Ezeket látta már?

Bőr alá ültetett defibrillátor

A mellcsont fölötti bőr alá ültetett elektródák biztonságosabbak és csaknem ugyanolyan hatékonyan állítják helyre a normális szívritmust, mint a mellüregbe ültetett defibrillátor.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a beültetett defibrillátor fertőzési kockázatot hordoz, és eltávolítása is veszélyes lehet meghibásodás esetén. A seattle-i kutatóintézet által készített tanulmányt az új rendszert kidolgozó cég támogatta.

Az Európában és az Egyesült Államokban engedélyezett új típusú defibrillátor a korai rendszerek elvéhez nyúl vissza, amikor közvetlenül a bőr alá ülteti az elektródákat, nem pedig a mellüregbe. Alkalmazásához nem szükséges röntgenfelvétellel kontrollált műtét, elegendő hozzá egy steril szoba.

A módszer hosszú távú használatát 61 pácienssel tesztelték. A kutatók szerint a szívritmus helyreállítására szükségtelenül végzett elektromos sokkolások száma alacsony volt, ám mind a 12 veszélyes ritmuszavarnál jól szerepelt az eszköz. A kipróbáláshoz egy nagyobb létszámú tanulmány lefolytatását is tervezi a Gust Bardy által vezetett kutatócsoport.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához