Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Gyógyszeres hüvelygyűrűvel az AIDS ellen?

Az új hüvelygyűrű a fogamzásgátlás mintájára küzd az AIDS ellen. Egy HIV/AIDS elleni készítményeket fejlesztő nonprofit szervezet kedden bejelentette, hogy Afrikában megkezdi első kísérleteit egy újszerű AIDS elleni eszközzel: a különleges hüvelygyűrűvel.

Míg a hüvelygyűrűk többsége fogamzásgátló hormonokat bocsát ki, az International Partnership for Microbicides (IPM) által kifejlesztett eszköz diszkréten retrovírus elleni gyógyszert juttat a felhasználó nő szervezetébe.

Az IPM kettős vak, randomizált, placebóval kontrollált kísérleteket indít a 25 milligramm dapivirine retrovírus elleni gyógyszert tartalmazó gyűrűvel dél- és kelet-afrikai kutatóintézetekben, azokban az országokban, amelyeket a legsúlyosabban érint az AIDS járvány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a HIV/AIDS számít az első számú haláloknak világszerte a 15 és 44 év közötti nők esetében. Afrikában a HIV/AIDS az egyedüli legfontosabb kórok a nők szélesebb körében, a 15 és 59 év közötti korosztályban.

Az IPM kísérlete során körülbelül 280 egészséges, szexuálisan aktív, HIV-negatív nőnek adnak dapivirine-t illetve placebót tartalmazó gyűrűt, melyet a három hónapos kísérlet alatt havonta kell cserélniük. Óvszert is kapnak, és AIDS-megelőzési tanácsadásban részesülnek.

A kísérletek a hüvelygyűrű elfogadhatóságát vizsgálják, valamint azt, hogy a nők megfelelően tudják illetve akarják-e használni az egy hónapos élettartamú terméket.

"Meg kell győződnünk arról, hogy a termék elfogadható, mielőtt tesztelni kezdenénk a hatékonyságát, mert ha az embereknek nem tetszik a termék, mi értelme az egésznek?" – nyilatkozta Pamela Norick, az IPM szóvivője a washingtoni Women Deliver egészségügyi konferencián.

"Dél-Afrikában már több kísérlet is elindult, és az IPM más kelet- és dél-afrikai országokkal is együttműködik, ahol a hatósági engedélyekre várunk a kísérletek megkezdéséhez" – mondta az IPM vezérigazgatója, Zeda Rosenberg.

A dapivirine a retrovírus elleni gyógyszerek ugyanabba az osztályába tartozik, mint azok, amelyek hatékonyan visszaszorították a HIV anyáról gyermekre történő átvitelét. A HIV elleni gyűrű a hagyományos hüvelygyűrű alapelvét veszi kölcsön, melyeket a fejlett országokban arra használnak, hogy fogamzásgátló illetve terápiás hormonokat juttassanak a nők szervezetébe.

"A hüvelygyűrű rendkívül ígéretes, mert diszkrét, hatékony és hosszú távú védelmet nyújthat a HIV fertőzés ellen" – áll az IPM közleményében.

A biztonsági és elfogadhatósági tesztek után a retrovírus elleni hüvelygyűrű III. fázisú hatékonysági kísérletei következnek. Rosenberg szerint a termék 2015-re kerülhet forgalomba.

Forrás: Medipress