Ezeket látta már?

Élet a halál után? (másban dobog tovább - a pacemaker...)

2010.06.02. Módosítva: 2015.11.04.

Használt pacemakerek, avagy élet a halál után... Ezrek élete lenne megmenthető, ha az Egyesült Államokban leselejtezett pacemakereket nem a szemétbe dobnák, hanem a fejlődő országokban kerülnének újrahasznosításra - állítják orvosok.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) hivatal egyelőre tiltja az elhunyt emberek használt pacemakeréinek újrafelhasználását, részben a fertőzési veszély miatt. Dr. Ann Arbor, a Michigani Egyetem egyik orvosa szerint, több száz esetben történt már újrafelhasználás, fertőzés, hibás működés vagy komplikációk előfordulása nélkül.

A szívbetegségek bár hagyományosan a nyugati világra jellemzők, egyre több előfordulás tapasztalható a világ egyéb részein is. Dr. Kim A. Eagle kardiológus szerint a szegényebb országokban, millió fölötti a lassú szívritmus okozta halálesetek száma. Az FDA egyelőre nem szabályozza a halottakból kioperált pacemakerek exportját, így a Michigani orvosoknak lehetőségük volt egy tucat Fülöp-szigeteki betegnél beépíteni a pacemakereket, és a tesztek nagyon ígéretesnek bizonyultak. Egy pacemaker ára, típustól függően 3 500 és 30 000 dollár között mozog, ami eleve elérhetetlenné teszi az eszközöket a fejlődő nemzetek számára, még akkor is, ha a szakképzettség megvan kezeléshez. Dr. Eagle még azt is felajánlotta, hogy csapatával együtt segít a kioperált pacemakerek sterilizálásában és tesztelésében.

Dr. Richard L. Page a Heart Rhythm Society nevű egyesület volt elnöke így vélekedett: "Ha van rá lehetőség csakis új eszközt építenék be a betegekbe, de én megengedhetem ezt a luxust, mert az Egyesült Államokban élek és dolgozom. Egyértelműen támogatandó az újrafelhasználás, főleg annak tudatában, hogy biztonságosságát már tényleges adatok támasztják alá."

Forrás: Medipress