Ezeket látta már?

Ezt teszi a harag az ereivel - ennek nem fog örülni

harag, erek, teszi, károsít

Pszichés állapotunk jelentős hatást gyakorol az egészségünkre. Egy friss tanulmány szerint a harag a következőt okozhatja az ereinkben.

Köztudott, miszerint a mentális és a fizikai egészségünk jelentősen összefügg. A depresszió, a stressz és a szorongás olyan tüneteket okozhatnak, mint a fejfájás, migrén, hasfájás, szédülés, de összefüggésbe hozhatók még az immunrendszer gyengülésével, a rosszindulatú daganatok kialakulásával, valamint a szív-és érrendszeri betegségek fellépésének nagyobb esélyével.

Egy friss tanulmány szerint a harag is jelentős károsodásokat okozhat, méghozzá az ereink állapotában!

A düh és az erek

A Journal of the American Heart Association című lapban megjelent tanulmány szerint a düh érzése károsan befolyásolja a vérerek egészségét.

A vizsgálathoz a kutatók 280 résztvevőt vontak be, akiknek olyan feladatot adtak, melyben 8 percig fel kellett idézzék a harag, a szomorúság, a szorongás vagy a közömbösség érzéseit. A feladatok előtt és utána többször is megvizsgálták az önkéntesek érrendszeri állapotát.

- A szomorúsággal és a szorongással kapcsolatos feladatok nem mutattak jelentős változást ezekben a markerekben a semleges feladathoz képest, de a harag igen - mondta Dr. Daichi Shimbo, a tanulmány vezető szerzője, aki hozzátette, hogy a düh a vérerek állapotára gyakorolt ​​negatív hatásokat.

Ez az egyik első a placebo-kontrollos tanulmány, mely valóban kimutatta, hogy vannak olyan változások az érrendszerünkben, amelyek akutan, azonnal az érzelmeink hatására következnek be.

Ilyen változásokat okoz a harag az erekben

A kutatók három dolgot is megfigyeltek, mi történik düh hatására az erekben: először is megnehezítette az erek kitágulását, de megnövekedett ekkor a sejtsérülés esélye és hatással volt a sejtjavító kapacitásra is.

- A nyolcperces dühkeltés után a vérerekre gyakorolt ​​hatás akár 40 percig is látható volt – mondta Dr. Shimbo.

A kutatók úgy vélik, ha valaki túl gyakran válik dühössé, akkor az krónikusan károsíthatja az ereket - ezért fontos, hogy a haragunkat megfelelően tudjuk kezelni. Ez persze egy természetes emberi érzelem, és nem lehet -nem is szabad elkerülni, elnyomni-, így a szakemberek azt javasolják, hogy inkább tanuljuk meg feldolgozni a harag érzéseit anélkül, hogy hagynánk eluralkodni magunkon.

Tanácsok arra az esetre, ha elöntené a düh

  • tudatosítsa magában az érzelmet.
  • távolodjunk el fizikailag is a haragunkat kiváltó személytől, környezettől.
  • mozogjon
  • adja ki valahogy magából a feszültséget (pl. kiabáljon)
  • ne próbáljon meg azonnal lehiggadni, engedje meg magának, hogy így érezzen. Csak utána kezdje megnyugtatni magát.
  • alkalmazzon nyugtató légzéstechnikát
  • tudatosan lazítsa el arcizmait, ujjait

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért lesz boldogabb az, aki nem is akar nagyon boldog lenni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Stressz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához