Ezeket látta már?

Életmentő csodagél - szívroham után alkalmaznák

szívroham, szívinfarktus, izomszövet regenerálódás, csodagél, kutatás, sürgősségi

A Manchesteri Egyetem kutatói többéves munkát követően egy olyan gélt fejlesztettek ki, melyet a működő szívbe lehet injektálni.

Emberek millióinak egészségét javíthatja a brit kutatók által kifejlesztett, biológiailag lebomló anyagot alkalmazó technológia.

A szívroham nagyon gyakran előforduló betegség, melyet a fejlett orvostudománynak köszönhetően egyre többen élnek túl; a szív regenerálódási képessége ugyanakkor limitált, ami azzal jár, hogy a túlélők szívelégtelenség fokozott kockázatának vannak kitéve – írta meg a The Guardian cikke alapján az Infostart.

Az anyag abban segít, hogy a szívbe juttatott sejtek új szövetet építsenek

Már eddig is próbálkoztak sejtek injektálásával a szívbe, de azoknak mindössze egy százaléka maradt a helyén és élte túl a próbálkozást – a frissen kifejlesztett gél azonban segít nekik ebben.

"Egyelőre még korai szakaszban vizsgálódunk, de az egyértelmű, hogy az új technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában a szívinfarktus után leállt szívek helyreállításában. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a gél hatékony lehetőség lesz a jövőbeni sejt alapú terápiákhoz, amelyek segítik a sérült szív regenerálódását" – mondta Katharine King, a Brit Szív Alapítvány által támogatott kutatás vezetője.

A gél képes támogatni a normál szívizomszövet növekedését

Amikor a gélhez szívizomsejtekké átprogramozott emberi sejteket adtak, három hétig képesek voltak növekedni egy edényben, és a sejtek spontán verni kezdtek. Egereken végzett szívultrahangok és EKG-k is megerősítették a gél biztonságosságát. A további ismeretek megszerzése érdekében a kutatók a gélt szívroham után álló egerek után fogják tesztelni, hogy kimutassák, új izomszövet fejlődik ki bennük.

Forrás: theguardian/infostart
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához