Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

GONORRHEA (KANKÓ, TRIPPER) A54 ICD-11: 1A70

Gonorrea oka, tünetei és kezelése

gonorrhea, kankó, tripper, tünetei, kezelése, nemi úton terjedő betegségek, baktérium, fertőzés

A gonorrea (kankó) egy elsősorban szexuális úton terjedő, bakteriális eredetű fertőző betegség.

Évente több tízmillió új esetet diagnosztizálnak világszerte. A gonorrea az egyik olyan betegség, melynek gyógyítása egyre nehezebb, folyamatosan nő ugyanis az antibiotikum-rezisztens kórokozók aránya.

A gonorrea oka és kialakulása

A Neisseria nemzetségbe tíznél több baktérium tartozik, ezek közül azonban csak 2 okoz betegséget embereknél (a N. gonorrheae mellett a N. meningitidis, mely bakteriális agyhártyagyulladást okozhat). A gonorrea okozója a Neisseria gonorrheae nevű, Gram-negatív baktérium. Kerekded alakú, és általában két kórokozó összekapcsolódik, így a mikroszkóp alatt kávébabszemre emlékeztethetnek. A baktérium rosszul tűri a 30 C-fok alatti hőmérsékletet, 40 fok felett pedig elpusztul, a szaporodásához szükséges optimális hőmérséklet 35-37 C-fok. Szintén rosszul reagál a savas környezetre (bár a hüvelyváladék alapvetően savas, a N. gonorrheae nem itt, hanem a méhnyaknál telepszik meg), és más tényezők (pl. vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok stb.) is szükségesek ahhoz, hogy képes legyen elszaporodni.

Chlamydia (klamídia): oka, tünetei és kezelése - olvasson erről is!

A N. gonorrheae a húgyutakat, illetve a méhnyakat borító hámsejteket támadja meg, ezeken keresztül jut be a szervezetbe. A kórokozó szokatlan jellegzetessége, hogy különböző módon „hat” a női és a férfi szervezetre, a betegséget okozó folyamatok eltérnek a két nem esetében.

A gonorrhoea (más neveken tripper vagy kankó) kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae), melynek terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át. A gonorrhoea (más neveken tripper vagy kankó) kórokozója a gonococcus (Neisseria gonorrhoeae), melynek terjedése történhet szexuális érintkezéssel vagy anyáról gyermekére a méhlepényen át. Forrás: shutterstock.com

A gonorrea baktérium csak rövid időt képes életben maradni az emberi szervezeten kívül, szinte kizárólag közvetlen, intim kapcsolattal terjed a nyálkahártyán keresztül. Elsődlegesen szexuális úton terjedő kórokozó, de előfordulhat, hogy az anya adja át az újszülöttnek. Annak az esélye, hogy valaki valamilyen, korábban fertőzött egyén által megérintett felület (pl. vécéülőke) közvetítésével betegedjen meg, rendkívül kicsi.

Epidemiológia

A világon évente nagyjából 95 millió új gonorrheás esetet diagnosztizálnak, de a szakemberek szerint a valós szám ennél jóval több. A gonorreához köthető halálesetek száma 3500 körül van évente. A betegség a világon mindenhol megtalálható, kiemelten érintett Afrika, Észak- és Dél-Amerika, és Dél- és Délkelet-Ázsia, a gonorrea előfordulási aránya Európában a legalacsonyabb. A hatékony szűrési és felvilágosítási kampányoknak köszönhetően az érintettek száma lassan csökken, ugyanakkor a gonorrea az egyik olyan kórokozó, amelynél folyamatosan növekvő problémát okoz a gyógyszerrezisztencia.

A betegség férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat, de nőknél valamivel gyakoribb. A gonorrea főként a 15 és 35 év közöttieket érinti (hiszen szexuálisan ez a legaktívabb korosztály), de újszülötteknél is előfordulhat, ilyenkor az anya adja át a kisbabának a szülés során.

Magyarországon évente átlagosan 1500 új esetet diagnosztizálnak, a betegek háromnegyede férfi. Hazánkban a gonorrea bejelentése (a személyazonosító adatok nélkül) kötelező! Indokolt esetben a beteget határozattal gyógykezelésre kötelezhetik.

Kiket érinthet a gonorrea?

Növeli a gonorrea rizikóját:

 • fertőzöttel való, védekezés (gumi óvszer) nélküli szexuális együttlét
 • a szexuális partnerek váltogatása, több szexuális partner egy időben
 • korábbi gonorrea-fertőzés
 • jelenlegi vagy korábbi más, szexuális úton terjedő fertőzés

Annak esélye, hogy valaki gonorreával fertőződjön meg, a kontaktus helyétől és az érintkezések számától is függ: egyetlen intim együttlét esetén a fertőződés esélye férfiaknál 20%, míg négy vagy több együttlétnél 80% is lehet. A szakemberek szerint sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzött férfi fertőzi meg a női partnerét, mint fordítva, a becslések szerint akár 50-70 százalék is lehet.

Végbélnyílás-környéki viszketés oka, tünetei és kezelése

Növelheti a fertőződés rizikóját az is, hogy a betegség sok esetben tünetmentes vagy csak enyhe tünetekkel jár együtt, és az érintettek egy része nem tartja lényegesnek a szexuális tevékenységek felfüggesztését vagy a gumi óvszer használatát.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy egy szexuális úton terjedő fertőzés jelentősen megnöveli más STD-k rizikóját, és nagyon sok esetben egy-egy érintettnél nemcsak egy, hanem több fertőzés is kimutatható egyszerre. Vagyis, nagyobb a fertőzés rizikója azoknál, akik más, szexuális úton terjedő fertőzéssel is küzdenek.

Hogyan kaphatjuk el a gonorreát?

A gonorrea szexuális úton terjedő betegség, a kórokozó a nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe. A kankó elsődleges terjedési módjának a behatolással járó vaginális szexuális együttlétet tekintik. Nem lehet azonban kizárni, hogy orális vagy anális úton is megfertőződjön valaki, ám ez jóval ritkább. A gonorreát az anya is átadhatja az újszülöttnek a szülés során.

A gonorrea tünetei és jelei

A betegség nem minden esetben okoz tüneteket, vagy a tünetek enyhék, illetve más húgyúti gyulladásokra is emlékeztethetnek. A tünetek lehetnek lokálisak, kifejezetten a nemi szervek környékére, illetve ritkábban a garatra, torok területére koncentrálódók, illetve az egész szervezetet érintő, szisztémás gyulladásra utalók is.

A tripper tünetei általában férfiakon látványosabbak. A fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd fehér-gennyes jellegű, gyakorta társul mellé vizeletürítési fájdalom és spontán húgycsőégés, melyek oka a húgycső gyulladása. A tripper tünetei általában férfiakon látványosabbak. A fertőzést követően 2-4 nap lappangási idő után égő érzés kíséretében húgycsőfolyás jelentkezik, ami kezdetben nyákos, majd fehér-gennyes jellegű, gyakorta társul mellé vizeletürítési fájdalom és spontán húgycsőégés, melyek oka a húgycső gyulladása. Forrás: shutterstock.com

A lehetséges tünetek között találjuk férfiak esetében:

 • a péniszből ürülő gennyes váladék, melyet fájdalom is kísérhet
 • vizeletürítéskor jelentkező égő, csípő fájdalom
 • heretájéki fájdalom és duzzanat
A fertőzés nők esetében hosszabb lappangási idővel (több, mint egy hét) döntően enyhe tünetekkel, nehezebben észrevehető módon zajlik, az esetek ötödében a fertőzött egyén nem is észleli a fertőzés jeleit. Enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással. A fertőzés nők esetében hosszabb lappangási idővel (több, mint egy hét) döntően enyhe tünetekkel, nehezebben észrevehető módon zajlik, az esetek ötödében a fertőzött egyén nem is észleli a fertőzés jeleit. Enyhe fájdalommal, gyakori vizeléssel járó húgycsőgyulladás jön létre, illetve a méhnyak gyulladása alakulhat ki, mérsékelt hüvelyi folyással. Forrás: shutterstock.com

Nők esetében a gonorrea lehetséges tünetei:

 • megnövekedett hüvelyi váladékozás
 • alhasi fájdalom
 • vizeletürítéskor jelentkező égő, csípő fájdalom
 • szexuális együttlét közben vagy után jelentkező fájdalom és vérzés
 • menstruációs ciklustól független hüvelyi vérzés

A gonorrea a nemi szerveken kívül más területeket is érinthet, így a végbélnyílást, a szájüreget és a garatot. Ezen fertőzések azonban jóval ritkábbak és nagyon gyakran tünetmentesek is, csak célzott vizsgálat során lehet biztosan megállapítani a fertőzés meglétét. A végbélnyílást érintő kankó tünete lehet:

 • végbéltájéki viszketés
 • a végbélnyílásból ürülő váladék
 • a végbélnyílás vérzése
 • végbéltájéki fájdalom
 • székrekedés

A garatot érintő kankó az esetek 90 százalékában tünetmentes. Ezen fertőzéseknek nemcsak a diagnosztizálása, de a kezelése is nehezebb lehet.

 • torokfájás
 • a nyirokcsomók megduzzadása és érzékennyé válása

Az esetek legnagyobb részében a végbélnyílás, illetve a szájüreg és a garat mellett a nemi szervek is érintettek, vagyis a tünetek ezeken a területeken is jelentkezhetnek.

Szifilisz (vérbaj): oka, tünetei és kezelése - olvasson róla többet!

A gonorrea nagyon ritkán okoz szisztémás, az egész testet érintő gyulladást (DGI-t), ennek tünetei lehetnek a bevérzésszerű kiütések és az aszimmetrikusan jelentkező ízületi fájdalmak.

Ritka, de súlyos manifesztációja lehet a betegségnek a gonococcus eredetű kötőhártya-gyulladás. A legtöbb esetben ún. autoinokuláció okozza a szem fertőzöttségét, vagyis a gonorreás beteg szennyezett kézzel megérinti, megdörzsöli a szemét, így a kórokozó a nemi szervekből a szembe juthat. Ennek a kötőhártya-gyulladásnak a tünetei:

 • intenzív fájdalom
 • nagy mennyiségű gennyes váladék
 • a szem kivörösödése
 • fényérzékenység

A gonorrea diagnosztizálása

A gonorreát pusztán a tünetek alapján nem lehet diagnosztizálni, a betegség megállapításához laboratóriumi vizsgálatokra (tenyésztésre vagy PCR-tesztre) van szükség. Ezekhez általában a húgyutakból vagy a hüvelyből vesznek mintát, esetleg a péniszből vagy hüvelyből gyűjtött váladékot vizsgálják. A gonorreára időnként a méhnyak, a hüvely, a pénisz, a végbél gyulladása is utalhat, ezeket azonban csak a szakorvosi vizsgálatok során vehetik észre.

A tripper egy szexuálisan terjedő megbetegedés, mely mind a férfiakat, mind a nőket érintheti. Leggyakrabban a húgycsőben, végbélben, torokban és a méhnyakban mutatható ki. A tripper egy szexuálisan terjedő megbetegedés, mely mind a férfiakat, mind a nőket érintheti. Leggyakrabban a húgycsőben, végbélben, torokban és a méhnyakban mutatható ki. Forrás: shutterstock.com

Igazolt gonorrea esetén rendkívül fontos, hogy a beteget más szexuális úton terjedő fertőzésekre (pl. chlamydiára, szifiliszre vagy HIV-re) is teszteljék, nagyon gyakoriak ugyanis a párhuzamos fertőzések, és a gonorrea jelentősen megnöveli más szexuális úton terjedő betegségek rizikóját. A becslések szerint a kankós betegek akár 40 százalékánál chlamydia is kimutatható.

Orvosnál a kankóval

Segítheti a pontos diagnózist és a megfelelő terápia megválasztását, ha megosztjuk az orvosunkkal:

 • Van-e állandó szexuális partnerünk?
 • Éltünk-e nemi életet a tünetek jelentkezése előtti 24 órában?
 • Volt-e egy vagy több új szexuális partnerünk a tünetek jelentkezése előtti 2 hónapban?
 • Van-e tudomásunk arról, hogy a szexuális partnerünknek volt-e rajtunk kívül más partnere?
 • Milyen szexuális tevékenységekben vettünk részt a partnerünkkel, partnereinkkel az elmúlt 2 hónapban?
 • Szexuális együttlét során (akár új, akár régebbi partnerrel) használtunk-e gumi óvszert?
 • Használunk-e valamilyen fogamzásgátló eszközt vagy éppen gyermekvállalásra készülünk?
 • Van-e tudomásunk arról, hogy a szexuális partnerünknél valamilyen szexuális úton terjedő betegséget állapítottak meg?
 • Voltunk-e külföldön a tünetek jelentkezése előtti 2 hónapban, és ott volt-e szexuális kapcsolatunk?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált szexuális úton terjedő betegségünk? Volt-e ilyen betegségünk a múltban?
 • Mikor vettünk részt utoljára a szexuális úton terjedő fertőzéseket célzó szűrővizsgálaton?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált bőrbetegségünk (pl. ekcéma, pszoriázis)?
 • Tudomásunk van-e a bőrt érintő allergiáról?

A gonorrea lefolyása és kimenetele

A gonorrea az esetek többségében szexuális úton terjed, a kórokozók átadásához intim kapcsolatra van szükség. A kórokozók a nyálkahártyát támadják meg és itt is szaporodnak el, például a húgyutakban, a hüvelyben, a méhnyaknál, a végbélnyílásnál, vagy a garatban. A fertőzés elsősorban húgyúti és urogenitális (a húgyutakat és a hüvelyt egyaránt) érintő gyulladást okoz.

Férfiak esetében, ha nem kap kezelést a beteg, a 7-8 héten át változó intenzitással fennálló tünetek mérséklődnek, a folyamat idültté válik, esetleg ráterjedhet a további nemi szervekre, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást okozva. Férfiak esetében, ha nem kap kezelést a beteg, a 7-8 héten át változó intenzitással fennálló tünetek mérséklődnek, a folyamat idültté válik, esetleg ráterjedhet a további nemi szervekre, mellékhere-gyulladást, prosztatagyulladást okozva. Forrás: shutterstock.com

A fertőződést követően a lappangási idő 1-14 nap, férfiaknál átlagosan 5 nap, nőknél átlagosan 10 nap. A tünetek súlyossága részben attól függ, melyik baktériumtörzs fertőzte meg az érintettet, részben pedig attól, hogy mely testtáj az érintett. Férfiaknál a húgyutak fertőzöttsége az esetek nagyjából 60 százalékában okoz tüneteket, a méhnyakat, a végbélnyílást vagy a garatot érintő fertőzés viszont az esetek többségében teljesen tünetmentes, vagy csak rendkívül enyhe, nem specifikus tüneteket (pl. nyirokcsomó-duzzanatot) okoz. Férfiak esetében a komplikációmentes betegség húgyúti gyulladással jár együtt, melynek tünete a vizeletürítéskor jelentkező égő vagy csípő fájdalom, sürgető vizelési inger nélkül. A péniszből sűrű váladék ürülhet, ez 1-2 napon belül gennyessé, bűzössé is válhat. Nők esetében sokkal gyakoribb a tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetekkel járó megbetegedés. A komplikációmentes gonorrea tünetei az esetükben a megnövekedett hüvelyi váladékozás, a fájdalmas vizeletürítés (sürgető vizelési inger nélkül), illetve a hüvelyi vérzés. Az alhasi vagy kismedencei fájdalom általában már ún. felszálló fertőzésre utalhat.

Szexuális úton terjedő betegségek oka, tünetei és kezelése - olvasson tovább!

A gonorrea gyógyszeres terápiával gyorsan, maximum két héten belül gyógyul. Kezelés nélkül a gonorrea néhány hét alatt magától is gyógyul, és a nem kezelt páciens is teljesen tünetmentessé válik 6 hónapon belül.

Nők esetében is idültté válat, a komplikáció lehet a méhnyálkahártya gyulladása, a petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak. A következményes szöveti eltérések sterilitáshoz vezethetnek a petefészkek környezetének, valamint a petevezeték üregének elzáródása miatt. Nők esetében is idültté válat, a komplikáció lehet a méhnyálkahártya gyulladása, a petevezetékek, a hashártya gyulladása, melyek később heges összenövéseket hátrahagyva gyógyulnak. A következményes szöveti eltérések sterilitáshoz vezethetnek a petefészkek környezetének, valamint a petevezeték üregének elzáródása miatt. Forrás: shutterstock.com

Vészhelyzet gonorrea esetén

Kankó esetén ritka, hogy a betegség olyan szövődményeket okozzon, melyek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a kankó (vagy annak alapos gyanúja) mellett a következő tüneteket tapasztaljuk:

 • láz
 • alhasi fájdalmak
 • bőrkiütések
 • ízületi fájdalmak
 • kötőhártya-gyulladásra utaló tünetek (váladékozás, szemfájdalom, fényérzékenység stb.)

A gonorrea lehetséges szövődményei, komplikációi

A gonorreának helyi és szisztémás komplikációi is lehetnek, így többek között:

A helyi, vagyis a kismedencét vagy a húgyutakat érintő fertőzések különösen a nők körében gyakoriak, a becslések szerint azoknál a nőknél, akiknél a méhnyakat érintő gonorreás fertőzés állapítható meg, a szövődmények rizikója akár 45-50 százalék is lehet. A szisztémás komplikációk (így az ízületi gyulladás vagy az agyhártya-gyulladás) rendkívül ritkák, és gyakrabban érintik azokat, akiket nem kezelnek.

A kismedencei gyulladás a női meddőség egyik leggyakoribb oka. A gonorrea hosszú távú szövődményei között találjuk a méhen kívüli terhesség, a krónikus kismedencei fájdalom és a prosztatarák megnövekedett rizikóját is.

A várandós nőknél a gonorrea a spontán vetélés és a koraszülés megnövekedett kockázatával jár együtt. Újszülötteknél, akik az anyától kapták el a fertőzést, a szem gyulladása a leggyakoribb komplikáció.

Gonorrea: csak egy csók, és már meg is fertőződött - olvasson tovább!

A gonorreával összefüggő kötőhártya-gyulladás kezelés nélkül a kötőhártya fekélyesedését, szélsőséges esetben pedig akár visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhat.

A gonorrea jelentős mértékben megnövelheti más szexuális úton terjedő fertőzések rizikóját.

A gonorrea kezelési lehetőségei

A gonorrea antibiotikumokkal (azithromycinnel, ceftriaxonnal, doxycyclinnel stb.) kezelhető betegség, ám azt, hogy pontosan mely gyógyszerek jelenthetik a leghatékonyabb terápiát, nem lehet meghatározni. A gyógyszerrezisztens gonorrea-törzsek ugyanis évtizedek óta komoly problémát jelentenek, és területenként, régiónkként eltérő lehet, hogy mely törzs van jelen a beteg szervezetében, és erre mely gyógyszer a legmegfelelőbb. A gyógyszer adagolása történhet szájon át vagy injekció formájában is.

Különösen nehéz lehet a garatot érintő gonorrea-fertőzés kezelése. A garatot megtámadó kórokozó-törzsek ugyanis hatékonyabban ellenállhatnak a szájon át szedhető antibiotikumoknak. Emellett pedig a garatban olyan Neisseria-fajoknak is kedvező körülmények lehetnek, melyek bár gonorreát nem okoznak, hozzájárulhatnak a Neisseria gonorreae genetikai kódjának „frissítéséhez”, ezzel pedig tovább növelhetik a kórokozó antibiotikum-rezisztenciáját.

Gonorrea gyanúja vagy igazolt fertőzés esetén javasolt azoknak a tesztelése és kezelése is, akikkel a betegnek a diagnózist megelőző 60 napban szexuális kapcsolata volt.

Mivel a gonorreás betegek nagy részénél chlamydia is kimutatható, javasolt ez utóbbinak a kezelése is.

Nemi herpesz és chlamydia: így ismerheti fel - kattintson!

Szuperbaktériummá válik a gonorrea?

A gonorrea kezelését célzó gyógyszerek, antibiotikumok első kifejlesztését követően meglepően gyorsan megjelentek azok a baktériumtörzsek, melyek ellenállónak bizonyultak a gyógyszerekre, és már a maximális dózis sem hozta meg a kívánt eredményeket. A gyógyszerrezisztencia az 1950-es évektől megfigyelhető a N. gonorreae különböző törzseinél, emiatt folyamatosan változnak azok a gyógyszerek és dózisok, melyeket a gonorrea kezelésére javasolnak. Nem hatékony, így nem is javasolt már többek között a penicillin vagy a tetraciklin. A szakemberek szerint rendkívül aggasztó a helyzet, mert a gonorrea kórokozója egyre több gyógyszerre válik rezisztenssé, ugyanakkor egyre kevesebb olyan gyógyszer áll a rendelkezésünkre, mellyel hatékonyan kezelhető a betegség.

A kórokozó egyre inkább az antibiotikumokkal szembeni védekezésre rendezkedett be, ami akadályozza az eredményes terápiát. A kórokozó egyre inkább az antibiotikumokkal szembeni védekezésre rendezkedett be, ami akadályozza az eredményes terápiát. Forrás: shutterstock.com

A gonorrea megelőzése

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan védőoltás, melynek segítségével megelőzhető lenne a kankó.

A gonorrea nem jár együtt hosszú távú immunitással, vagyis bármikor újra megbetegedhet valaki, függetlenül attól, hogy átesett-e már a gonorreán korábban! A betegség kiújulásának, az újbóli fertőződéseknek az esélyét növeli, hogy a gonorrea gyakran tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetekkel jár. Ezért is rendkívül fontos a biztonságos szex, illetve (a fokozott kockázatú csoportokba tartozóknál) a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

A gonorrea megelőzésére a legjobb módszer a monogám párkapcsolat, a magas kockázatú szexuális tevékenységek (pl. a partnerek váltogatásának) mellőzése, a gumi óvszer megfelelő használata.

Herpeszvírus okozta fertőzések: ez a tünete, lefolyása és kezelése

A szexuális együttlét utáni tisztálkodás, a helyileg alkalmazott (akár antibiotikumot tartalmazó) krémek, a spermicid kenőcsök, a nemi szervek fertőtlenítőszeres, esetleg alkoholos letörlése teljesen hatástalanok, ezekkel a módszerekkel nem megelőzhető a kankó.

A nem monogám párkapcsolatban élőknek, illetve a magas rizikójú csoportokba tartozóknak (pl. HIV-fertőzötteknek) rendszeres, 6-12 havonta történő szűrés javasolt.

Mit tehetünk otthon gonorrea esetén?

A kankó kezelése szakorvos által javasolt gyógyszeres (antibiotikumos) terápiát igényel, emellett pedig nagyon oda kell figyelni arra is, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Nincs olyan házi módszer, mely bizonyítottan segítene megszabadulni a gonorreától!

GYAKORI KÉRDÉSEK A GONORREÁVAL KAPCSOLATBAN

Mennyi idő alatt gyógyulhatunk meg a gonorreából?

Komplikációmentes esetben a gonorrea gyógyszeres terápiával viszonylag gyorsan, maximum két héten belül gyógyul. Kezelés nélkül a gonorrea néhány hét alatt magától is elmúlik, és a nem kezelt páciens is teljesen tünetmentessé válik 6 hónapon belül. Kezelésre azonban mindenképpen szükség van, hogy a fertőzés továbbadását, illetve a súlyos szövődményeket megelőzhessék.

Honnan ismerhető fel, hogy a gonorrea okozza a hüvely váladékozását?

A hüvely váladékozása általában teljesen normális folyamat, a váladék mennyisége, állaga, színe a menstruációs ciklustól függően változhat. A megszokottnál nagyobb mennyiségű, szokatlan színű vagy szagú váladék azonban betegség tünete lehet. A gonorreával összefüggő hüvelyváladék gyakran sűrű, gennyes, zavaros, a színe akár sárgás vagy zöldes is lehet, a szaga pedig erős és kellemetlen. Önmagában azonban a hüvelyváladék változásai nem jelentik azt, hogy gonorreával fertőzött valaki! A megszokottól eltérő hüvelyváladék számos probléma tünete lehet, ráadásául a kankó nagyon sok esetben tünetmentes.

Csókolózással is terjed a gonorrea?

Bár a gonorrea a garat fertőződésével is együtt járhat, ezt azonban nem elsősorban a csókolózás, hanem orális szex okozza. A szakemberek szerint a garatot érintő fertőzés a betegek mintegy 25 százalékánál kimutatható, sokkal gyakoribb a fellatiót végzőknél, és a legtöbbször tünetmentes.

Mononukleózis: tünete, lefolyása, szövődményei és kezelése - kattintson!

Elkaphatjuk a gonorreát fertőzött evőeszközzel, törülközővel? Összeszedhetjük a fertőzést egy nyilvános vécében?

Ennek az esélye elhanyagolhatóan kicsi, tulajdonképpen nulla. A N. gonorreae nem tartozik a különösebben ellenálló kórokozók közé, gazdatest nélkül rövid időn belül elpusztul, nem áll ellen a kiszáradásnak, a túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletnek, a fertőtlenítőszereknek sem. Tulajdonképpen lehetetlen, hogy vécéülőkéről, evőeszközről, törülközőről, használati tárgyakról stb. a szervezetbe kerüljön a kórokozó.

Források:

Gonorrhea https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943790/

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/218059-overview

Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gonorrhea/symptoms-causes/syc-20351774

MedicineNet https://www.medicinenet.com/gonorrhea_in_women/article.htm

Healthline https://www.healthline.com/health/gonorrhea

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Fitzpatrick's Dermatology (McGraw-Hill, 2019.), szerk.: Sewon Kang, Masayuki Amagai, Anna L. Bruckner, Alexander H. Enk, David J. Margolis, Amy J. McMichael, Jeffrey S. Orringer

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához