kattogó hangok visszaverődéseinek segítségével képesek lehetnek feltérképezni környezetüket és felismerni az olyan mindennapos tárgyakat, mint az autók, a villanypóznák és a fák.

Ennek a technikának a segítségével a vakok és látássérültek képesek lehetnek sportolni, kerékpározni és idegen helyen tájékozódni.

"Nyilvánvaló, hogy az ekholokáció lehetővé teszi a vakok számára, hogy olyan tevékenységeket végezzenek, amelyeket normális esetben látás nélkül képtelenség. Ez hatalmas könnyebbséget és függetlenséget jelenthetne a számukra" - nyilatkozta Mel Goodale, a Nyugat-Ontario Egyetem Agy- és Elmekutatási Központ igazgatója.

Meglepő módon a kutatásban részt vevő önkéntesek agyműködését vizsgáló tudósok rájöttek, hogy a vakok és látássérültek az ekholokáció közben agyuk vizuális központját használják a hangok feldolgozásánál.

"Az agy vizuális központja tehát hatalmas szerepet játszik a vak emberek ekholokációjában" - nyilatkozta Lore Thaler, a Nyugat-Ontario Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője.

Forrás: Medipress