Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Kitágult hüvely: a fertőzések miatt is kockázatos! Ezt teheti ellene

nőgyógyásznál

A terhesség alatt és a szülés után annyira kitágulhat a hüvely, hogy sajnos évek múlva sem nyeri már vissza eredeti formáját. Ez sok nőt és párkapcsolatot is megviselhet, de jó hír, hogy lehet rajta változtatni.

A hüvelyi szülés során a hüvely kitágul, ám néhány hónapon belül általában vissza is áll (legalábbis megközelítőleg) a korábbi állapotára. Sajnos, jó néhány hölgy számol be arról, hogy a hüvelye mintegy 30-40 százalékkal tágabbá válik a szülés után, mint azelőtt.

A szex már nem ugyanolyan

Ez pedig jelentős mértékben ronthatja a szexuális együttlét minőségét, csökkentheti a hüvely érzékenységét. Idővel pedig a szexuális problémák az egész életminőségre, az önbizalomra, önértékelésre és a párkapcsolatra is hatással lehetnek.

Nem csak a szülést követően tágulhat ki a hüvely. Az idő előrehaladtával sajnos elkerülhetetlen, hogy a kötőszövetek veszítenek a rugalmasságukból, emellett pedig a hormonális változások is szerepet játszanak abban, hogy a hüvely kitágul, a kötőszövet pedig elvékonyodik.

A tág hüvely veszélyei

Azonban a gyenge hüvelyfalnak másféle veszélyei is lehetnek. A hüvelyben található erős, rugalmas kötőszövetek segítenek „megtámasztani” a húgyhólyagot is, így a hüvely falának gyengülésével jelentős mértékben megnő többek között a stresszinkontinencia, a hólyagsérv, a későbbiekben pedig a krónikus kismedencei gyulladások, a húgyúti és hüvelyi fertőzések kockázata is.

A lézeres hüvelyszűkítés előnyei

Speciális tornagyakorlatokkal általában sokat lehet javítani a hüvely állapotán. Gyorsabb és teljesebb megoldást nyújthat azonban az intimlézeres kezelés, melynek során a hüvelycsatorna minimum 20-30 százalékkal lesz szűkebb (az eredmény pedig további kezelésekkel tovább fokozható).

A lézeres hüvelyszűkítő beavatkozás során egy speciális eszközt helyeznek a hüvelybe, és különleges lézerfénnyel, a lézernyalábokat 360 fokban szétszóró aranytükör segítségével, egy-egy pillanatra felmelegítik a hámszövet alatt elhelyezkedő kötőszövetet.

Mivel a hámszövet nem érintett, így fájdalomra vagy hegesedésre sem kell számítani, a beavatkozás fájdalommentes, nincsenek kellemetlen mellékhatásai vagy szövődményei, és hosszas lábadozásra sem kell felkészülni.

A termikus hatás eredményeként a rugalmas, kollagénben gazdag kötőszövet újrarendeződik és új sejtek is képződnek, fokozódik a szövet rugalmasságát adó kollagén termelése, vagyis a kötőszövet megújul, megerősödik, visszanyeri korábbi rugalmasságát. Ennek köszönhetően a hüvely már a legelső kezelést követően érzékelhetően rugalmasabbá és szűkebbé válik, az esetleges egyéb panaszok (pl. a vizeletcsepegés) is csökkennek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ebből tudhatja, hogy nincs rendben a pajzsmirigye szülés után

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hüvelyszűkítés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához