Ezeket látta már?

A szív egészségének hét titka

2016.11.25. Módosítva: 2016.11.25.

Jó egészségre, hosszú életre számíthat, aki betartja a szív védelmének hét szabályát: semmi cigaretta vagy súlytöbblet, rendszeres testmozgás, egészséges étrend, megfelelő szinten tartott vérnyomás, vérzsírok és vércukor.

Az Amerikai Kardiológus Társaság most nyilvánosságra hozott állásfoglalása szerint ennek az életmódnak a terjesztésével az amerikaiak szív- és érrendszeri halálozását 2020-ig 20 százalékkal csökkenthetnék.

A szív egészségének hét titka

A II. világháború befejezése utáni évtizedekben az iparilag fejlett országokban a halál leggyakoribb oka valamilyen szív- és érbetegség lett: elsősorban infarktus, hirtelen szívhalál vagy agyi katasztrófa. Arra is hamar rájöttek a kutatók, hogy egészen új betegségcsoport végez igen sok emberrel.

Amikor még a tüdővész volt az első számú egészségügyi rém, mindenki tudta, hogy ezt egyetlen tényező, a Koch-bacillus okozza. A koszorúér-betegség megjelenésének esélye viszont attól függ, hogy a kockázati tényezők közül hány rizikófaktor jelenléte érvényesül: minél több rontja az életünket, annál nagyobb az infarktus vagy a szélütés valószínűsége.

Az Amerikai Kardiológus Társaság közleménye áttekinti a legfontosabb kockázati tényezőket, és egy kérdőív segítségével rögzíti, hogy ki az, akinek a szíve és érrendszeri egészsége a legjobbnak tekinthető:

- aki soha nem dohányzott, vagy legalább egy éve abbahagyta a dohányzást;

- aki karcsú, tehát a testtömegindexe 25 alatt van (a testmagasság és a testsúly alapján az adat kiolvasható a táblázatokból);

- legalább heti 150 perc kényelmes vagy 75 perc lendületes mozgást végez;

- legalább négyet betart a következő étrendi ajánlásokból: naponta négyszer fél csészényi zöldség- vagy gyümölcslé, heti 2-3 alkalommal hal, legfeljebb egy liter cukrozott üdítő ital hetenként, teljes őrlésű lisztből készült kenyérfélékből napi egy-két dekagramm, naponta legfeljebb 1500 milligramm konyhasó;

- vérnyomása nem magasabb, mint 120/80 Hgmm;

- vércukra legfeljebb 100 egység, össz-koleszterinszintje pedig 200 egység alatt van.

Az orvosok szerint a kérdőív alkalmas arra, hogy az emberek felülvizsgálják saját egészségükről alkotott véleményüket. Az amerikaiak 39 százaléka úgy hitte, hogy a megadott szempontok alapján makkegészséges, csakhogy 54 százalékuknál legalább egy kockázati tényező kimutatható volt. Különösen azok aránya volt magas, akik nem is tudták, hogy mennyi túlsúlyt cipelnek magukon, sőt kifejezetten kövérek.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához