Ezeket látta már?

Ezek a hirtelen szívhalál előjelei: 12 korai jel és tünet is utalhat rá

szívritmuszavar, szívmegállás, szívbetegség, hipertrófiás kardiomiopátia, szívelégtelenség, hirtelen szívhalál, szívbetegség, kardiomiopátia

A hipertrófiás kardiomiopátia rendkívül súlyos lehet: gyermekkorban és fiatal sportolóknál ez a hirtelen szívhalál gyakori oka.

A kardiomiopátia (szívizom-elfajulás) a szívizom betegsége, mely a szívizomsejtek károsodásával jár. A szívizom-elfajulásban szenvedő betegek szívkamráinak falai megnyúlnak, megvastagodnak vagy merevvé válnak, így nehezítetté válik a vér kipumpálása a szívből az erekbe.

A betegséget többnyire enyhe formában diagnosztizálják, így a kezelés korai elkezdésével jók az életkilátások, de súlyos esetekben szívelégtelenség, vagy akár hirtelen szívhalál is kialakulhat.

A kardiomiopátiának különböző altípusai vannak, ezek közül az egyik a hipertrófiás kardiomiopátia (HCM).

A kardiomiopátia 4 fő típusa

  • dilatatív kardiomiopátia (tágulásos szívizom-elfajulás),
  • restriktív kardiomiopátia,
  • hipertrófiás kardiomiopátia (szívizom-megvastagodással járó elfajulás),
  • arritmogén jobb kamrai kardiomiopátia (ARVC).

HCM esetén a szívizomkamra megvastagszik és megnagyobbodik, ami hatással van a szív alsó részében lévő bal kamrára Ez megakadályozhatja, hogy a szív normálisan pumpálja a vért.

Fontos, hogy mielőbb beszéljen orvosával, ha a HCM lehetséges tüneteit tapasztalja. Bár a legtöbben hétköznapi életet élhetnek együtt az állapotukkal, ha a HCM-et nem kezelik, fennáll a szívvel kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázata is.

  • A diagnózist az EKG,
  • az echokardiográfia
  • vagy a mellkasröntgen támasztja alá.

Amennyiben műtéti megoldás lehetősége merül fel, szívkatéteres vizsgálat során lemérik a szíven belüli nyomásokat.

Az alábbiakban a HCM 12 jelét és tünetét mutatjuk be, amelyekről érdemes lehet beszélnie orvosával.

A hipertrófiás kardiomiopátia korai jelei

Az orvos a HCM korai jeleit a fizikális vizsgálat során észlelheti, esetleg még a tünetek jelentkezése előtt. A lehetséges jelek a következők lehetnek:

1. Szabálytalan szívverés:

HCM esetén a szíve túl gyorsan verhet (tachycardia). Ez pitvarfibrillációhoz is vezethet, amelyet a túl gyors és szabálytalan szívverés jellemez.

2. Szívzörej:

A sztetoszkóppal hallható szívzörejek általában jellegzetesek. Sztetoszkóppal orvosa szokatlan hangokat észlelhet a szívverés vizgálata közben. A szívzörejeknek számos oka lehet, beleétve a szívizom összehúzódását vagy a szívben keringő vért. Szívzörejek azok a szívhangok, amelyek a normális szívhangokon felül hallhatók. Léteznek ártalmatlan, illetve a szív egészségére nézve problémás zörejek. A szívnek alapesetben pusztán kétféle dobbanása van, amelyet a szívbillentyűk záródása idéz elő a szív működése során. A két dobbanáson felüli hangok a szívzörejek.

3. Duzzanat:

Azokban az esetekben, amikor a HCM szívelégtelenséggé fejlődött, az orvos duzzanatot észlelhet a kézben, a hasban vagy az alsó végtagokban. Ezt ödémának is nevezik.

4. Gyenge vagy késleltetett növekedés:

A gyermekorvos ezt a jelet csecsemőknél vagy kisgyermekeknél észlelheti.

A hipertrófiás kardiomiopátia tünetei

A HCM korai stádiumában előfordulhat, hogy a betegnek nincsenek tünetei, panaszai. A HCM-re jellemző tünetek azonban az állapot súlyosbodásával bizonyosan kialakulnak, vagy már a korábbi stádiumban jelentkezhetnek enyhe formában.

A HCM lehetséges tünetei a következők:

5. Szédülés:

A HCM okozta csökkent véráramlás, illetve szabálytalan szívritmus szédülést okozhat. Ez rendszerint súlyosbodik, ha pihenés után hirtelen feláll.

6. Ájulás:

Egyes esetekben a HCM okozta szédülés ájulásérzetet is okozhat.

7. Fáradtság:

A HCM miatt a szokásosnál is fáradtabbnak érezheti magát, még akkor is, ha jól aludt vagy pihent.

8. Légszomj:

Ez a tünet fizikai aktivitás után is súlyosbodhat.

9. Mellkasi fájdalom:

A véráramlás és a pulzusszám szabálytalanságai miatt fájdalmat érezhet a mellkasában. A fájdalom súlyosbodhat egy nagyobb étkezés vagy testmozgás után is.

10. Ödéma:

Az ödéma szintén a HCM egyik lehetséges jele, amelyet fizikális vizsgálat során észlelhet az orvos, a hasában vagy a végtagjaiban.

11. Gyomor-bélrendszeri problémák:

Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hasmenés, hányás és étvágytalanság - különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél.

12. Nyugtalanság:

A HCM-ben szenvedő csecsemő vagy kisgyermek szokatlanul nyűgös és vigasztalhatatlan lehet.

Mikor hívjon orvost?

Ha a légszomj néhány percnél hosszabb ideig tart a pihenés ellenére, hívja a 911-et, hogy sürgősségi orvosi segítséget kapjon. Hasonló a teendő, ha erős mellkasi fájdalmat tapasztal, amely és/vagy a karjába, állkapcsába terjed. Ezek a szívroham lehetséges jelei lehetnek.

Kórjóslat és kezelés

A hipertrófiás kardiomiopátiás betegek 4%-a hal meg évente. A halál általában hirtelen következik be. Kevésbé gyakori a krónikus szívelégtelenség miatt bekövetkező halál. Akik tudják, hogy ebben az öröklődő megbetegedésben szenvednek, azoknak javasolható, hogy családtervezés előtt genetikai tanácsadáson vegyenek részt.

A terápia elsősorban a szívösszehúzódások közötti telődéssel szemben kialakuló ellenállás csökkenését célozza. Leggyakrabban béta-blokkoló és kalciumcsatorna-blokkoló gyógyszereket adnak együtt vagy külön-külön. A szívizom egy darabjának műtéti eltávolítása segítheti a kiáramlást a szívből, de ez az eljárás csak olyan betegek esetében javasolt, akiknél a gyógyszeres terápia ellenére is befolyásolhatatlanok a tünetek. A sebészeti beavatkozás a tüneteket mérsékli, a halálozás veszélyét azonban nem.

Fogászati vagy sebészeti beavatkozást megelőzően antibiotikumot célszerű adni a szívbelhártya bakteriális gyulladásának (fertőzéses endokarditisz) megelőzésére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért maradhat több éven keresztül rejtve a szívbetegség

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hirtelen szívhalál

Forrás: Healthline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához