Ezeket látta már?

A dohányzás újabb egészségre káros hatása

2016.02.23. Módosítva: 2016.03.20.

A dohányzás ártalmaival nagyon sok kutatás foglalkozik, és kis túlzással elmondható, hogy nincs olyan szerv, amelyikre ne gyakorolna káros hatást.

A dohányzás ártalmaival nagyon sok kutatás foglalkozik, és kis túlzással elmondható, hogy nincs olyan szerv, amelyikre ne gyakorolna káros hatást. A neves Mayo Klinika reumatológusai nemrégiben publikált tudományos eredményeik alapján úgy vélik, a dohányzás káros hatást fejt ki az ízületekre is - amire idáig még nem derült fény.

A Dr. Shreyasee Amin vezette kutatócsoport 159 térd - osteoarthritises (krónikus ízületi gyulladás) férfibeteget vont be 30 hónapos vizsgálatába, amelynek során arra kérték a betegeket, hogy egy 100-as skálán értékeljék saját fájdalmukat. Emellett meghatározták azt is, hogy melyik beteg dohányzik, illetve mennyi cigarettát szív el naponta, illetve MRI képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végeztek a térdükről a vizsgálat kezdetén, közepén és végén.

A dohányosok átlagosan 60 pontra értékelték saját fájdalmukat, míg a nemdohányzóknál ugyanez az érték csak 45 volt. Az MRI vizsgálat azt is kimutatta, hogy a porckorong állományának csökkenése a dohányosok körében kifejezettebb a nemdohányzókhoz képest.

"Ez mindenképpen új megfigyelés" - mondta Dr. Amin, aki jelenleg még nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy a dohányzás hogyan súlyosbítja az ízületi gyulladás tüneteit. Elképzelhető, hogy a füstben található vegyi anyagok gátolják új sejtek képződését, vagy ún. oxidatív stresszt hoz létre, ami a porcállomány csökkenéséhez vezet, de az is lehetséges, hogy a vérben megnőtt CO tartalom szöveti oxigénhiányos állapotot (hipoxiát) hoz létre, és ez gátolja a beteg porckorongok öngyógyítását.

Mindezeken felül az is elképzelhető, hogy a dohányzás csökkenti a fájdalomküszöböt. Akárhogyan is van, a szakértők fontosnak tartják a megfigyelést, mert a dohányzás "változtatható kóroki tényező", azaz elképzelhető ha egy dohányos beteg leszokik a cigarettáról, jelentős javulást mutat majd térdének betegsége - a leszokás egyéb kedvező hatásairól nem is beszélve.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz