Ezeket látta már?

A statinok szívhatása jó

2012.08.11. Módosítva: 2015.11.04.

A statinok szív- és érrendszeri haszna meghaladja a diabétesz kockázatát! A koleszterinszintet csökkentő statinok egyes embereknél növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám ezt az ártalmat meghaladja annak haszna, hogy csökkentik a szívroham és szélütés előfordulásának valószínűségét - írták amerikai kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A vér koleszterinszintjét csökkentő szer az arra hajlamosaknál - például a túlsúlyos embereknél - 28 százalékkal súlyosbítja a 2-es típusú cukorbetegség megjelenésének kockázatát. Ugyanakkor egészséges embereknél, akiknél nincs jelen cukorbetegségre hajlamosító tényező, a statinok szedése nem befolyásolja a betegség kockázatát.

A statinok szívhatása jó

Világszerte emberek millió szednek statinokat, hogy mérsékeljék a szívroham és a szélütés bekövetkeztének kockázatát, sőt a szakemberek egy része szerint 50 éves kor felett mindenkinek szednie kellene a szert. Azon túl, hogy egyeseknél fokozza a diabétesz kockázatát, a statinok szedése mellékhatásként fáradtságot, izomfájdalmat, fejfájást, hányingert és memóriaproblémákat okozhat némelyeknél.

Paul Ridker, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója az amerikai Jupiter klinikai próba során összegyűlt adatokat elemezte, amely ellenőrzött tanulmányként elsőként számolt be a statinok és a cukorbetegség kapcsolatáról.

Ridker az adatok elemzése és összevetése után arra a megállapításra jutott, hogy a statinok előnyei meghaladják kockázatukat. "A legtöbb orvos és páciens a szívrohamot, szélütést és halált jóval súlyosabb következménynek tekinti, mint a cukorbetegség megjelenését" - idézte a kutatót a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9463763/Heart-benefits-of-statins-outweigh-diabetes-risk-experts.html).

Forrás: MTI