Ezeket látta már?

A szívére veszi a politikát? Választási időben nőhet a szívproblémák száma

szívbetegség, szívprobléma, szívinfarktus

A stresszes társadalompolitikai eseményeknek való kitettség szívritmuszavart generálhat érzékeny embereknél.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a politikai véleményformálásunk módja az egészségünkre is hatással lehet:

"Szívedre veszed a politikát? Felmegy a pumpa? Hát nem biztos, hogy ez csak költői hasonlat és ideje lenyugodni mert magadat gyilkolhatod, miközben senkinek se lesz jobb: ne hallgass a gyűlölködőkre és kerüld a gyűlölködőket, a mérgező embereket, mert ártanak Neked politikai nézetektől függetlenül.

A 2016-os amerikai elnökválasztás során egy, a Journal of the American Heart Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint jelentősen megnőtt a szívritmuszavarok (arritmiák) száma. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a stresszes társadalompolitikai eseményeknek való kitettség szívritmuszavart generálhat érzékeny emberekben.

A düh és az extrém stressz esetlegesen végzetes szív- és érrendszeri eseményeket válthat ki az arra érzékeny emberekben. A politikai választások, például a 2016-os amerikai elnökválasztás jelentős stresszt okoztak.

A választási időszakban emelkedett a bármilyen okú szívritmuszavarok összesített bekövetkezési kockázataránya (1,77-szeresére), a szupraventrikuláris arritmiáé (1,82-szeresére) és a kamrai arritmiáé (1, 60-szeresére).

Emelkedett egyes specifikus szívritmuszavar típusok bekövetkezésének kockázataránya is, köztük a pitvarfibrilláció 1,5-szeresére, a szupraventrikuláris tahikardia 3,7-szeresére, a nem tartós kamrai tahikardia 1,7-szeresére, továbbá a napi pitvarfibrillációs terhelés is. Nem találtak statisztikailag jelentős összefüggést a nem, a rassz/etnikai hovatartozás, a szívritmusszabályzó típusa, a 65 év feletti életkor, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a politikai hovatartozás, illetve az egyéni politikai hovatartozás és a megyei választási eredmények közötti összhang tekintetében."

Szívelégtelenség megelőzése: ezzel a hétköznapi szokással sokat tehet érte - olvasson tovább!

Hivatkozás: Rosman L, Salmoirago-Blotcher E, Mahmood R, et al. Arrhythmia Risk During the 2016 US Presidential Election: The Cost of Stressful Politics. J Am Heart Assoc. 2021 Jun;10(11):e020559.

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.020559

Forrás: EgészségKalauz