Ezeket látta már?

Minden második szerencsejátékos szenvedélybeteg...

2010.12.09. Módosítva: 2015.11.04.

Minden második szerencsejátékos szenvedélybeteg! Minden második, játékgépen szerencsét próbáló játékos szenvedélybeteg egy német tanulmány szerint.

A bajorországi, szászországi és alsó-szászországi játéktermekben és vendéglátó egységekben megkérdezett hatszáz vendég 42 százaléka mutatott szenvedélybetegségre utaló tüneteket. Tizenhat százalékuk éppen "jó úton" halad afelé, hogy szenvedélyévé váljon a játék.

Minden második szerencsejátékos szenvedélybeteg...

"Ez meglehetősen nagy arány" - fejtette ki Gerhard Meyer, a brémai egyetem játékszenvedéllyel foglalkozó szakértője.

A müncheni terápiakutató intézet a német gazdasági minisztérium megbízásából készítette a vizsgálatot, hogy ellenőrizzék a 2006-ban hozott, a játékgépekre vonatkozó rendelet hatásait. Meyer szerint azóta sokkal nagyobb tétek és nyeremények lehetségesek, ez pedig jelentősen megnövelte a "játékingert" és a szenvedély kialakulásának lehetőségét.

A professzor véleményét a kutatás is alátámasztotta. A játékosok mellett a kutatók a játéktermek 84 üzemeltetőjét és dolgozóját is megkérdezték, akiknek 37 százaléka megerősítette, hogy az automatákkal való játék jelentős veszélyeket és kockázatot rejt magában.

Meyer szerint szükség lenne a pénznyerő automatákra vonatkozó szabályok szigorítására. A tanulmányt ezért szerdán eljuttatják a tartományok vezetőinek is. A kutatók többek között javasolják, hogy 200 euróban (55 ezer forintban) korlátozzák és maximalizálják a naponta személyenként elveszíthető pénzösszeg nagyságát. Ennek ellenőrzésére bevezetnének egy az egész országban használható kártyát, amelyből a játékos naponta csak egyet, egyetlen játékteremben használhatna fel.

Forrás: MTI