Ezeket látta már?

Légszomj és ödémás lábak - a szív egyik gyakori problémájára is utalhatnak

légszomj ödéma láb oka szív megnagyobbodás kardiomegália

Több kóros állapot is vezethet ehhez a gyakori, szívvel kapcsolatos problémához.

A szív-és érrendszeri betegségek számos formában jelentkezhetnek, attól függően, hogy pontosan hol és milyen zavar alakult ki. A szívvel kapcsolatos állapotokról érdemes tudni, hogy gyakran a szerv megnagyobbodásához vezethetnek, melyet kardiomegáliának hívunk. Hogy mit is takar pontosabban ez az állapot?

Kardiomegália, azaz a megnagyobbodott szív

Egy felnőtt szív tömege 250-350 gramm között mozog, mérete pedig kb. akkora, mint egy összeszorított ököl. A szerv megnagyobbodásról akkor beszélünk, amikor a súlya és a mérete nagyobb a szokásosnál. Fontos tudni, hogy kardiomegália egy tünet - nem pedig maga a betegség - hiszen egy mögöttes probléma miatt kénytelen a szív a normálisnál keményebben dolgozni, aminek következtében megnagyobbodik. Azonban -ellentétben sok más helyen lévő izommal - a szív nem válik hatékonyabbá csak azért, mert megnő.

Az állapotot jellemzően bizonyos típusú szívbetegségek okozzák, ám előfordulhat, hogy a testet érő stressz (például a terhesség) váltja ki - ilyen esetben az állapot átmeneti és érintheti az egész szívet vagy annak csak egy részét. Veszélye, hogy a megnagyobbodott szív nehezen tudja hatékonyan pumpálni a vért, amiatt pedig megnő többek között a pangásos szívelégtelenség, a szívinfarktus, a hirtelen szívmegállás és a stroke kockázata.

Ezek a betegségek okozhatnak kardiomegáliát

 • szívkoszorúér-betegség
 • magas vérnyomás
 • szívizomgyulladás
 • szívbillentyű elégtelensége
 • korábbi szívinfarktus
 • szívritmuszavar
 • szív ischaemia
 • pajzsmirigyzavarok
 • elhízás
 • alkoholizmus
 • Lyme-kór

A szívmegnagyobbás tünetei

A szívmegnagyobbodás sokáig nem okoz tüneteket (sőt, gyakran inkább a problémát kiváltó betegségek generálják a panaszokat). Kezdetben fáradékonyság, légszomj, szédülés jelentkezhet, a lábak ödémássá válhatnak. Előfordulhat az is, hogy az érintett gyors vagy szabálytalan szívverést tapasztal. Amikor a tünetek jelentkeznek, annak az lehet az oka, hogy a szív nem pumpálja hatékonyan a vért és nagy a kockázata a pangásos szívelégtelenség kockázatának.

Ezekre a vizsgálatokra számítson

A probléma diagnózisához a fizikai vizsgálat mellett mellkasröntgenre, (terheléses) EKG-ra, szív ultrahangra, valamint CT/MRI vizsgálatokra van szükség. Ezek során megállapítható a szívmegnagyobbodás, annak mértéke, valamint a mögöttes betegségek is.

A kardiomegália kezelése

A probléma kezelése a kiváltó ok függvénye. Szükség lehet vérnyomás-szabályozó gyógyszerekre, vízhajtókra, véralvadásgátlókra, pajzsmirigyzavarra való készítményekre, szívritmust szabályozó szerekre stb. Indokolt lehet még szívbillentyűműtét, bypassműtét, de szükségessé válhat pacemaker vagy beültethető defibrillátor is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívmegállás: ez az 5 tünet hetekkel előre jelezheti a bajt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához