Ezeket látta már?

Sokszor hidegek az ujjai? Autoimmun betegség is okozhatja

hideg ujj, zsibbadás, oka raynaud-kór

Ha már enyhén hűvös időben is, esetleg stressz hatására jelentkeznek hasonló tünetek, lehet, hogy ez a kór áll a háttérben.

Mi a Raynaud-kór?

Az állapot jellemzője, hogy a kéz, ritkább esetben a láb ujjainak artériái összehúzódnak. A szövetek vérellátottsága gyengül, így nem jutnak elegendő oxigénhez. Az érintett terület először elfehéredik, majd kékes árnyalatú lesz, végül pedig piros, duzzadt, fájó. Általában hideg, vagy stressz hatására, roham-szerűen jelentkezik ez a kellemetlen jelenség, és néhány perctől akár több órán át tarthat.

A betegség legsúlyosabb kimenetele szerencsére nagyon ritka. Ha a szöveti károsodás súlyos, az ujjak kisebesednek, majd üszkösödni kezdenek. Ilyenkor a fekete, elhalt szövetet el kell távolítani.

A Raynaud-kór oka

A Raynaud-kór kiváltó oka nem ismert. Hasonló tünetekkel járó a Raynaud-szindróma, amely nem önálló betegség, hanem számos probléma kísérő tünete lehet. Megjelenhet autoimmun betegségek , érbetegségek kísérő tüneteként, de bizonyos gyógyszerek is kiválthatják. Érdekes, hogy a munkájuk során rezgő gépekkel dolgozóknál az átlagnál gyakoribb.

A kettő közötti különbség – egyben az elkülönítés alapja, hogy Raynaud-kórban a jelenség mindkét oldalt érinti, és nincsen kiváltó oka. A Raynaud-szindróma viszont féloldali, és az érintett végtag bőre feszesebb, kifekélyesedhet.

A Raynaud-kór kezelése

Az állapot kezelésére nincs általános módszer. A legfontosabb teendő a rohamokat provokáló tényezők kerülése. Esetleg értágító hatású gyógyszerek (elsősorban vérnyomáscsökkentők) nyújthatnak segíthetnek.

Krónikus eseteknél bizonyos szimpatikus idegek ideiglenesen blokkolása, vagy átvágása (szimpatektómiának nevezett eljárás) enyhülés hozhat.

Az érintetteknek mindent el kell követniük, hogy végtagjaikat melegen tartsák. Érdemes vastag kesztyűt és zoknit viselni. A dohányzás nem javasolt, mert a cigarettában található nikotin érösszehúzó hatású. Aki pedig úgy tapasztalja, hogy a stressz váltja ki nála a rohamokat, próbáljon ki különböző stresszkezelő technikákat.

Ajánlott továbbá kerülni minden olyan gyógyszert (például a vény nélkül kapható megfázás és influenza elleni készítmények), amely érösszehúzó hatású.

A Raynaud-szindróma kezelése értelemszerűen az alapbetegség (autoimmun, reumatológiai stb.) kezelését jelenti, pl. antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, erekre ható szerekkel.

Ezek az egyszerű, a mindennapi életet jelentősen nem megnehezítő intézkedések betartásával a Raynaud-kór kellemetlen tünetei minél ritkábban jelentkeznek.

Forrás: http://www.mydr.com.au/

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek azok az autoimmun betegségek, amikre nincs gyógymód

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

autoimmun betegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához