Ezeket látta már?

Szorongás

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

Természetes, hogy az embernek szorongásérzete támad, ha stressznek van kitéve vagy problémái lépnek fel. A szorongás normális esetben átmeneti, és tünetei (pl. aggódás, gyors szívverés, izzadó, remegő kéz, fejfájás, izomfeszültség) enyhülnek, ha a stresszt okozó körülmények vagy a problémák megszűnnek. De a szorongás kóros, ha Ön:- olyan dolgok miatt aggódik, melyek normális esetben szóba sem kerülhetnének;- továbbra is hosszasan aggódik, izgul, miután a probléma már megoldódott/megszűnt;- olyan dolgok miatt aggódik, izgul, melyek valószínűtlenek /irreálisak, pl. hogy meghal rákban, bár teljesen egészséges- a napi munkáját/életvitelét megalapozatlan szorongásoktól hagyja befolyásolni.Az abnormális szorongásba, túlzott aggodalomba belebetegedhet, vagy egy már esetleg létező betegsége rosszabbodhat.

A szorongás tünetei

Állandó szorongás/félelem attól, hogy valami rossz fog történni.Könnyű felizgathatóság, nehézségek az emberi kapcsolatok terén.Rossz koncentrálókészség, a munkateljesítmény romlása.Önbizalomvesztés.Alvási nehézségek.Gyors szívdobogás.Gyomorfájdalom/hasmenés, sűrű vizelési inger.Izzadó/remegő kezek.Rosszullét/ájulás.Fejfájás/nyakfájás, izomfeszültség.Bizsergő érzés/kéz- és lábgörcsök.(Ezek a tünetek néha egy komoly tünetegyüttes, a "pánikbetegség" hirtelen, látszólag ok nélküli kitörése alkalmával is megjelenhetnek).

A szorongás esetleges komplikációi

- Súlyos szorongás, mikor az illető olyan sok időt tölt szorongással, hogy másra már alig jut ideje, és abból a célból, hogy elkerülje a számára aggasztó találkozást emberekkel/helyzetekkel, inkább ki sem mozdul otthonából.- Depresszió.

A szorongás kiváltó okai

Nyilvánvaló okok nincsenek.A lazítás képességének hiánya.Az élet napi kihívásaiból eredő stresszel való szembenézés képességének fogyatékosságai.A problémakezelő készség nem megfelelő szintű fejlettsége, begyakorlottságának hiánya; döntéshozatali nehézségek.

Mit tehet Ön szorongás esetén

Ha valami aggasztani kezdi Önt, vonja el figyelmét szellemi/fizikai tevékenységgel!Tanulja meg kezelni a stresszt!Kérje a szakember segítségét!Menjen el orvosához, ha szorongása folyamatos/súlyos!

Mit tehet az orvos szorongás esetén

Egyszerű tanácsokat ad.Nyugtatókkal kezeli Önt.Pszichoterápiás rendelésre, pszichiáterhez utalja Önt.

Forrás: EgészségKalauz