Ezeket látta már?

Hányinger és csuklás: a stroke előjelei is lehetnek

érelmeszesedés, stroke, agyvérzés, vérrög

Amikor valakinek stroke-ja van, minden eltelt másodperc döntő fontosságú lehet. Olyankor, amikor az agyszövet és a neuronok milliói kezdenek elhalni, az idő nem is lehetne értékesebb.

A stroke még mindig az egyik vezető halálozási ok hazánkban, így a minden évben megrendezett stroke világnapnak hatalmas aktualitása van. Az idő és a rehabilitáció szerepe

Stroke: az egyik leggyakoribb halálok

A stroke-ban világszerte 15 millió ember érintett. Ez a szám még döbbenetesebb, ha hozzátesszük, hogy minden évben 5,5 millióan halnak meg ennek következtében, de az is igaz, hogy világszerte 80 millió ember már túlélte a stroke-ot, és él ennek közvetlen következményeivel. A stroke a fejlett országokban a szívbetegségek és a rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb halálok. Hatása lehet rövid- és hosszútávú, attól függően, hogy az agy melyik része érintett, és milyen gyorsan tudják kezelni. A szélütést túlélők széleskörű fogyatékosságokat tapasztalhatnak, beleértve a mozgás- és beszédproblémákat, valamint a gondolkodásmódjukat és érzéseiket is.

Mi a stroke?

A stroke (agyvérzés, szélütés, gutaütés) az agy vérellátási zavara miatt bekövetkezett hirtelen működészavar. Ez a zavar, ha a beteg nem kap 3 órán belül megfelelő ellátást, akkor súlyos maradandó károsodást, de akár halált is okozhat. A gutaütés hátterében leggyakrabban agyérgörcs áll, amikor az agyat tápláló verőér elzáródik, az elzáródás következtében pedig az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Vérzés esetén egy felszakadt ér miatt vér szivárog az agyban. A károsodás mértéke és helye határozza meg a stroke súlyosságát, amely a minimálistól a katasztrofálisig terjedhet.

Mivel ilyenkor valóban minden másodperc számít, elengedhetetlen, hogy a lakosság tisztában legyen azzal, milyen jelekre kell figyelni, milyen esetekben gyanakodjuk stroke-ra, és mit kell tennünk, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztaljuk.

A stroke tünetei nagyon sok esetben mindenféle előjel nélkül jelentkezhetnek, ezek leggyakrabban:

 • zavartság
 • összeszedetlen beszéd
 • szédülés
 • járási nehézség
 • mozgáskoordinációs problémák
 • végtag- vagy arczsibbadás (különösen a test egyik oldalán)
 • fejfájás
 • hányás
 • ájulás
 • esetleg csuklás vagy nyelési nehézségek.

Stroke rizikófaktorok

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek ugyanúgy a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, a testsúly, a zsíranyagcsere-zavar, a cukorbetegség, a dohányzás és a mozgásszegény életmód. A stroke-hoz vezető egyik fő megbetegedési folyamat az érelmeszesedés. Előfordulása az életkorral jelentősen növekszik, sőt az orvosok a genetikai hajlamot és a pszichológiai tényezőket sem zárják ki.

Egyre több a bizonyíték arra is, hogy a Covid-19 fertőzés növeli az embereknél a stroke kockázatát. Ez a helyzet még a fiatalabb korosztályt is érinti, sőt, azokat is, akiknél egyébként nem áll fenn stroke kockázati tényező. Éppen ezért minden eddiginél fontosabb, hogy időben ismerjük fel a stroke jeleit, és ha szükséges, kérjünk sürgősségi orvosi ellátást.

BAKI: azonnal mentőt kell hívni

A Strokeinfó Alapítvány betegszervezet átültette a nemzetközi kampányt magyarra:

 • Beszéd nehézsége
 • Arc hirtelen változása (egy része ernyedten „lekonyul”)
 • Karok gyengesége
 • Időben hívni a mentőket!

BAKI – ha ilyen bakit lát, akár magán, akár a környezetében lévőkön, akkor azonnal hívja a mentőket!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a stroke tüneteinek felismerése éltet menthet, azonban a teljeskörű felépüléshez ennél hosszabb út vezet. A szélütést követő rehabilitáció jelentős mértékben meghatározza a beteg hosszú távú állapotát és életminőségét.

A beteg és közvetlen környezetének életminősége ugyanis nagyban függ az érintett önellátási képességének megőrzésétől és visszanyerésétől. A spasztikus bénulás az egyik leggyakoribb fennmaradó maradványtünet a betegek körében, amit az agyi érkatasztrófán átesett betegek egyharmada tapasztal: akaratlanul megjelenő izommerevséget, izomgörcsöt, ami miatt a mozgás nem lesz harmonikus, gördülékeny. Az erre irányuló rehabilitációt lehetőség szerint rögtön az életmentés után meg kell kezdeni, a cél a mozgás visszanyerése, ahol lehetséges, a mozgás helyreállítása, illetve az izmok összehúzódásának vagy az izomzsugorodások megelőzése.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stroke: ha felismeri magán ezeket a tüneteket, komoly veszélyben van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

agyvérzés

Forrás: Strokeinfó Alapítvány
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához