Ezeket látta már?

Húsevési szokások - és a szív- érrendszeri betegségek

Dietetika
2010. augusztus 26. 09:41
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Több mint 84 ezer egészséges nő 26 esztendei megfigyelése azt mutatta, hogy a fehérjebevitel átváltása vörös húsokról baromfira, halra és diófélékre mérhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - közli legújabb számában a Circulation című orvosi szakfolyóirat.

Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nők milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan lehetne ellenőrizni, van-e valamilyen veszélye, kedvezőtlen hatása ennek a folyamatnak.

huspogacsa-d00000B83dad63e46b40b

Forrás: MTI


Frank Speizer amerikai orvos az Egyesült Államokban ennek tanulmányozására indította el a Nővérek Egészségének Vizsgálatát. Az egészségügyben dolgozó nők foglalkozásuk miatt rendszeresen járnak orvosi ellenőrzésre, igen sok fiatal ápolónő és orvos kezdte szedni a fogamzásgátlókat, képzettségük alapján megszokták, hogy világosan fogalmazott kérdőívekre válaszoljanak rendszeresen és várhatóan készséggel vesznek részt ilyen egészségügyi kutatásban - gondolta a munka elindítója.

Az elképzelés az orvostudomány egyik legsikeresebb, legnagyobb vizsgálatát eredményezte. A 30-55 éves, házasságban élő, mintegy 170 ezer ápolónőnek kiküldött fölkérésre 122 ezer válasz érkezett. Azóta igen fontos, tudományos kérdésekre sikerült választ adni a tanulmány segítségével.

A most közölt dolgozat 84 136 ápolónő táplálkozási szokásainak alapjait, változását mutatta be. A kérdőívek alapján az ételek pontos összetételét megítélni nem lehetett volna, de 68 ezer esetben nem csak ételmintát, hanem a házikertben termelt zöldség és gyümölcs pontosabb értékelése miatt ujjbegynyi talajmintát is beküldtek a laboratóriumba.

Adam M. Bernstein és munkacsoportja ebben a tanulmányban 26 év táplálkozási adatait dolgozta fel. Ebben az időszakban a hatalmas csoport tagjai között 2210 szívinfarktus fordult elő és 952 nő halt meg szívbetegség következtében. A kutatók azt nézték meg, hogy a résztvevők ételének összetétele és a szívbetegségek előfordulása között milyen összefüggés található.

Egyértelműen látszott, hogy a nők azon csoportjában, akik a legtöbb vörös húst - sertést, marhát, ezekből készült felvágottakat - fogyasztották, ott volt a legnagyobb esélye a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának. Ahol alkalmanként ilyen húsfélék helyett halat ettek, a szívbetegség kockázata 24 százalékkal volt kisebb. Baromfihús evése a kockázatot 19 százalékkal, sovány tejtermék fogyasztása 13 százalékkal csökkentette.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés