Ezeket látta már?

Veszélyben vannak a nők: szív- és érrendszeri betegségekről komolyan

2013.08.05. Módosítva: 2017.06.21.
sziv_2

A nőket is nagymértékben érintik a szív- és érrendszeri betegségek: míg a férfiaknál 46 százalékra, a nők esetében 54 százalékra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek visszaszorítása érdekében az idén is nagyszabású jótékonysági kampány indul a Pirosban a Nőkért (PaN) mozgalom keretében.

A PaN mozgalom jótékonysági kampányának keretében neves divattervezők, művészek, sportolók hívják fel a figyelmet piros ruhába öltözve a nőket nagymértékben érintő szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás veszélyeire. A Szív Világszövetség figyelemfelkeltés céljából indította útjára a Go Red for Women mozgalmat, amelyet Magyarországon a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezett meg Pirosban a Nőkért néven. A programban világszerte rengeteg figyelemfelkeltő akciót és rendezvényt szerveznek, hogy népszerűsítsék az egészséges életmódot - közölte a mozgalom kommunikációjával megbízott ügynökség.

A nőket jobban érintik a szív- és érrendszeri betegségek, mint a férfiakat. A nőket jobban érintik a szív- és érrendszeri betegségek, mint a férfiakat. Forrás: MTI

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben a nők halálozásának 55 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 45 százalékban felelősek a halálozásért. A nők közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében együttesen. Ez azért különösen ijesztő adat, mert becslések szerint ezek a típusú megbetegedések a megfelelő életmód betartásával (dohányfüstmentes életmód, egészségügyi szűréseken való részvétel, egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás) 80 százalékban megelőzhetők lennének.

Tudta? A változó kori szív nem változik! Kattintson!

Forrás: MTI