Ezeket látta már?

Elképesztő gyorsasággal fertőz ez a nemi úton terjedő baktérium

nemi úton terjedő fertőzés baktérium gonorrhoea szifilisz gonorrea

105 éve volt ilyen: ugrásszerűen megnőtt egy bizonyos baktérium okozta súlyos fertőzések száma az angoloknál. A kórokozó ráadásul egyre ellenállóbb.

Kijöttek az elmúlt évi adatok, amelyk alapján látszik, hogy ugrásszerűen megnőtt tavaly az újonnan kiszűrt, szexuális úton terjedő betegségek száma Nagy-Britanniában.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) éves beszámolója szerint 2022-ben országszerte 82 592 gonorrhoeafertőzést diagnosztizáltak, 50,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Gonorrhoeafertőzés hullám a briteknél

Az UKHSA hangsúlyozza, hogy 1918 óta - vagyis 105 éve, amikor ennek a nemi betegségnek a hivatalos nyilvántartása megkezdődött - soha egyetlen évben nem szűrtek ki ennyi új gonorrhoeaesetet Nagy-Britanniában.

Ugrásszerűen, éves összevetésben 15,2 százalékkal nőtt tavaly az újonnan azonosított szifiliszfertőzések száma is, amely elérte a 8692-t. Az egészségügyi hatóság adatai szerint 1948 óta nem diagnosztizáltak egy év alatt annyi új szifiliszes esetet, mint 2022-ben. Az UKHSA kiemelte keddi tájékoztatásában, hogy a szexuális úton terjedő összes betegségfélét figyelembe véve tavaly naponta átlagosan több mint 400 ilyen esetet szűrtek ki Nagy-Britanniában. Az ismertetés szerint továbbra is a 15-24 év közötti korosztály a legveszélyeztetettebb.

Nem ciki szűrővizsgálatokra járni

A UKHSA felhívásban kérte, hogy akik szexuális kapcsolatot létesítenek, használjanak óvszert, és vessék alá magukat rendszeres szűrővizsgálatoknak kortól és szexuális irányultságtól függetlenül. A hatóság hangsúlyozza, hogy a tesztelés Nagy-Britanniában ingyenes és titkos, és akkor is fontos, ha nem jelentkeznek fertőzéses tünetek.

A szexuális úton terjedő betegségek könnyen gyógyíthatók antibiotikumokkal, de a kezeletlen fertőzéseknek sok esetben súlyos egészségi következményei lehetnek: a nem kezelt szifiliszes fertőződés visszafordíthatatlan és potenciálisan életveszélyes agyi, kardiológiai és idegrendszeri szövődményeket okozhat - áll a brit egészségbiztonsági hivatal keddi felhívásában.

Az UKHSA hangsúlyozza azt is, hogy a gonorrhoea egyre inkább ellenálló az antibiotikumokkal szemben, és fennáll annak a kockázata, hogy a jövőben kezelhetetlenné válik, ezért létfontosságú a fertőződés korai kiszűrése a kórokozó továbbterjedésének megakadályozása végett.

Nemi betegségek: honnan tudom, ha elkaptam valamit? Nézze meg videónkat!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gonorrea oka, tünetei és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#STD

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához