Ezeket látta már?

Vakcinával - a heroin ellen

2011.07.24. Módosítva: 2015.11.04.

A heroinmámor ellen ható vakcinát fejlesztettek ki. Hatékony a heroinmámor ellen kifejlesztett új vakcina, amely állatkísérletekben bizonyította terápiás hatását - idézte amerikai kutatók megállapítását a Science Daily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

A The Scripps Kutatóintézet munkatársai által kidolgozott vakcina hatására az állatokban antitestek termelődtek, amelyek megakadályozták, hogy a heroin és a belőle lebomlással keletkező pszichoaktív vegyületek elérjék az agyat és ott eufória érzést váltsanak ki.

Vakcinával - a heroin ellen

Kim D. Janda kutatásvezető hangsúlyozta, hogy 25 éves gyakorlatában nem látott még ehhez hasonlóan erős immunválaszt kiváltó heroin elleni vakcinát. A különlegesen hatékony vakcinától azt remélik, hogy a heroinról leszokni vágyó függőknek terápiás segítséget nyújthat.

A heroin ellen azért is nehéz megfelelő vakcinát előállítani, mert nemcsak saját maga pszichoaktív hatóanyag, hanem a lebomlása során keletkező több vegyület is. A Scripps kutatócsoportja úgynevezett dinamikus megközelítést alkalmazott, hogy elkerülje ezt a problémát. Ebben nemcsak a heroint célozták meg, hanem azt a vegyületet is - a 6-acetil-morfint -, amelyre gyorsan lebomlik.

Miután beoltották a kísérleti patkányokat a vakcinával, igen gyorsan kifejlődött náluk a szükséges immunválasz: jelentős mennyiségben termelődtek poliklonális ellenanyagok. Egy kis kar lenyomásával az állatok hozzájuthattak a heroinhoz, ha úgy kívánták. A dinamikus vakcinával való oltásokat követően azonban a heroinfüggő patkányok több mint fele abbahagyta a kábítószer "önadagolását" is.

Forrás: MTI