Ezeket látta már?

Estére felpüffed a lába? Így derítheti ki, hogy nyári vizesedés vagy trombózis okozza

lábdagadás, trombózis, vizesedés, mélyvénás trombózis, trombózis tünetei,

A nagy melegben kitágulnak az erek, és jobban dagadnak a végtagok.

Sokan erre a tünetre csak legyintenek, hogy „majd elmúlik”, és nem sejtik, hogy milyen veszély rejtőzhet a lábdagadás mögött.

A mélyvénás trombózis tüneteivel és következményeivel kevesen vannak tisztában, pedig sajnos egyre több embert érint. Magyarországon évente több mint 2000 embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, amely a trombózis egyik legveszélyesebb fajtája. A mélyvénás trombózis az egyik leggyakoribb érrendszeri megbetegedés hazánkban, mégis kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a betegség. A tünetei jól felismerhetőek és nem szabad a nyári "vizesedéssel" összekeverni.

Mit értünk mélyvénás trombózis alatt?

Abban az esetben beszélünk mélyvénás trombózisról, amikor vérrög alakul ki, többnyire az alsó végtag izmai közötti mélyvénákban. Ez a vérrög nem csak azért jelent veszélyt, mert a véna elzárásával nem engedi a vér továbbáramlását az adott végtagból, hanem azért mert ebből a vérrögből leszakadhatnak kisebb darabok, amik belekerülnek a véráramlatba és így a szíven keresztül a tüdőbe juthatnak. A tüdőbe bekerült vérrög tüdőembóliához vezethet.

Tünetek

A mélyvénás trombózist a vénát elzáró vérrög okozza, ezért kialakulása előre nem megjósolható. Leggyakrabban az alsó végtagokban fordulhat elő, de abban az esetben, ha a felső végtagokban keletkezik, ugyanazokat a tüneteket produkálja:

 • végtagdagadás, tésztás tapintatú bőr
 • a bőr színének elváltozása az adott területen: pirosas, lilás-kékes
 • a gyulladás következtében melegség az adott területen
 • hosszan kialakuló elzáródásnál enyhe, gyakran nem is észlelt fájdalom
 • abban az esetben, ha hirtelen bekövetkezett elzáródásról van szó, azt a nagyvénában erős fájdalom jelzi, valamint erős duzzanat a boka, a lábszár, a lábfej vagy a comb tájékán

Abban az esetben, ha a beteg nem figyelt fel a mélyvénás trombózis jeleire és a vérrög bejutott a tüdőjébe,

az alábbi jelek utalnak a tüdőembólia kialakulására:

 • fulladás, légszomj
 • köhögés
 • előfordulhat véres köpet is.

Miben térnek el a végtag "vizesedés" tünetei a mélyvénás trombózisétól?

Az első legjobban feltűnő tünet, hogy míg mélyvénás trombózis esetén csak az adott területen lévő végtag duzzad meg , addig vizesedésnél mind a kettő. Biológiai lefolyásuk is más: amíg a trombózisnál egy ér elzáródásról van szó addig a vizesedés a test folyadékháztartásának problémája. Tartós lábdagadás fennállása esetén mindenképpen forduljon orvoshoz, mert valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés jele is lehet.

Mitől alakulhat ki mélyvénás trombózis?

A mélyvénás trombózist kiváltó konkrét okok nem ismeretesek. Az alábbi tényezők növelhetik a kialakulásának lehetőségét:

 • genetikai hajlam
 • olyan gyógyszerek szedése, amik "sűrítik" a vért pl.: fogamzásgátló
 • különböző betegségek szövődményei pl.: daganatos megbetegedések
 • mozgásszegény életmód
 • túlsúly
 • dohányzás.

Mélyvénás trombózis kezelése

A felismerés után a legfontosabb lépés, hogy a vérrögöt megfelelő kezeléssel mielőbb feloldják, hogy ne jusson el a tüdőbe és a véna újra átjárhatóvá váljon. A kezelés második szakasza az újabb mélyvénás trombózis kialakulásának megelőzése. Súlyos esetben, hogy ne alakulhasson ki tüdőembólia, a betegnek véralvadásgátló gyógyszert kell szednie, ami meggátolja a vérrögök újbóli kialakulását.

Lábdagadás - így következtetheti ki belőle, hogy milyen szerve beteg >>

Sajnos a mélyvénás trombózis "alattomosan" kialakuló betegség, amit nem minden esetben lehet megelőzni csak időben felfedezni. Fontos tisztában lenni a tünetekkel és a betegség megelőzés céljából egészséges életmódot folytatni.

Ez is érdekeltheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Sajtóközlemény