Ezeket látta már?

Ecstasy és agykárosodás

2011.12.09. Módosítva: 2015.11.04.

Az illegális partidrog, az eufóriát okozó ecstasy rekreációs célú használata krónikus változásokat idézhet elő az emberi agyban, állapították meg a Vanderbilt Egyetem kutatói.

Az Archives of General Psychiatry című tudományos szaklap legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerint az ecstasy hosszú távú szerotoninmérgezést okoz az emberi agyban, mondta Ronald Cowan, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának pszichiátria docense.

Ecstasy és agykárosodás

A jelenlegi tanulmány egyértelmű bizonyítékokat talált arra nézve, hogy az ecstasy krónikus szerotoninhiányt okoz az emberi szervezetben. A szerotonin nevű neurotranszmitter meghatározó szerepet játszik a hangulat, az étvágy, az alvás, a tanulás valamint a memória szabályozásában.

A vizsgálatok során Cowan és munkatársai a pozitron emissziós tomográf (PET) felvételek alapján tanulmányozták a szerotonin-2A receptorok szintjét a különböző agyterületekben. A vizsgált nők egyik fele használt korábban ecstasyt (a vizsgálatokhoz képest 90 nappal korábban), másik felük soha soha nem használt MDMA-t. Az eredmények kielemzése során a kutatók megállapították, hogy az ecstasyt használók esetében megnövekedett a szerotonin-2A receptorok szintje, valamint hogy egyenes arány áll fenn az elfogyasztott drog mennyisége és a szerhasználat ideje, illetve szerotoninszint között.

Az MDMA-t (az ecstasy kémiai elnevezése) terápiás célokra is lehet használni, a Vanderbilt Egyetem kutatói jelenleg a rákos betegekre jellemző poszttraumás stressz és szorongás kezelésére tesztelik a szert.

"Nagyon fontos, hogy megértsük az ecstasy használatával járó kockázatokat, ezért pontosan meg kell tudnunk határozni, hogy mekkora mennyiségtől válik a drog mérgezővé. A tanulmányunkból egyértelműen kiderült, hogy minél többet használjuk az MDMA-t rekreációs célokra, annál nagyobb változásokat okoz az agyban" - mondta Cowan.

Forrás: Medipress