Ezeket látta már?

Biztonságosabb koszorúérműtétek

A koszorúérműtét ma sokkal biztonságosabb, mint egy évtizede! A most operált koszorúérbetegek lényegesen nagyobb eséllyel kerülnek panaszmentesen ki a kórházból, mint 1999-ben - Andrew W. ElBardissi szívsebész előadása a témában az Amerikai Mellkassebészek Szövetségének kongresszusán hangzott el.

Ma a szívsebészeti osztályokon a leggyakoribb műtét a koszorúér-szűkület miatt végzett áthidaló operáció, a bypassműtét, amelynek során szűkült érszakaszt beültetett ép érrel kerülik ki.

Biztonságosabb koszorúérműtétek

Az áthidaló műtétek korai időszakában a páciens alsó végtagjából kivett visszeret varrták be a koszorúérrendszerbe. A beültetett érszakasz azonban a gyógyszeres utókezelés ellenére évek alatt gyakorta úgy károsodott, mint a szűkült koszorér. A sebészek később mind gyakrabban a mellkas belső felszínén futó ütőerek áthelyezésével igyekeztek a szűk koszorúér-szakaszt áthidalni.

Andrew W. ElBardissi és munkacsoportja az Amerikai Mellkassebészek Társaságának az 1999-2009-es statisztikai nyilvántartását vizsgálta, csaknem másfél millió koszorúér-operáció adatait dolgozta fel.

Egy évtizeddel korábban a betegek átlagéletkora magasabb volt, mint napjainkban. A most operáltak többsége férfi, és gyakran elhízott. A kórosan magas vérkoleszterin- és vércukorérték átlag húsz százalékkal sűrűbben fordul elő, mint tíz éve.

Tény viszont, hogy tíz év alatt a dohányosok aránya 60 százalékról 30 százalékra csökkent. Sokkal többen szednek gyógyszereket, mint korábban. A sebészek 1999-ben 72 százalékban a mellkasfali artériákat használták műtét során és ez egy évtized alatt 90 százalékra emelkedett. Ami pedig a legfontosabb: az eredmények alapján a műtéti kockázat mára 31 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához