Ezeket látta már?

Azbesztipar - és fokozott szívbetegség-kockázat

Az azbeszttel dolgozók körében gyakoribbak a szívbetegségek! Régóta ismert, hogy az azbeszttel dolgozók között nagyobb a rák kockázata, egy brit tanulmányból pedig az is kiderül, hogy a szívbetegségek és a szélütés valószínűsége is nagyobb a körükben.

A kutatók a brit azbesztiparban dolgozó mintegy 99 ezer férfi és nő körében 1971 és 2005 között előfordult több mint 15 ezer haláleset okait elemezték.

Azbesztipar - és fokozott szívbetegség-kockázat

Csaknem 4200 ember halálát okozta szívbetegség és ezernél több halálesetet szélütés. Az azbeszttel dolgozó férfiak 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg szélütésben és 39 százalékkal nagyobb eséllyel szívbetegségben az átlagnépességhez képest. A nők esetében még nagyobbnak bizonyult a kockázat emelkedése: 100 százalék a szélütés és 89 százalék a szívbetegségek vonatkozásában.

Az azbesztiparban dolgozók egészségügyi adatait 1971-ben kezdték el gyűjteni egy nagyszabású felmérés keretében. A részt vevő férfiak többsége azbesztet távolított el az épületek szigeteléséből, míg a nők általában azbesztet is felhasználó gyártási folyamatokban tevékenykedtek.

A vizsgálódást a munkahelyi egészséggel és biztonsággal foglalkozó brit laboratórium kutató végezték Anne-Helen Harding vezetésével. Tanulmányuk a Journal of Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Forrás: MTI