Ezeket látta már?

Magas a koleszterinszintje? Ezt az étrendet érdemes követnie

fehérje, szénhidrát, diéta

Milyen az az étrend, ami segíthet, ha magas a koleszterinszintünk?

Kiterjedt kutatások bizonyították, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek legerősebb kockázati tényezőire, mint például a magas vércukorszintre, a magas vérnyomásra és az érelmeszesedésben szerepet játszó zsíranyagcsere zavarokra.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban írt arról egy tanulmány alapján, hogy szükség lehet-e koleszterincsökkentőre, ha a "jó koleszterinszint" megfelelő:

"A „rossz koleszterin”, a triglicerid-, a jó koleszterin, az alacsony szénhidráttartalmú étrend jelentősége és a sztatin gyógyszerekkel végzett koleszterinszint-csökkentő kezelés szükségessége

Három kutató két kérdést tett fel a Current Opinion in Endocrinology & Diabetes and Obesity szaklap 2022 októberi számában megjelent szakirodalmi áttekintő tanulmányukban: ha alacsony a szívinfarktus kockázata az optimális triglicerid- és „jó koleszterin” (HDL)-szint alapján, de magas a „rossz koleszterin” (LDL)-szintjük, ez növeli-e a szív-és érrendszeri kockázatukat? Továbbá, ezeknek az embereknek hasznára válik a „rossz koleszterin” (LDL)-szint csökkentése valamely sztatin típusú koleszterinszint-csökkentővel?

Eredményeik azt mutatták, hogy a „rossz koleszterin” (LDL) önmagában nagyon gyenge összefüggést mutat a szívbetegséggel és a szélütéssel (sztrókkal). Áttekintésük tovább ment, és azt mutatta, hogy ha a magas „rossz koleszterin” (LDL)-, de optimális triglicerid- és „jó koleszterin” (HDL)-szintű emberek sztatint kaptak, annak nem volt előnye.

Azok, akik nem túlsúlyosak, alacsony vércukorszinttel rendelkeznek, rendszeresen mozognak és alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytatnak, általában optimális triglicerid- és HDL-szinttel rendelkeznek, és néha magas az LDL-szintjük. Az eredmények azt mutatják, hogy azoknál az embereknek, akiknél fennáll az egészséges étrend és életmód kombinációja, de a magas LDL-szintje, nem jár előnnyel a sztatin szedése.

A szerzők szerint áttekintésük megkérdőjelezi azt a régóta fennálló állítást, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, amelyeknek gyakran magasabb a telítettzsír-tartalma (állati), hozzájárulnak a szívbetegségekhez.

A szerzők szakirodalmi áttekintésükben felmérték a „rossz koleszterin” (LDC) fontosságát a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként, valamint az alacsony szénhidráttartalmú étrend hatását a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőire. Áttekintették azokat az eredményeket is, amelyek útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy a sztatin kezelés előnyös lenne-e a magas „rossz koleszterin (LDC)-szintű, de alacsony szénhidráttartalmú étrendet tartó emberek számára.

Számos vizsgálat igazolta az alacsony szénhidráttartalmú étrend biztonságát és hatékonyságát, miközben bizonyítékot szolgáltatott a legmegbízhatóbb szív- és érrendszeri kockázati tényezők javulására is (inzulin-rezisztencia, magas vérnyomás, LDL-részecske altípusok, a metabolikus szindróma komponensei).

A legújabb eredmények azt is megerősítették, hogy a „rossz koleszterin” (LDL)-szint önmagában nézve nem hatékony előrejelzője a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának.

Kiterjedt kutatások bizonyították, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek legerősebb kockázati tényezőire, mint például a magas vércukorszintre, a magas vérnyomásra és az érelmeszesedésben szerepet játszó zsíranyagcsere zavarokra.

A szakirodalmi áttekintés a szerzők szerint azt mutatja, hogy a sztatinterápia a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésére sem indokolt azoknál a betegeknél, akiknek az „rossz koleszterin” (LDL) szintje emelkedett, de akik emellett alacsony triglicerid és magas jó koleszterin” (HDL)-szinttel rendelkeznek (szaknyelven lipidprofiljuk nem aterogén)."

Hivatkozás: Diamond, D.M., et al. (2022) Statin therapy is not warranted for a person with high LDL-cholesterol on a low-carbohydrate diet. Current Opinion in Endocrinology Diabetes and Obesity. doi.org/10.1097/MED.0000000000000764.

https://journals.lww.com/.../Statin_therapy_is_not...

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezzel a 9 tünettel jobb, ha kardiológushoz fordul!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívroham

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához