Ezeket látta már?

Szívbetegség: nagyobb eséllyel alakulhat ki, ha ilyen a haja

hajszál, szívroham, szívbetegség, stressz

A hajszálaink előre jelezhetik a szívproblémákat! Ezt jó, ha tudja!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új kutatásról, ami szívbetegségekre való hajlamot vizsgálta - a hajszálakból kiindulva:

"Az idei Európai Elhízás Kongresszuson (European Congress on Obesity avagy ECO) Dublinban, Írországban (május 17-20.) bemutatott új kutatás arra utal, hogy a hajban megfigyelt mellékvesekéreg hormon (glükokortikoid)szintek (ezek a szteroid hormonok egy csoportja, amelyek a stresszre válaszul nagyobb mértékben választódnak ki) jelezhetik, hogy ki fog nagyobb valószínűséggel szív- és érrendszeri betegségekben (CVD) szenvedni a jövőben.

A krónikus stressz komoly tényező az általános egészségi állapotban. Azoknál az embereknél, akiknél hosszabb ideig magasabb a haj glükokortikoid szintje, sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki szív- és keringési betegségek.

A kutatók azt találták, hogy a magasabb, hosszú távú kortizonszinttel rendelkező emberek kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szív- és érrendszeri eseményeket, például szélütést vagy szívrohamot, és ez több, mint háromszorosára nőtt az 57 éves vagy annál fiatalabbak körében.

Ugyanakkor 57 év felett a hajszálak kortizon- és kortizolszintje nem állt ennyire szoros összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségek bekövetkezésének kockázatával.

Bár az elemzés során az életkort, a nemet, a derékbőséget, a dohányzást, a vérnyomást és a 2-es típusú cukorbetegséget is figyelembe vették, más, nem mért tényezők is befolyásolhatták az eredményeket."

A szívroham leggyakoribb tünetei

A mellkasi fájdalom a szívroham leggyakoribb és legkönnyebben felismerhető tünete, amelyet gyakran a szegycsont mögött vagy alatt nyomásként vagy kellemetlen érzésként tapasztalnak. Ez kisugározhat az állkapocsba, a vállba, a karba vagy a hát felső részébe.

További tünet lehet:

  • a légszomj
  • a fáradtság
  • a szokatlan izzadás
  • a hányinger
  • a szédülés. 

Néhányan izomfájdalmakat is tapasztalnak a szívroham alatt. A kevésbé gyakori tünetei közé tartozik:

  • a hát és a vállak körüli izomfájdalom
  • az emésztési zavar
  • a gyomorégés
  • az ájulás
  • a zavartság

A korai tünetek közé tartozik még az alvászavar, a fejfájás, a szorongás és a gyomor-bélrendszeri problémák.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így fáj a lába járás közben, vegye nagyon komolyan - érszűkület is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#lábfájdalom

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához