Ezeket látta már?

A PET/CT lényege

A PET/CT (pozitronemissziós tomográf és egy CT kamera egy készülékben) vizsgálatok nem csak azok számára adnak választ, akik valamilyen rákos megbetegedéssel érkeznek hozzánk, hanem azok számára is, akik szeretnének meggyőződni arról, hogy szervezetükben nincs jelen semmilyen daganat.

A vizsgálat során a szervezetbe intravénásan egy FDG nevű anyagot adunk, (ez egy szőlőcukor molekulához kapcsolt fluor izotóp) amely azután szétterjed a szervezetben, hiszen a sejtek működésük során cukrot használnak fel. A vizsgálati képeken látható színes foltok jelölik azokat a gócpontokat, ahol ez az anyag felhalmozódik, ugyanis a daganatok sokkal több cukrot használnak fel működésük során, ezáltal a fluor is felhalmozódik és a PET kamera ezt érzékeli.

A CT képekre rávetített PET felvételek segítségével nagyon pontosan lokalizálható az elváltozás, valamint annak pontos mérete is meghatározható. A PET/CT akár már 2-3 mm-es állapotában felfedi a daganatos elváltozásokat, ami azért fontos, mert a korai stádiumban a rák nagyon jó eséllyel gyógyítható, ha időben megkezdik a megfelelő kezelést.

A PET/CT lényege
A PET/CT lényege
A PET/CT lényege
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához