Ezeket látta már?

Cukorbetegség és magas vérnyomás: ne halogassuk a kezelést!

2012.01.13. Módosítva: 2015.11.04.

Lényeges a cukorbetegeknek a magas vérnyomás kezelése, de nem sürgős! Egy új tanulmány szerint a nemrégiben diabétesszel és magas vérnyomással diagnosztizált középkorú felnőtteknek van némi idejük megtanulni, hogyan kontrollálhatják vérnyomásukat gyógyszerek nélkül, de ez az idő véges.

A Chicagói Egyetem kutatóinak a Journal of General Internal Medicine online kiadásában megjelent tanulmánya szerint a magas vérnyomás kezelésének akár egy évig történő elhalasztása nem jár komoly következményekkel, csupán a várható élettartam minőséghez igazított kétnapos csökkenéssel. A kezelés tízéves elhalasztása azonban már a várható élettartam öthónapos csökkenésével jár.

Cukorbetegség és magas vérnyomás: ne halogassuk a kezelést!

"A frissen diagnosztizált betegek esetében ez azt jelenti, hogy van időnk" – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Neda Laiteerapong. "A betegek többsége szívesebben kontrollálja vérnyomását étrendi változtatások és testmozgás révén, mint gyógyszerekkel, a megrögzött szokások megváltoztatásához és az új készségek elsajátításához pedig hónapokra van szükség. Eredményeink azt mutatják, hogy fél-egy év várakozás még megengedhető ezeknek a nehéz életmódbeli változtatásoknak az eléréséhez, amelyek szükségesek, és hosszú távon meghozzák eredményüket."

A magas vérnyomás a cukorbetegek esetében különösen veszélyes, mert megnöveli a stroke, a szívkoszorúér-betegség, a veseelégtelenség, a látásvesztés és az amputáció kockázatát. Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) és az amerikai Országos Egészségügyi Intézet is az általános népességnél alacsonyabb cél vérnyomásszintet javasol a cukorbetegek számára. Az ilyen betegeknek 130/80 Hgmm alatt tanácsos tartani a vérnyomásukat. A felnőttek kétharmadának azonban nem sikerül elérnie ezt a célt. Sokakat az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya akadályoz, másokat az életmódbeli változtatások kivitelezésének képtelensége, illetve az orvosok vonakodása újabb gyógyszerek felírására. A gyógyszeres kezelésre fogott cukorbetegek legalább 20 százaléka nem követi az előírt kezelést.

Laiteerapong munkatársaival számítógépes modellek segítségével számszerűsítette a vérnyomás kontrollálásának halogatásával járó károkat 50-59 éves, cukorbetegséggel frissen diagnosztizált betegekben. Az eredmények azt mutatták, hogy az egyéves halogatás által okozott kár nem túlságosan nagy, de a tízéves halogatás már olyan károkat okozhat, mint a szív-érrendszeri betegek esetében a dohányzás.

Cukorbetegség és magas vérnyomás: ne halogassuk a kezelést!

A kutatók szerint az életmódbeli változtatásokra általánosan előírt maximum három hónapos idő nem elég. A betegeknek olyan sok, számukra teljesen új dologra kell odafigyelniük, hogy ehhez több időre van szükségük. A tanulmány szerint az egészségügyi szakembereknek segíteniük kell a betegeknek, hogy fokozatosan megtanulják a szükséges készségeket és ismereteket, ahelyett, hogy rögtön a gyógyszeres kezelést siettetnék. Az eredmények alapján akár egy évet is szánhatnak a magas vérnyomás kontrollálásához szükséges nem gyógyszeres megoldások kidolgozására.

Forrás: Medipress