Ezeket látta már?

Alacsony vérnyomással ezeknél a tüneteknél forduljon orvoshoz

alacsny vérnyomás, természetes, vérnyomás emelő módszer, hányinger, fejfájás

Az alacsony vérnyomás is okozhat panaszokat. Ezekre figyeljen!

Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája természetes vérnyomás emelő módszerekről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Alacsony vérnyomás emelése természetesen

Alacsony vérnyomás esetén csak ritkán szükséges kezelés, de mindenkinek hasznos ismernie azokat az ötleteket, amelyek kissé megemelik a vérnyomást, és segítenek elkerülni az esetleges gyengeséget, rosszullétet.

1. Kerüljük a tűző napot és ne üljünk sokáig meleg vízben!

A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még lejjebb viszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott tartózkodni.

2. Gyakran igyunk!

A megfelelő folyadék-, főként vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így akkor is fontos rendszeresen kortyolni, amikor nem érezzük szomjasnak magunkat.

3. Óvatosan az alkohollal!

Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akikre jellemző az alacsony vérnyomás, csak óvatosan fogyasszanak!

4. Együnk kevesebbet, de gyakrabban!

A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomás esést, ugyanakkor főleg idős magas vérnyomás betegeknél nem ritka az evés utáni vérnyomás csökkenés. Nekik étkezés után érdemes lefeküdni.

5. Válasszunk sós ételeket!

A sóról közismert, hogy emeli a vérnyomást, így alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások. Ez nem jelent túlsózást, de érdemes a fogások közül a sós ízűeket előtérbe helyezni.

6. Egyeztessünk a gyógyszerelésünkről az orvossal!

Bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást – például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a már szedett gyógyszereinkről és alacsony vérnyomásunkról mindig tájékoztassuk a kardiológust!

7. Próbáljuk ki a kompressziós zoknit!

Bár visszér-betegség esetén kötelező a kompressziós harisnyák, zoknik viselése, azok abban is segítenek, hogy csökkentve az lábszárakban keringő vér mennyiségét, az máshová áramolhat.

8. Keresztezzük a lábunkat!

Gyengeség és szédülés esetén beválhat a keresztezett lábbal ülés, ugyanis enyhén emeli a vérnyomást. Viszont éppen ezért nem szabad vérnyomás méréskor így ülni.

Még több tippek a vérnyomás emelésére. Olvasson tovább!

9. Kerüljük a hirtelen pozícióváltást!

A helyzetváltozásra bekövetkező hypotonia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése. Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.

Mikor érdemes kivizsgáltatni az alacsony vérnyomást?

A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, hipotóniának. Ez még nem feltétlenül kóros, sokan élnek ezzel panaszmentesen. Kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett a betegnek jellemzően olyan panaszai vannak, mint a megszédülés, a hányinger, a koncentrációs nehézség, az elmosódó látás, a hidegrázás. Sokaknál csak álló helyzetben jelentkeznek a tünetek, ezt nevezzük testhelyzettől függő hipotóniának. Ilyenkor a gyors testhelyzet változástól, például felállástól annyira leeshet a vérnyomás, hogy az akár ájuláshoz is vezethet – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája.

Ha az alacsony vérnyomás panaszt okoz, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen a hasonló tünetek mögött számos ok meghúzódhat. Ilyen lehet például egy rosszul összeállított diéta, a hosszúra nyúlt ágyban fekvés, bizonyos gyógyszerek, fertőzések. Előfordul, hogy az alacsony vérnyomás csupán tünete egy betegségnek, amely lehet például a mellékvese működési problémája vagy akár szívelégtelenség is. Ezekben az esetekben orvosi kezelés szükséges, amelynek megkezdésére éppen az ilyen tünetek hívhatják fel a figyelmet!

Forrás: KardioKözpont

Forrás: EgészségKalauz