Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

AIDS-Világnap után: a HIV-fertőzés kezelhető...!

A HIV-fertőzés kezelhető! A HIV-fertőzés kombinált antiretrovirális kezelésével (több gyógyszer együttadása) a korábban rettegett halálos kór kezelhető betegséggé szelídült.

A HIV-vírus mennyisége a kombinált antiretrovirális kezelés hatására hatékonyan csökkenthető a szervezetben, ennek hatására a kezelt betegek életkilátása 35-40 évvel is meghosszabbodhat. Mára kiemelkedően fontossá vált, hogy milyen minőségű életet tudnak biztosítani a betegek számára: előtérbe került a gyógyszeres kezelés hosszútávú anyagcsere mellékhatásainak kezelése, a leginkább betegbarát gyógyszer-kombinációk alkalmazása, a betegek interdiszciplinális kezelése, a többi között kardiológus, endokrinológus, sebész, fogász, nőgyógyász bevonása a betegellátásba - közölte a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelő Intézet kedden az MTI-vel.

AIDS-Világnap után: a HIV-fertőzés kezelhető...!

A mintegy 1300 diagnosztizált, Magyarországon élő HIV-fertőzött személyből 950-et gondoznak az intézetben, akik három havonta orvosi, laboratóriumi, immunológiai és virológiai vizsgálaton vesznek részt. Jelenleg 606 beteget kezelnek, a sikeresen kezelt betegek száma 541 (89 százalék), - ez megfelel a nyugat-európai átlagnak - 74 százalékuk munkaképes. Ebben az évben 116 újonnan diagnosztizált HIV-fertőzött jelentkezett az ambulancián, - ebből hét nő - a fertőzések döntően a melegek köréből kerültek ki. Harminc beteget a HIV-fertőzés késői stádiumában diagnosztizáltak, öt beteget az első szövődményben elveszítettek.

Magyarországon a HIV-fertőzött és AIDS-es betegek klinikai ellátása egy centrumban történik a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelő Intézet V. Fertőző Belgyógyászati Osztály ambulanciáján, illetve szükség szerint a fekvőbeteg részlegén. A gyermekek ellátását a Gyermekgyógyászati Osztály HIV ambulanciáján végzik.

A tájékoztatás szerint az előrehaladott AIDS-stádiumban felfedezett, a gyógyszereiket rendszertelenül szedő, gyógyszerrezisztens és az AIDS szövődményeként jelentkező rosszindulatú daganatos betegek körében továbbra is vannak kudarcaik.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához