Ezeket látta már?

Infarktust okoz a munkahelyi stressz

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A kellemetlen munkahelyi környezet, a nem segítőkész, idegesítő munkatársak, igazságtalanul ítélkező főnök, a lebecsültség érzése jelentősen fokozza a koszorúérbetegség, a szívinfarktus kockázatát - állítja egy brit kutatócsoport, amelynek londoni hivatal

Infarktust okoz a munkahelyi stressz

Infarktust okoz a munkahelyi stressz

A kellemetlen munkahelyi környezet, a nem segítőkész, idegesítő munkatársak, igazságtalanul ítélkező főnök, a lebecsültség érzése jelentősen fokozza a koszorúérbetegség, a szívinfarktus kockázatát - állítja egy brit kutatócsoport, amelynek londoni hivatalnokokon végzett, többéves vizsgálatának eredményeit közölte az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata.

1967-ben készült a brit alkalmazottak első nagyszabású egészségügyi vizsgálata, a Whitehall - nevét arról londoni környékről kapta, amelyben a kormányhivatalok találhatók. Utódja, a Whitehall II. 1985-től foglalkozott azokkal a hivatali munkatársakkal, akik beleegyeztek a rendszeres egészségügyi vizsgálatok elvégzésébe. Már az első Whitehall tanulmány lerombolta a "menedzserbetegség" mítoszát: ekkor egyértelműen kiderült, hogy a szívinfarktus nem gyakoribb a magas beosztású vezetők között, mint beosztottjaik csoportjában.

Tarani Chandola és munkatársai most tízezernél is több londoni hivatalnok évekig tartó megfigyeléséről számoltak be. Részletes kérdőívekkel mérték fel a munkahelyi stressz mértékét és jellegét, valamint szívgyógyászati szakvizsgálatokat is rendszeresen végeztek.

Eredményeik szerint a munkahelyi stressz fontos szerepet játszhat a koszorúérbetegség kialakulásában. A kutatók adatai azt bizonyították, hogy a szívet károsító stresszhatás különösen az ötvenévesnél fiatalabb munkatársak esetében érvényesül.

A stressz és a koszorúérszűkület bekövetkezése között az összefüggés az adatok tanúsága szerint nem mindig közvetlen. A károsító stresszhatás 32 százalékban úgy befolyásolta a vizsgált személyek sorsát, hogy rossz szokásokat, életmódbéli hibákat váltott ki. Akiknél a stressz érvényesülhetett, azok gyakrabban dohányoztak, egészségtelenebbül étkeztek, gyakrabban elhíztak és kevesebbet mozogtak.

A kutatók idézik az 52 országban végzett, INTERHEART tanulmány adatait is, amelyek azt mutatták, hogy a munkahelyen "állandó" stresszhatásnak kitett emberek infarktuskockázata kétszeresére nőtt az átlagos életmódúakhoz képest.

A stressz kedvezőtlen befolyása gyakran a szív-anyagcsere-tünetcsoport formájában jelent meg, vagyis bizonyos kóros állapotok - magas vérnyomás, elhízás, kezelést igénylő vérzsírszintek, kezdődő vagy már kialakult cukorbetegség - együtt jelentkeznek elő.

A munkacsoport vezetője már néhány éve megfigyelte, hogy a munkahelyi stressz és a szív-anyagcsere tünetcsoport közvetlenül is összefügg. Vizsgálatai szerint a hasi elhízás, a cukorbaj, a magas vérnyomás és vérkoleszterin együttese kétszerte gyakrabban fordult elő azokban a hivatali dolgozókban, akik a mindennapos munkahelyi stresszhatást nem tudták megfelelően földolgozni.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához