Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ BETEGSÉGEK (BNO: A6380 ICD11: 1A9Z)

Szexuális úton terjedő betegségek okai, tünetei és kezelési lehetőségei

Szexuális betegségek, tünetei, kezelése, szemölcs, vírus, herpesz, chlamydia, gomba

Naponta közel egymillió ember fertőződik meg a világon valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel. Ezek a fertőzések rendkívül sokfélék, számtalan tünettel járhatnak együtt, a következményeik pedig akár halálosak is lehetnek.

A szexuális úton terjedő betegségek oka és kialakulása

Szexuális úton terjedő betegségnek vagy szexuális eredetű fertőzésnek (STD-nek, STI-nek, régebbi, ma már kevésbé használatos elnevezéssel nemi betegségnek) nevezünk minden olyan fertőzést, mely elsősorban szexuális, intim közelséget igénylő kontaktussal terjed. Legalább 30 olyan kórokozóról tudunk, melyek szexuális kapcsolat során jutnak át egyik emberről a másikra. Nemcsak a kórokozók lehetnek sokfélék, hanem maguk a betegségek, az általuk okozott tünetek és az esetleges szövődmények is. A kapcsolat ezen betegségek között maga a terjedési mód.

Az STD-ket okozó mikrobák többsége a hámszövetet, illetve a nyálkahártyát támadják meg, azokon keresztül jutnak be a szervezetbe. A nemi szerveknél található hámszövetek igen sérülékenyek, a szexuális együttlétek alatt olyan észrevehetetlen, mikroszkopikus sérülések keletkezhetnek rajtuk, melyeken lehetővé teszik a fertőződést. A legtöbb esetben a kórokozók vagy a fertőzött személy bőrén, nyálkahártyáján, hámszövetén található „aktív” sebekből, sérülésekből kerülnek át a másikra, de előfordulhat, hogy fertőzött testnedvek, pl. vér vagy nyál is hordozza ezeket. A paraziták (a lapostetű vagy a rühatka) pedig egyszerűen átmásznak egyik emberről a másikra.

Gonorrhea: csak egy csók, és már meg is fertőződött - olvasson tovább!

Természetesen, a szexuális úton terjedő betegségekért felelős kórokozók között vannak olyanok, melyek terjedéséért nem feltétlenül szükséges szexuális jellegű tevékenység, elég, ha kellően közel kerül egymáshoz két ember, esetleg ugyanazokat a tárgyakat használják. A szexuális eredetű fertőzések egy különleges csoportját képezik azok a betegségek, melyeket a fertőzött anya ad át a terhesség, a szülés vagy a szoptatás során az újszülöttnek.

A nemi úton terjedő betegségek egy része tünet- és panaszmentes, ezért ezek a betegek tudtukon kívül fertőzőek, a betegség terjesztésében fontos szerepük van. A nemi úton terjedő betegségek egy része tünet- és panaszmentes, ezért ezek a betegek tudtukon kívül fertőzőek, a betegség terjesztésében fontos szerepük van. Forrás: Shutterstork.com

Mivel bizonyos betegségek a testnedveken, például véren keresztül is terjednek, ezekkel való kontaktus során is megfertőződhet valaki. A fertőzés forrása lehet a nem egyszer használatos injekciós tű, a nem fertőtlenített tetoválóeszközök vagy a kórokozókkal szennyezett vérkészítmények. Szerencsére, ezek a fertőzési utak a szigorú ellenőrzéseknek, a higiéniás és fertőtlenítései szabályozásoknak hála rendkívül ritkák. Fejlődő országokban vagy rossz körülmények között élőknél azonban ezeket sem lehet teljesen kizárni.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek

Szexuális úton terjedő betegséget okozhatnak baktériumok, vírusok, paraziták is. A leggyakoribb előforduló fertőző betegségek között találjuk:

Bizonyos betegségek, bár szorosan kapcsolódhatnak a szexuális együttlétekhez, nem tekinthetőek STD-nek. Ilyen például a hüvely gombás fertőzése, hiszen azt a hüvelyben található mikrobaflóra érzékeny egyensúlyának felborulása, a Candida-gombák elszaporodása okozza.

A HPV vírus jelentősége kiemelendő a méhnyakrák kialakulásában, melyek ellen már létezik hatékony vakcina. A HPV vírus jelentősége kiemelendő a méhnyakrák kialakulásában, melyek ellen már létezik hatékony vakcina. Forrás: Shutterstork.com

Fertőzések, melyek végigkísérik a történelmet

Nagyon valószínű, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések története egyidős az emberiség történelmével. Azonban a történészeknek több problémával is szembe kell nézniük. Egyrészt, a sokféle tünet, illetve a tünetek hasonlósága miatt nehéz a feljegyzésekben szereplő betegségeket pontosan beazonosítani (ezt ráadásul csak tovább bonyolítja, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések a mai napig tabutémának számítanak, és ez a korábbi évszázadokban csak még határozottabban volt igaz). Másrészt, sok betegség nem hagy nyomot a csontvázakon, a lágy szövetek bomlásával, pusztulásával pedig a fertőzésekre utaló nyomokat is elveszítjük.

Nemi herpesz és chlamydia: így ismerheti fel - kattintson!

Azonban a legkorábbi, ókori görög vagy egyiptomi feljegyzésekben is találhatunk már a szexuális úton terjedő fertőzésekre való utalásokat, sőt a gyógyításukra és megelőzésükre vonatkozó tanácsokat is. Legalább 2000 éve ismerjük a gonorrheát, a nemi szervi szemölcsöket vagy a lapostetűt. Azt pedig szinte pontosan tudjuk, mikor találkoztak az európaiak először a szifilisszel.

A 19. századtól a tudomány fejlődésével sorra sikerült azonosítani a szexuális úton terjedő betegségek kórokozóit (pl. 1879-ben a gonorrheát okozó baktériumot, 1905-ben a szifilisz okozóját). Arra azonban, hogy számos betegséget gyógyítani lehessen, az antibiotikumok felfedezésééig várni kellett.

A szexuális úton terjedő fertőzések epidemiológiája

A szexuális úton terjedő betegségek rendkívül gyakoriak, a becslések szerint legalább naponta 1 millió új, kezelhető és gyógyítható fertőződés történik, és szintén milliós nagyságrendű évente azon eseteknek a száma, amikor valaki olyan vírussal fertőződik meg, melyet a jelenlegi tudásunk szerint nem lehet kiirtani a szervezetből. Annak ellenére, hogy megfelelő szűrővizsgálatok és a fertőzések egy része ellen hatékony gyógyszerek állnak a rendelkezésünkre, világszerte növekszik a szexuális úton terjedő fertőzések száma.

A 4 leggyakoribb, gyógyítható szexuális úton terjedő betegség:

 1. a trichomoniasis,
 2. a chlamydia,
 3. a gonorrhea
 4. és a szifilisz.
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója a HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. Forrás: Shutterstork.com

A nem gyógyítható fertőzések közül kiemelkedően sok embert érint

A szexuális úton terjedő fertőzések elsősorban a szexuálisan aktív korosztályt, 15 és 49 év közöttieket érintik. Közülük is kiugróan magas a 20-24 év közöttiek aránya. Férfiak és nők egyaránt megfertőződhetnek. Azonban nők esetében nagyobb a fertőződés esélye, és a szövődmények is gyakrabban érintik őket.

Bár a világ minden táján találkozhatunk szexuális eredetű fertőző betegségekkel, a legtöbb eset az elmaradottabb régiókhoz, a harmadik világ országaihoz köthető, így Dél- és Délkelet-Ázsiához, Afrikához, Dél-Amerikához.

Hazánkban évente több ezer új esetet diagnosztizálnak, a gyógyítható betegségek ( a trichomoniasis, a chlamydia, a gonorrhea és a szifilisz) évente átlagosan 3000-4000 embert érintenek, a többi betegség esetében ennél jóval magasabb a fertőzöttek száma. Fontos azonban tudni, hogy sok fertőződés nem jár együtt tünetekkel. Magyarországon a szexuális úton terjedő betegségek egy része (a szifilisz, a gonorrhea, a chlamydia, a chlamydiával összefüggő lymphogranuloma venereum, a HIV) a személyazonosító adatok nélkül hivatalosan jelentendő!

Kiket érinthetnek a szexuális úton terjedő fertőzések?

A fertőzések rizikója sokszorosára nő azoknál, akik ún. magas kockázatú szexuális tevékenységekben vesznek részt, például védekezés nélkül közösülnek vagy váltogatják a partnereiket. Sok betegség esetében a fertőzések gyakoribbak a fiatal, 15-25 év közötti korosztálynál.

Herpeszvírus okozta fertőzések: ez a tünete, lefolyása és kezelése

Magasabb a szexuális úton terjedő fertőzések rizikója:

 • a nem kölcsönösen monogám párkapcsolatban élőknél
 • a szexuális partnereiket gyakran váltogatóknál, illetve azoknak, akik egyszerre több partnerrel tartanak fent szexuális kapcsolatot
 • a szexmunkásoknál és klienseiknél
 • az intravénás drogokat használóknál
 • a rosszabb körülmények között élőknél
 • azoknál, akik nem vagy nehezen jutnak hozzá a szexuális felvilágosításhoz és a szexuális egészséget támogató szolgáltatásokhoz (nőgyógyászati vizsgálat, szűrővizsgálatok stb.)

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy egy szexuális úton terjedő fertőzés jelentősen megnöveli más STD-k rizikóját, és nagyon sok esetben egy-egy érintettnél nemcsak egy, hanem több fertőzés is kimutatható egyszerre.

Hogyan fertőződhetünk meg szexuális úton terjedő betegségekkel?

Bár a legtöbb ember számára egyértelmű, hogy a szexuális úton terjedő betegségekkel való megfertőződés elsősorban intim, szexuális tevékenység közben történik, mivel nagyon sokféle kórokozóról lehet szó, bizonyos esetekben a nagyon szoros, közeli (bőr-) kontaktus is elegendő. Sok szexuális úton terjedő betegség kerülhet át az anyából a magzatba, illetve az újszülöttbe (szülés közben vagy közvetlenül azután, esetleg a szoptatás során).

A gonorrhoea (tripper, kankó) a húgycsőgyulladás tipikus kórokozója. Férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást, nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyást eredményez. A gonorrhoea (tripper, kankó) a húgycsőgyulladás tipikus kórokozója. Férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást, nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyást eredményez. Forrás: Shutterstork.com

Veszélyes tévhit, hogy bizonyos szexuális tevékenységek „biztonságosabbak”, mint mások. A szexuális úton terjedő fertőzések átadásához nem szükséges a „konkrét”, behatolással járó közösülés, más módokon is megfertőződhetünk. Az természetesen igaz, hogy az egyes fertőzések kockázata eltérő az egyes nemi aktusok esetén, de teljesen kizárni nem lehet ezeket. Szintén hamis biztonságérzetet adhat az a tévhit, hogy bizonyos fertőzéseket csak férfiak vagy nők kaphatnak el! A szexuális úton terjedő betegségek mindkét nemet érinthetik, ugyanakkor a nőknél nemcsak a fertőződés kockázata magasabb, de a betegségek tünetei és a szövődmények is súlyosabbak lehetnek. Idejétmúlt, rendkívül káros és veszélyes feltételezés ezt a nők életmódjának vagy szokásainak tulajdonítani! Az, hogy a nők fogékonyabbak a szexuális úton terjedő fertőzésekre, főként a két nem biológia felépítésének, anatómiájának eltéréséből következik: a hüvelyt borító hámréteg vékonyabb, sérülékenyebb, a külső és belső hatásokra (pl. a hormonális változásokra) érzékenyebben reagál, mint a pénisz.

Mivel bizonyos betegségek a testnedveken, például véren keresztül is terjednek, ezekkel való kontaktus során is megfertőződhet valaki. A fertőzés forrása lehet a nem egyszer használatos injekciós tű, a nem fertőtlenített tetoválóeszközök vagy a kórokozókkal szennyezett vérkészítmények. Szerencsére, ezek a fertőzési utak a szigorú ellenőrzéseknek, a higiéniás és fertőtlenítései szabályozásoknak hála rendkívül ritkák. Fejlődő országokban vagy rossz körülmények között élőknél azonban ezeket sem lehet teljesen kizárni.

A szexuális úton terjedő betegségekhez nem minden esetben szükséges a konkrét, intim, szexuális együttlét (behatolással vagy anélkül). Bizonyos kórokozóknál a bőrön található sérülések megérintése, az azokból származó váladék, a fertőzött nyála, hüvelyváladéka, sőt időnként a fertőzött által használt tárgy is hordozhatja a betegséget okozó mikrobát. Ilyenkor már az ezekkel való kontaktus is fertőződést eredményezhet. Nagyon jellemző példája ennek a herpeszt okozó HSV-vel való fertőződés vagy a rühesség.

Szexuális úton terjedő betegségek tünetei

A szexuális eredetű fertőzések egy jó része tünetmentes vagy nagyon enyhe tünetekkel jár együtt, esetleg hosszú a lappangási ideje és a tünetek csak jóval a fertőződést követően jelentkeznek. Emiatt sajnos sokszorosára nő annak az esélye, hogy valaki továbbadja a fertőzést a partnerének.

Fáj, vérzik, viszket együttlét után? Erre a szűrésre érdemes elmennie

Tünete lehet a szexuális úton terjedő fertőzéseknek többek között:

 • bőrkiütések, bőrelváltozások, a bőr elszíneződése
 • a nemi szerveknél, a végbélnyílásnál vagy a combok belső felén kialakuló fekélyes sebek, hólyagok
 • a nemi szerveknél, a végbélnyílásnál kialakuló duzzanat vagy érzékenység
 • a nemi szervek viszketése
 • a megszokottnál nagyobb mennyiségű, attól eltérő, esetleg kellemetlen szagú váladék ürülése a hüvelyből vagy a péniszből
 • vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, csípő vagy égető érzés
 • alhasi fájdalom
 • szexuális együttlétkor jelentkező fájdalom
 • nők esetében nem a ciklushoz köthető vagy közösülést követő hüvelyi vérzés
 • nyirokcsomó-duzzanat
 • kiütések, sebek, hólyagok a száj környékén, a szájüregben, az ínyen vagy a nyelven

Szexuális úton terjedő fertőzések diagnosztizálása

A különböző fertőzések diagnosztizálásánál, ha felmerül az ilyen jellegű betegség gyanúja, egyrészt nagy szerepe van a beteg szexuális „előtörténetének” ismeretére (az esetleges egyéb kockázati tényezőket is beleértve) és a fizikai vizsgálatnak. Mivel azonban gyakoriak a tünetmentes, az enyhe tüneteket mutató esetek, szinte minden esetben laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A laboratóriumi vizsgálatok történhetnek vérből, vizeletből vagy hüvely- ill. hímvessző-váladékból, esetleg ezek kombinációjából.

AIDS betegség: A HIV-fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség stádiuma. Átlag 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. AIDS betegség: A HIV-fertőzés utolsó stádiuma az AIDS betegség stádiuma. Átlag 10 év után alakul ki. Ebben a szakaszban már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Forrás: Shutterstork.com

Léteznek olyan, bárki számára elérhető (gyógyszertárban vagy interneten beszerezhető) gyorstesztek, melyekkel otthoni önellenőrzést lehet végezni. Ezek előnye, hogy diszkréten, kényelmes körülmények között tesztelhetjük magunkat. Hátrányuk, hogy nincs minden betegség kimutatására alkalmas gyorsteszt (hazánkban például a chlamydia- és a szifilisz-teszt tartozik az elérhetők közé), és a negatív teszt hamis biztonságérzetet adhat. Pozitív teszt esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy a megfelelő kezelést meg lehessen kezdeni.

Orvosnál a szexuális úton terjedő fertőzésekkel

Segítheti a pontos diagnózist és a megfelelő terápia megválasztását, ha megosztjuk az orvosunkkal:

 • Van-e állandó szexuális partnerünk?
 • Mikor éltünk utoljára nemi életet?
 • Éltünk-e nemi életet a tünetek jelentkezése előtti 24 órában?
 • Volt-e egy vagy több új szexuális partnerünk a tünetek jelentkezése előtti 12 hónapban?
 • Van-e tudomásunk arról, hogy a szexuális partnerünknek volt-e rajtunk kívül más partnere?
 • Milyen szexuális tevékenységekben vettünk részt a partnerünkkel, partnereinkkel az elmúlt 12 hónapban?
 • Szexuális együttlét során (akár új, akár régebbi partnerrel) használtunk-e gumi óvszert?
 • Használunk-e valamilyen fogamzásgátló eszközt vagy éppen gyermekvállalásra készülünk?
 • Van-e tudomásunk arról, hogy a szexuális partnerünknél valamilyen szexuális úton terjedő betegséget állapítottak meg? (akár a kapcsolatunk előtt)
 • Voltunk-e külföldön a tünetek jelentkezése előtti 6 hónapban, és ott volt-e szexuális kapcsolatunk?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált szexuális úton terjedő betegségünk? Volt-e ilyen betegségünk a múltban?
 • Használtunk-e intravénás kábítószereket, vagy volt-e szexuális kapcsolatunk olyannal, aki használt (vagy használhatott) ilyen drogokat?
 • Mikor vettünk részt utoljára a szexuális úton terjedő fertőzéseket célzó szűrővizsgálaton?
 • Van-e valamilyen diagnosztizált bőrbetegségünk (pl. ekcéma, pszoriázis)?
 • Tudomásunk van-e a bőrt érintő allergiáról?

A szexuális úton terjedő fertőzések szűrése

Az enyhe vagy teljesen hiányzó tünetek, a hosszú lappangási idő miatt indokolt lehet azokban az esetekben is szűrővizsgálatokat végezni, ha valakinek nincsenek konkrét, STD-re utaló panaszai, vagy ha a panaszai általánosabb jellegűek. A rendszeres, évenkénti szűrésekkel ugyanis megelőzhető, hogy a fertőzést továbbadják, esetleg a kezelést is meg lehet kezdeni.

A szexuális úton terjedő fertőzések szűrése javasolt például:

 • új partnerrel való védekezés nélküli együttlét előtt
 • a partnerüket gyakran váltogatóknak
 • a fokozott kockázatú csoportokba tartozóknak (prostituáltak, homoszexuálisok, intravénás drogokat használók stb.)
 • ha kiderül, hogy egy (korábbi vagy jelenlegi) partnernek valamilyen szexuális úton terjedő fertőzése van
 • várandósoknak vagy azoknak, akik kisbabát szeretnének

Szexuális úton terjedő fertőzések lefolyása és kimenetele

Sokféle kórokozó okozhat STD-t, és a fertőződés nem is minden esetben jár együtt tüneteket is okozó megbetegedéssel. Ezért a betegségek lappangási ideje, tünetei, lefolyása, a gyógyulási idő, a kiújulás vagy visszafertőződés esélye is rendkívül széles skálán mozoghat. Egyes betegségeknél a lappangási idő 1-2 hét, másoknál több hónap is lehet. A gyógyulási idő is hasonlóan színes képet mutat, van, amikor hetekben mérhető, más esetekben viszont évekig is elhúzódhat, sőt gyógyíthatatlan szexuális úton terjedő betegségeket is ismerünk.

A nemi herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. A nemi herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg. Forrás: Shutterstork.com

A betegségek prognózisa, a teljes gyógyulás esélyei és ideje az adott fertőzéstől, az alkalmazott terápiától, a terápia megkezdésének idejétől, az egyén egészségi állapotától stb. egyaránt függnek. Bizonyos betegségek jól kezelhetőek, a szövődmények rizikója kicsi, másoknál viszont nehézkes és hosszadalmas gyógyulásra és súlyosabb szövődményekre kell számítani.

Egy-két kivételtől eltekintve a szexuális úton terjedő fertőzésekből való gyógyulás, a betegségen való átesés nem jár együtt hosszú távú védelemmel, vagyis tulajdonképpen bármikor újrafertőződhet valaki! Bizonyos kórokozók, például a herpes simplex vírusok pedig kiirthatatlanul a szervezetünkben maradnak.

Veszélyhelyzet szexuális úton terjedő fertőzések esetén

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha szexuális úton terjedő fertőzés vagy annak alapos gyanúja mellett a következőket tapasztaljuk:

A szexuális úton terjedő betegségek az anyán kívül az embriót és a magzatot is veszélyeztetik, így akkor is azonnal keressük fel az orvosunkat, ha az STD diagnosztizálása (vagy a betegség gyanúja) után estünk teherbe, illetve, ha azt gyanítjuk, hogy várandósak lehetünk!

A szexuális úton terjedő fertőzések szövődményei

Mivel számos kórokozóval találkozhatunk szexuális tevékenységek során, és az általuk okozott betegségek is sokfélék, a komplikációk is széles skálán mozoghatnak, a rendkívül enyhétől a halálosig. A szexuális úton terjedő fertőzések szövődménye lehet többek között:

 • kismedencei gyulladás
 • kötőhártya-gyulladás
 • húgyúti fertőzések
 • az emésztőrendszert érintő fertőzések
 • akut ízületi gyulladás
 • daganatos betegségek (pl. méhnyakrák)
 • meddőség
 • méhen kívüli terhesség, illetve a terhesség és a szülés során bekövetkező komplikációk (spontán vetélés, koraszülés)

A magzatot, illetve az újszülöttet érintő komplikációkat is a szexuális úton terjedő fertőzések szövődményei közé sorolhatjuk, ezek lehetnek többek között:

Szexuális úton terjedő fertőzések és a lelki egészség

Kétség sem fér hozzá, hogy a szexuális úton terjedő fertőzés rendkívül komoly egészségi kockázatokat hordoz, és a fertőzések okozta betegségek akár az életet is veszélyeztethetik. Jóval kevesebbet beszélnek azonban a szexuális úton terjedő fertőzések pszichés hatásairól, pedig a diagnózis a lelki jóllétet is befolyásolja. Természetesen, egyéntől és betegségtől is függ, hogy ki hogyan dolgozza fel a szexuális úton történő fertőződést, de sokakat kifejezetten megviselhet a diagnózis.

A betegség fájdalmas tüneteitől, az esetleges hosszú távú, visszafordíthatatlan szövődményektől való félelem gyakran társulhat bűntudattal, szorongással, szégyennel.

Ezen természetesen nem segít a szexuális úton terjedő fertőzéseket övező stigma: a társadalom jó része sajnos még mindig úgy gondolja, hogy az ilyen fertőzések kizárólag a felelőtlen, kicsapongó életet élő, megkérdőjelezhető erkölcsű embereket sújtják. Nagyon erős szorongást okozhat, különösen a nőknél, a meddőségtől való félelem. Párkapcsolati és önértékelési problémák is kísérhetik a szexuális úton terjedő fertőzések diagnózisát, főként, ha kiderül, hogy a partner esetleges hűtlensége áll a fertőzés hátterében.

Vannak, akik attól tartanak, hogy az STD miatt soha nem fognak tudni „normális” párkapcsolatot kialakítani, vagy elveszítik emiatt a barátaik, családtagjaik támogatását, sőt akár a munkahelyüket is. Emiatt pedig megpróbálhatják elrejteni, titkolni a betegséget, nem elmondani azt a partnerüknek (pedig a partner kezelése életbe vágóan fontos!), sőt még a kezelőorvosukkal sem mernek őszinték lenni. Még súlyosabb pszichés teher, ha esetleg nemi erőszak, szexuális abúzus, bántalmazás következményeként fertőződik meg valaki, ilyenkor a szexuális úton terjedő fertőzés mellett a nemi erőszak okozta traumával is meg kell küzdeni. A szexuális úton terjedő fertőzések lelki hatása az enyhébb zaklatottságtól a súlyos szorongásig és depresszióig terjedhet, és a lelki egészség visszanyeréséhez szükséges lehet pszichológus vagy pszichiáter szakember segítsége.

A szexuális úton terjedő fertőzések kezelése

A szexuális úton terjedő betegségek kezelése célozhatja magát a kórokozót, vagy alapulhat a szexuális fertőzésekre utaló tünetek (pl. a viszketés) csökkentésén.

A betegségek többsége jól reagál az egyszeri, nagyobb dózisú gyógyszerekre, pl. antibiotikumokra vagy antimikotikumokra.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos fertőzések, pl. a herpes simplex nem kiirthatóak a szervezetből! Ha valaki egyszer megfertőződik, akkor élete végéig hordozó lesz, és számítani lehet arra is, hogy a betegség egy vagy több alkalommal kiújul.

A szexuális úton terjedő fertőzéseknél legalább olyan fontos a partner vagy partnerek kezelése, mint magáé az érintetté, függetlenül attól, hogy a partnernek vannak-e tünetei vagy specifikus diagnosztikai eljárás során igazolták-e a fertőzöttséget.

nemi betegség, bűz, szag, gonorrhea A betegek többsége kapcsolatiban is szorong, illetve szorongva kér orvosi segítséget a következőkben felsorolt betegségek ügyében, ezért is fontos, hogy legyen lehetőségük tájékozódni a leggyakoribb nemi betegségekről. Forrás: shutterstock.com

A szexuális úton terjedő fertőzések megelőzése

Jelenleg a hepatitisz és a HPV bizonyos típusai ellen van csak védőoltás.

A szexuális eredetű fertőzések megelőzésének egyetlen tökéletes módja van: az, ha valaki nem él nemi életet (természetesen, ezzel is csak a szexuális úton terjedő fertőződést lehet kizárni…, az intim közelséggel együtt járót nem).

A szexuális úton terjedő fertőzések rizikóját jelentős mértékben csökkenteni lehet:

 • kölcsönösen monogám párkapcsolattal
 • a kockázatos szexuális tevékenységek (pl. a partnerek váltogatásának) mellőzésével
 • az alkohol és drogfogyasztás mellőzésével vagy csökkentésével (az alkohol és a tudatmódosító szerek rontják az ítélőképességet, és növelik annak az esélyét, hogy kockázatos szexuális aktusokba is belemegy valaki)
 • a gumi óvszer (a női óvszert is ideértve), illetve az orális szexnél alkalmazott gumihártya (oral dam) megfelelő használatával
 • a vízbázisú síkosítók használatával (az olajbázisú síkosítók, zsíros krémek jelentősen ronthatják a gumi óvszer hatékonyságát)
 • ha nem kezdünk szexuális kapcsolatba olyan partnerrel, akinek tüneteket mutató, aktív fertőzése van
 • a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel
 • a megfelelő szexuális felvilágosítással, a biztonságos szex fontosságának hangsúlyozásával

A szexuális úton terjedő fertőzések megelőzése szempontjából rendkívül fontos a partner és a korábbi partnerek tájékoztatása, értesítése!

Mit tehetünk otthon szexuális úton terjedő fertőzés esetén?

A szexuális úton terjedő fertőzések mindenképpen orvosi vizsgálatot és szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést igényelnek, nemcsak a gyorsabb gyógyulás és a szövődmények megelőzése miatt, hanem azért is, hogy a fertőzést ne adjuk tovább a partnerünknek! Nincs olyan házi módszer, mely bizonyítottan segítene megszabadulni a fertőzésektől! Néhány otthoni, alternatív terápia segíthet ugyan enyhíteni a kellemetlen tüneteket (pl. a viszketést), de ezeket mindig az adott betegségnek megfelelően kell megválasztani, kizárólag a gyógyszeres kezelés kiegészítésére szabad alkalmazni – nem pedig azok helyett –, és mindenképpen egyeztetni kell róluk a kezelőorvossal.

GYAKORI KÉRDÉSEK A SZEXUÁLIS ÚTON TERJEDŐ FERTŐZÉSEKKEL KAPCSOLATBAN?

Elkaphatunk-e valamilyen fertőzést, ha csak orális/anális szexben vettünk részt?

Igen! Veszélyes tévhit, hogy bizonyos szexuális tevékenységek „biztonságosabbak”, mint mások, és nem kell tartani a fertőződéstől, mert „csak” anális vagy orális szexuális aktusban vettünk részt. Az ugyan igaz, hogy a különböző tevékenységek különböző kockázatokat hordoznak, de azt semmiképpen nem mondhatjuk, hogy az egyik tökéletesen biztonságos, míg a másik egyáltalán nem az. Azt se felejtsük el, hogy egyes kórokozók nem csak a nemi szerveket támadhatják meg, hanem a szájüreg, a garat, a végbélnyílás szöveteit is.

Végbélnyílás-környéki viszketés oka, tünetei és kezelése

Megfertőződhetünk valamilyen STD-vel, ha csak egyszer volt védekezés nélküli szexuális kapcsolatunk valakivel?

Igen! Az természetesen igaz, hogy minél többször, minél hosszabb ideig vagyunk intim kontaktusban valakivel, annál nagyobb a fertőződés rizikója, de a legtöbb szexuális úton terjedő kórokozónál már minimális kapcsolat is elegendő lehet a fertőződéshez. Ez persze sok dologtól függ, például az adott mikrobától, a szexuális aktus jellegétől, attól, hogy vannak-e tünetei a partnerünknek, sőt még attól is, hogy milyen neműek vagyunk. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a fertőzött férfi fertőzi meg a női partnerét, mint fordítva. Ezen tényezők figyelembe vételével: egyetlen együttlét során minimum 10-20% az esély arra, hogy megfertőződjünk valamilyen szexuális úton terjedő betegséggel, míg három-négy együttlétnél ez már 80-90 százalékra nő.

Megfertőzheti a partnerét az is, akinél STD-t állapítottak meg, de nincsenek tünetei?

A szexuális úton terjedő fertőzések jó része tünetmentes, vagy évekig is lappanghat. Ennek ellenére ugyanúgy megfertőzhetjük a partnerünket, bár a konkrét tünetek (pl. a nemi szerveknél kialakuló fekélyes sebek) megléte esetén magasabb a fertőződés rizikója.

Okozhat merevedési zavart vagy korai magömlést egy szexuális úton terjedő fertőzés?

Igen. A szexuális úton terjedő fertőzések ritkább tünetei közé tartoznak ugyan, de előfordulhatnak. A háttérben meghúzódó ok kettős: bizonyos fertőzések, pl. a chlamydia a prosztata gyulladását és duzzanatát okozhatja, ez pedig közvetlenül hatással lehet a pénisz vérellátására. Így nehezebb elérni, illetve megtartani a merevedést. A másik ok az STD-k okozta lelki teherre vezethető vissza: a stressz, a szorongás, a depresszió, a félelem, a bűntudat, az önbizalom csökkenése egyaránt hozzájárulhatnak a merevedési zavarokhoz vagy más szexuális problémákhoz.

Csókolózással is terjednek a szexuális úton terjedő betegségek?

Az STD-k többsége nem kizárólag konkrét, behatolással járó szexuális aktus során terjed, de a csókolózás az alacsony kockázatú intim tevékenységek közé tartozik, és csak néhány szexuális úton terjedő fertőzést kaphatunk el ezen a módon. Bizonyos betegségeknél a kórokozókat a testváladékok, így a nyál is hordozhatja, de az is növeli a fertőződés kockázatát, ha a szájnál, a szájüregben „aktív”, fekélyes sebek találhatóak, és az ezekből származó váladékkal kerül kontaktusba a partner. Csókolózással is terjedhet a herpesz, a cytomegalovírus okozta mononukleózis, a szifilisz, illetve a HPV-t is átadhatjuk ilyen módon a partnernek. A HIV nem terjed csókolózással!

csókbetegség, mononukleózis, diéta, herpesz, tünetei, kezelése, vírus Függetlenül attól, hogy vannak-e tüneteink van sem, másokat is megfertőzhetünk az Epstein-Barr vírussal. Természetesen, akkor a legnagyobb az esélye a vírus továbbadásának, ha klinikai tüneteket mutat a beteg, ez akár 4 hét is lehet. Forrás: Shutterstork.com

Elkaphatunk valamilyen szexuális úton terjedő betegséget egy nyilvános vécében?

Ennek az esélye elhanyagolhatóan kicsi, tulajdonképpen nulla. A legtöbb kórokozó nem képes hosszabb ideig életben maradni az emberi szervezeten kívül, érzékenyen reagálnak a környezeti változásokra, emellett pedig a hámszövet sérülése is szükséges ahhoz, hogy a kórokozó a szervezetbe kerülhessen. A paraziták (pl. a lapostetű) pedig lassú, sima felületen nehezen mozgó állatok, amelyeknek szintén szüksége van a gazdatestre a túléléshez. Egy esetleges fertőződéshez az szükséges, hogy a fertőzött személy nemi szerve közvetlen kapcsolatba kerüljön a vécé ülőkéjével, majd a másik embernek azonnal, pontosan ugyanoda kell ülnie, pontosan ugyanoda helyezve a nemi szervét. Erre a forgatókönyvre, valljuk be, meglehetősen kicsi az esély. Ha azonban mégis nagyon aggódunk, töröljük át a vécéülőkét fertőtlenítő kendővel, vagy fedjük le papírral.

Mikor élhetünk újra szexuális életet a tünetek elmúlása után?

Ha a szexuális úton terjedő fertőzés tüneteket okozott, és arra megfelelő kezelést kaptunk, akkor is érdemes egy kicsit várni a nemi élet folytatásával. Ez általában a terápia (pl. az antibiotikum-kúra) befejezése után 7-14 napot jelent. Érdemes azonban kikérni erről a kezelőorvos tanácsát is.

Források:

Healthline https://www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/sexually-transmitted-diseases

ABC of Sexually Transmitted Infections (Wiley, 2011.) szerk.: Karen E. Rogstad

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci

Atlas of Sexually Transmitted Diseases (Springer, 2018.), szerk.: Mauro Romero Leal Passos

Tintinalli's Emergency Medicine (McGraw-Hill, 2011.), szerk.: Judith E. Tintinalli

Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához