Ezeket látta már?

Eszenyi Enikő életet menthet?!

Újraélesztőpont a Vígszínházban! Már a budapesti Vígszínházban is van HELP Pont; az előcsarnokban található életmentő rendszert szerdán adták át.

A kulturális intézmények közül a Vígszínház csatlakozott elsőként a HELP (Human Emergency Life Pont) újraélesztő programjához - hangsúlyozta Eszenyi Enikő, a színház igazgatója a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten.

Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, azaz minden 20. percben életét veszti egy ember. A fővárosban minden órában segítségre szorulna valaki közterületen, közlekedési eszközön vagy közintézményben. A hirtelen keringésleálláskor fellépő vészhelyzetben az első négy perc a legkritikusabb, ezért fontos, hogy a mentők megérkezéséig a bajbajutott gyors sürgősségi életmentést kapjon - fogalmazott.

A társulat 11 művésze, többek között Borbiczki Ferenc, Hegyi Barbara, Hullan Zsuzsa, Igó Éva és Pap Vera, Várnai Péter művészeti főtitkár, valamint 12 műszaki munkatárs elvégezte a nemzetközi szabvány szerinti újraélesztési tréninget, így a "közönség is nagyobb biztonságban tudhatja magát" - tette hozzá.

Eszenyi Enikő visszaemlékezett arra, amikor kollégájának, Várnagy Zoltánnak 1995 decemberében előadás közben állt le a szíve. "Talán ha a Vígszínházban már akkor is lett volna újraélesztő készülék, még ma is élne, az idén lenne 50 esztendős."

Eddig hét fővárosi intézményben helyeztek el HELP Pontot, amely nemcsak Magyarországon, hanem a világon is újdonságnak számít - mondta el Gótzy András, a HELP-et üzemeltető Adlife Media Point (AMP) Zrt. igazgatósági tagja.

Az életmentő rendszer megtalálható az AMP Irodaházban, az ÁNTSZ országos központjában, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, az Egészségügyi Minisztériumban, az MLSZ telki edzőközpontjában, a Magyar Televízió épületében, a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Gótzy András felhívta a figyelmet az újraélesztési technika elsajátításának fontosságára, hogy minél többen váljanak "laikus életmentőkké".

A HELP Pont része egy életmentő újraélesztési táska, amely félautomata defibrillátorral van felszerelve kifejezetten laikusok számára, valamint egy LCD-monitor, mint információs felület, egy kommunikációs egység és egy automatikus riasztási rendszer. A kezelését könnyű megtanulni, képes arra, hogy irányítsa az életmentést, de észleli azt is, ha a rosszullét oka nem szívprobléma.

Minden egyes HELP Pont az Országos Mentőállomásnál hivatalosan regisztrált életmentő állomás.

Forrás: MTI