Ezeket látta már?

Felfedezés: megvan a káros koleszterinért felelős fehérje

Azonosították a koleszterin-anyagcseréért felelős fehérjét. Egy új kutatás során beazonosították azt a fehérjét, mely irányítja a forgalmat az emberi sejteken belül és kulcsszerepet játszik az úgynevezett káros koleszterin (LDL-) felhalmozódásában.

Keveset lehet tudni arról, hogy miként kerül be a káros koleszterin a sejtekbe, mondta el Rob Yang egyetemi docens, az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem kutatócsoportjának tagja. Cikkük a Cell Reports című folyóiratban jelent meg.

Felfedezés: megvan a káros koleszterinért felelős fehérje

"A koleszterin a véráramban egy lipoprotein nevű részecskébe csomagolva kering. Az alacsony sűrűségű lipoproteinből származó koleszterint tekintik károsnak. Ez az anyag egy kevéssé ismert útvonalon kerül be a sejtekbe és különböző helyeken halmozódik fel" – magyarázta Yang.

Felfedezték, hogy a Hrs nevű fehérje különleges szerepet játszik abban, ahogy és ahol az alacsony sűrűségű lipoproteinek elraktározódnak. Kísérletekkel kimutatták, hogy a Hrs mennyiségének csökkentésével a koleszterin az endoszómákban rakódik le. Ebben a sejtalkotóban alapesetben kevés a koleszterin.

"Felfedezésünk révén jobban megérthető az, miként kezelik a sejtek a koleszterint. Ha a koleszterin ’eltéved’, akkor rossz helyen gyülemlik fel a sejtben, ami az anyagcsere zavarához, végső esetben a sejt elpusztulásához vezet. Az egész emberi szervezetre nézve ez a rendellenesség szívbetegségek, és egy sor neurológiai betegség, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásához vezethet" – fejtette ki Yang.

(egyéb érintett betegségek még: szívroham, infarktus, stroke, elzáródással járó érbetegségek stb., a szerk.)

A csapat jelenleg igyekszik felderíteni, mely faktorok vesznek még részt a Hrs-sel együtt a koleszterinforgalom irányításában. Így az is elképzelhető, hogy új terápiás módszereket lehet majd kidolgozni a szív-és neurodegeneratív betegségek ellen.

Forrás: Medipress