Ezeket látta már?

10 élelmiszertípus, amelyekre mindenképp figyeljen a konyhában

egeszseges_etel

Ha a táplálkozás egyes faktorai nem megfelelőek, jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége.

Amerikai adatok szerint a halálozások felét a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2. típusú diabétesz okozzák. Az adatok ismeretében könnyű belátni, milyen óriási szerepe van a betegségek kialakulásában a táplálkozásnak.

A JAMA című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint étkezési szokásaink jelentős hatással vannak a kardiometabolikus egészségünkre. A bostoni Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy kutató azt bizonyították, hogy ha a táplálkozás egyes faktorai nem megfelelőek, jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége.

Mit és hogyan egyen az, aki koronavírus fertőzött? Olvass el!

A metabolikus szindróma (amelyet ma már kiterjesztve kardiometabolikus kockázatnak is neveznek) civilizációs népbetegség - genetikai hajlam, helytelen életmód és táplálkozás hatására tünetszegényen, lappangva kialakuló anyagcserezavar -, amely szív- és érrendszeri elváltozásokat okoz és korai kardiovaszkuláris halálozással jár.

Mely élelmiszertípusokra kell mindenképp figyelni?

A kutatók a tanulmányukban abból indultak ki, hogy 2012-ben az Egyesült Államokban 702.308 halálozás következett be kardiometabolikus okok miatt. A szakemberek számításai szerint ezek közül 318.656 haláleset (45,4%) valamely táplálkozási hiba hosszútávú következményére vezethető vissza.

  1. zöldségek,
  2. gyümölcsök,
  3. diófélék, olajos magvak,
  4. teljes kiőrlésű gabonák,
  5. zsírszegény húsféleségek,
  6. feldolgozott élelmiszerek,
  7. cukros üdítők,
  8. telítetlen zsírsavakban gazdag ételek,
  9. omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszerek,
  10. só.

Az egyikből többet, a másikból kevesebbet

A felsorolásból nyilvánvalóan látszik, hogy egyes élelmiszertípusokból többet, másokból kevesebbet kellene fogyasztani az egészség fenntartásához, a betegségek elkerüléséhez. Ennek fényében a kardiometabolikus eredetű halálozások okai tehát:

- a túl kevés a többszörösen telítetlen zsírsav, olajos mag, zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és omega-3 tartalmú élelmiszer fogyasztása;

- és a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, só és cukros üdítő "habzsolása".

Az amerikai felmérés szerint a férfiak, az alacsonyabban iskolázottabbak és a fiatalabbak hajlamosabbak az egészségtelen táplálkozásra, így köztük magasabb is az emiatt bekövetkező betegségek, majd az ezzel összefüggő halálozás aránya.

Milyen kapcsolatban vannak húsevési szokásaink a szív- és érrendszeri betegségekkel? Olvasson tovább!

Az általános szabályokat személyre kell szabni

Az egészséges táplálkozás általános szabályai szerencsére egyre ismertebbek, és egyre többen látják az összefüggéseket az egészségük, a betegségeik és a táplálkozásuk közt

- hangsúlyozza Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikus.

Ugyanakkor számos olyan kivétel van, amikor meg kell változtatnunk a közismert táplálkozási piramis egyes elemeit. Az inzulin-rezisztencia, a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegségek, a PCOS, az egyes élelmiszer allergiák és – érzékenységek, az elhízás mind-mind befolyásolják az optimális étrend kialakítását az érintetteknél. Azonban ha sikerül kialakítani és életmóddá változtatni egy egészséges, kiegyensúlyozott és minden divatos szélsőségtől mentes étrendet, gyorsan tapasztalható az egészségi állapot javulása, az esetleges tünetek csökkenése és a megnövekedett energiaszint.

Gluténmentes étkezés: ezek az alapszabályok - kattintson!

Forrás: Életmód Orvosi Központ