Ezeket látta már?

Téves: A menopauza nincs hatással a szívre!

no

Hamisnak bizonyult a régi feltételezés, hogy a fiatalabb nőket a hormonok megvédik a szívbetegségektől: a férfiaknál valamilyen tényező fiatal korban felgyorsíthatja a koszorúér-betegséget, de egyébként férfiak és nők a kor előrehaladásával egyformán lesznek szívbetegek.

Számos közvéleménykutatás bizonyította, ha az embereket megkérdezik, miben halnak meg leggyakrabban a férfiak, azonnal rávágják a helyes választ: szívrohamban. A nők vezető halálokában azonban nem ilyen határozottak. Holott a statisztikák azt bizonyítják, hogy mind a férfiak, mind a nők halálát legtöbbször valamilyen szív- és érrendszeri betegség okozza, sőt több nő veszti el életét szívbetegség következtében, mint férfi.

A menopauza nem idézhet elő szívbetegséget

Dhanajay Vaidya és munkatársai az 1916 és 1945 között Anglia, Wales és az Egyesült Államok területén született emberek adatait hasonlították össze matematikai módszerrel a British Medical Journalban megjelent tanulmányukban. Az egyes korcsoportokról készítettek statisztikai "pillanatfelvételeket".

Ha az életkort folyamatként tanulmányoznák, akkor más lenne az eredmény. "Való igaz, hogy a változás kora a nők esetében nagy biológiai esemény, de a szív- és érbetegségek szempontjából semmi különös nem történik" - írják a kutatók.

Több nő veszti el életét szívbetegség következtében, mint férfi. Több nő veszti el életét szívbetegség következtében, mint férfi. Forrás: MTI

"A szív és az erek sejtjei úgyanúgy öregszenek, mint a test többi sejtjei, ezért a kor előrehaladtával mind több nőt ér infarktus vagy szélütés".

Ez nem minden betegségre igaz. A munkacsoport azt igazolta, hogy az emlőrák-halálozás a változás kora után lassul, valószínűleg azért, mert a hormonális helyzet változik. A nők szív- és érbetegség okozta halálozása viszont a korosodással évente átlag nyolc százalékkal növekszik, majd állandósul.

Őszi fáradtság vagy hormonális zavar? Derítse ki, kattintson tovább!

Úgy tűnik, hogy a fiatal férfikorban van valami tényező, amely őket érzékenyebbé teszi a szívhalálra, tehát a nők védettsége fiatal korban csak látszólagos.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához