Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Mire jó - és mire nem a HPV-vakcina?

Túlbecsülik a tinilányok a HPV-vakcina nyújtotta védelmet! A méhnyakrák megelőzésére HPV-vakcinát kapott kamaszlányok egy része abban a tévhitben van, hogy a továbbiakban nem szükséges a biztonságos szexre figyelnie - közölték amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerzői rámutatnak az oltással és annak határaival kapcsolatos alaposabb oktatás szükségességére.

A jelenleg forgalomban lévő vakcinák a humán papillómavírus egyes, genitális szemölcsöket okozó törzsei ellen nyújtanak védelmet. Ám egyik vakcina sem véd más kórokozó okozta, ellen.

Tanya Kowalczyk Mullins, a Cincinnati Gyerekkórház munkatársa és csoportja 339, 13 és 21 év közötti lányt, valamint több anyát kérdezett ki arról, hogy mit tudnak a HPV-vakcinák által kínált biztonságról.

A lányok közel negyede (23,6 százalék) azt hitte, hogy általában is kisebb náluk a szexuális úton átadható fertőzések kockázata a HPV-vakcinával való beoltottság következtében, ezért például az óvszer használatát is kevésbé fontosnak tartották.

A megállapítás azt sugallja, hogy az orvosoknak és a szülőknek az eddiginél alaposabban érdemes elmagyarázniuk, hogy mire szolgál a HPV-vakcina, mi ellen véd, és mivel szemben nem hatásos.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához