Ezeket látta már?

Legalizálnák a marihuána orvosi célú használatát!

Egy kutatás szerint az amerikai lakosság közel háromnegyede (73%) ért egyet azzal, hogy ez egyes államokban legálisan lehessen hozzá férni a marihuánához abban az esetben, ha azt az orvos írja fel, míg 23 százalék ellenzi ezt a lehetőséget.

A Pew Research Center kutatás szerint a "gyógyszernek" minősülő marihuána legalizálásának támogatottsága rohamosan nő az amerikai társadalomban, tekintet nélkül a demográfiai csoportokra vagy a pártszimpátiára.

Legalizálnák a marihuána orvosi célú használatát!

Egészségügyi vagy élvezeti szer?

A Pew felmérése szerint jóval többen támogatják az orvos által felírt marihuána használatát, mint általános fogyasztásának legalizálását, ám ez utóbbiak száma is növekedett az elmúlt két évtizedben. Húsz évvel ezelőtt csupán a lakosság 16 százaléka értett egyet a legalizálással, míg 81 százalék ellenezte azt.

Az idősek és a konzervatívok kevésbé támogatóak

A fiatal amerikaiak nagyobb valószínűséggel támogatják a marihuána gyógyászati célú fogyasztásának legalizálását, mint az idősebbek. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék.

A szakértő kommentárja

Az orvosi marihuána (azaz, orvosi célból forgalmazott és orvosi javallatra használt) marihuána alkalmazása, mint ahogy az a közvéleménykutatási adatokból is látszik, olyan kérdés, ami erősen megosztja a társadalmat és a szakembereket is. Mármint ott, ahol ezt egyáltalán vizsgálják, illetve bizonyos formáit engedélyezik – a véleménykülönbségek itt törnek a felszínre.

Több, 2010-ben készült vizsgálat is aláhúzza az orvosi marihuána használatának előnyeit, pl. a fájdalomcsillapításban, a kemoterápiához mellékhatásként társuló hányinger és hányás csökkentésében, a glaukóma és a szklerózis multiplex kezelésében.

Ugyanakkor ezek a tanulmányok felvetik azt a kérdést is, mi történik akkor, ha az ellenőrzött, orvosi körülmények közül kikerül a marihuána, és mint illegális szer terjed tovább? Hogyan lehet megküzdeni a nemkívánatos mellékhatásokkal?

Kaliforniában 1996 óta lehet orvosi célból marihuánát termeszteni és forgalmazni: az esetek 40%-ában fájdalomcsillapításra, 20%-ban a HIV/AIDS-szel összefüggő panaszok enyhítésére, 15%-ban hangulatzavarok kezelésére használják a szert.

Egyfajta kompromisszumos megoldásként, a marihuána (kannábisz) növény hatóanyagából tisztított formában alkalmaznak gyógyszerként egyes kannabinoidokat, a marihuána fő hatóanyagait (dronabinol, nabilone). Egy másik megoldás, hogy a növényből – tehát nemcsak a kivonatából - állítanak elő gyógyszert (Sativex). Ezek Magyarországon nem, de számos országban forgalomban vannak.

Az orvosi marihuána körüli vitát nehezíti, hogy ennek engedélyezését sokan úgy tekintik, mint a marihuána fogyasztás büntethetőségének eltörlését, sőt, a növény (illetve a készítmények) legalizálását. Ugyanakkor, az orvosi alkalmazás hirdetői pl. az USA 14 államában, Kanadában, Hollandiában elérték, hogy az orvosi marihuánát engedélyezzék, és legújabban Izraelben és Németországban is folynak erre vonatkozó előkészületek.

A kutatások és egyes országok törvénykezési gyakorlata az orvosi marihuánával kapcsolatban arra utalnak, hogy nem a "marihuána-legalizáló mozgalmak", hanem sokkal inkább az orvosi-gyógyszerészi laboratóriumok véleményezési körébe kerül ennek a szernek az engedélyezése!

(Dr. Rácz József)

Tovább nő-e a fogyasztók száma?

Az amerikaiak megosztottak abban a kérdésben, hogy ha legalizálják az orvos által felírt marihuánát, akkor az nem vezet-e a marihuána élvezeti célú fogyasztásának növekedéséhez is. A megkérdezettek 46 százaléka szerint így azok is könnyebben jutnának marihuánához, akiknek nincs rá egészségügyi szükségük, míg 48 százalék szerint nem jelentene semmilyen különbséget.

A gyógyszerészeti célú legalizálás ellenzőinek 71 százaléka szerint a legalizálás miatt mindenkinek egyszerűbb lenne hozzájutnia a könnyű droghoz, éppen ezért 53 százalékuk aggódik emiatt. Ezzel szemben az orvos által felírt marihuána támogatóinak 39 százaléka gondolja úgy, hogy ez megkönnyíti a droghoz való hozzáférést, és csak 18 százalék aggódik emiatt.

Növekszik a marihuána fogyasztásának támogatottsága is

A marihuána általános fogyasztását illetően a megkérdezettek 41 százaléka támogatja a legalizálást, míg 52 százaléka ellenzi a Pew felmérése szerint.

1969-ben csupán az amerikaiak 12 százaléka legalizálta volna a marihuánát. A támogatók aránya 30 százaléknál tetőzött 1978-ban, majd a 80-as években hanyatlani kezdett, a legalacsonyabb mért eredmény pedig 16 százalék volt 1987-ben. Azóta folyamatosan nő azoknak a száma, akik egyetértenek a marihuána legalizálásával, 2000-ben ez az arány 31 százalék volt, míg 2010-ben már 41 százalék.

A fiatalok és a liberálisok legalizálnának

Jelentős eltérés található a különböző demográfiai csoportok között a marihuána legalizálását illetően. A 30 évnél fiatalabbak 58 százaléka támogatja a könnyű drog szabadon történő felhasználását, míg ez az arány a 30 és 49 évesek között 42 százalék, az 50-64 évesek közt 40 százalék, míg a 65 évnél idősebbek esetében pedig csak 22 százalék.

De kik azok, akik már próbálták?

Tízből négy amerikai állította, hogy már kipróbálta a marihuánát, míg 58 százalékuk még nem élt ezzel a szerrel. A férfiak és a nők közt jelentős eltérés figyelhető meg: míg a férfiak 48 százaléka próbálta már, addig a nőknél ez az arány csupán 31 százalék. Különbség figyelhető meg a korcsoportok között is: a 18-29 évesek 49 százaléka már kipróbálta a marihuánát, a 30-49 évesek körében ez az arány 47, az 50-64 évesek esetében 42, míg a 65 évnél idősebbeknél csak 11 százalék.

A különböző etnikumok között némi eltérés figyelhető meg, melynek alapján a spanyol ajkúak tűnnek a legtartózkodóbbnak. A fehérek 42 százaléka és a feketék 41 százaléka próbálta már a füves cigarettát, míg a spanyol ajkúak körében ez az arány csupán 35 százalék.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához